(AFP)
(AFP)

Pešić posle velike pobede: Najbolji deo srpske košarke su igrači, mi smo i prošle godine igrali ovako

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.09.23. | 14:08

“U životu nisam video ovakvu energiju”, ističe Marko Gudurić

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Poraz od Italije lansirao je Srbiju u nebesa, sada igra nebesku košarku u Manili! Dominikanska Republika je počišćena, zatim Litvanija, da bi kao šlag na tortu došao trijumf nad Kanadom u kojem smo ponovo jasno pokazali celom svetu koliko smo veliki.

Izabrane vesti

Za kraj, svi žele duel sa Amerikancima za zlato. Čak i selektor Svetislav Pešić, koji je konferenciju za medije, ipak, počeo sumiranjem utisaka posle Kanade.

“Ponosan sam na sve. Velika pobeda, ponovili smo još jednom veliku utakmicu. Za mene najbolji defanzivni tim je Kanada, ali, ni mi nismo loši, to smo pokazali. Ne samo da možemo da igramo odbranu, već i tranzicioni napad. Bitan detalj u pripremi utakmice bio je da Kanadi oduzmemo poene iz tranzicije. To je bio ključ. Takođe, igrali smo odličnu odbranu “jedan na jedan”, posebno na Šaju, jednom od najboljih igrača koje sam gledao, pritom je još mlad. Njegovo prisustvo nateralo nas je da ga izbacimo iz utakmice. Uspeli smo i to na ozbiljan, pravi način“, počeo je Pešić.

Posle odličnog prvog dela, mnogo je bilo bitno kako će Srbija da izgleda u nastavku. I bilo je vrlo dobro, ne i potpuno po ukusu selektora.

“Za mene je mnogo bila važna treća četvrtina, da odgovorimo na njihovu agresivnost. Nije bilo loše, ali moramo još moramo da učimo. Bili smo bolji u skoku od ekipe koja je bolja u ofanzivnom skoku. Kontrolisali smo skok, mada nismo igrali najbolje u napadu, bar ne kako sam očekivao za poslednju četvrtinu, ali, završili smo posao i otišli u finale“.

Pošto nije želeo mnogo da govori o odsutnom Nikoli Jokiću, Pešić je mnogo više rekao o drugom Nikoli – Joviću.

“Nikola je jedan od najboljih i najtalentovanijih igrača u Evropi, bez sumnje. Prošao je sve selekcije Srbije i osvajao medalje. Igrao je kvalifikacije za Mundobasket još u vreme kada je bio u Megi. Stalno napreduje, ne samo zato što ima 20 godina, već ima novi izazov, projekat u Majamiju. Ima duh, može da igra na više pozicija u odbrani i napadu. Potrebno mu je da igra. Za njega je mnogo važno da se bori i dobije poštovanje sudija. Pokušavam da mu pomognem. Napreduje kao igrač, osoba, raste uz igrače poput Stefana Jovića, Bogdana, Dobrića. Sada je zaslužio poštovanje svih. Ovo je samo prvi od, nadam se, mnogo njegovih uspeha i nadam se da će biti važan deo Srbije u budućnosti“.

Na današnji dan Jugoslavija je pre 21 godinu uzela svetsko zlato. Da li se i šta promenilo sada u odnosu na taj period?

“Posle dve decenije, ništa nije isto. Sve je novo za nas, u Manili smo sa novim timom. Nema dve slične utakmice, ni dva slična prvenstva, ni Mundobasketa... Ovo je skroz drugačija situacija. Jedino što bi bilo isto je da igramo sa SAD. Baš sam srećan zbog pobede, što smo bili smireni i što znam da su momci spremni za finale sa SAD. Naravno, pod uslovom da Ameri dobiju. Nikada se ne zna ko će da dobije, Nemačka je demonstrirala kvalitet ne samo ovde, već i prošle godine, da su jedan od najboljih timova na svetu“.

Podsetio je selektor na dešavanja prošle godine i ponovio da je Srbija i tada igrala vrhunsku košarku.

“Nikada se nije postavilo pitanje da li sam ujedinio tim ili ne. To ne mogu da ujedinim vas novinare i one koji vode srpsku košarku. Danas sam pročitao da smo mi bili loši na Evrobasketu. A igrali smo odlično, osim deset minuta protiv Italije, ali smo izgubili od dobrog tima. I danas hoću da kažem da smo i prošle godine imali ujedinjen tim, da smo disali kao jedan. Najbolji deo srpske košarke su igrači“.

Među njima je mnoge pristupom pozitivno iznenadio Aleksa Avramović, koga navijači na Filipinima već zovu - pit bul.

“Ne bih to komentarisao, ovde sam na konferenciji da objasnim pobedu ili poraz, u ovom slučaju trijumf. Odbrana počinje od plejmejkera, a završava se na centrima. I onda se kao lanac sve nastavlja. Ako jedna karika u lancu pukne – gotovo je. Uvek je najvažnija odbrana na spoljnim igračima. Što je još važnije, visoki igrači koji posle toga dolaze u šansu da igraju dobru odbranu, daju ogromno poverenje svojim bekovima. Zato sa velikim samopouzdanjem mogu da igraju protiv igrača kakav je Šaj. Aleksa i svi su ovaj nivo odbrane pokazali u svojim klubovima, Aleksa i Dobrić su srećni što su ovo uradili. Aleksa je za ovo živeo. Svi su im priznali doprinos pobede. Pričamo o Dobrićevoj odbrani, a on je dao 16 poena uz više od 60 odsto iz igre. O čemu pričamo“.

Gudurić (Dragana Stjepanović)Gudurić (Dragana Stjepanović)

Jedan od najboljih igrača Srbije protiv Kanade, Marko Gudurić je izlaganje počeo pričom o Boriši Simaniću i najavio da će ekipa uskoro ići da ga poseti. 

“Sjajan je osećaj proći u finale. Ponosan sam na tim, trenere, stručni štab. Moram da pomenem Borišu Simanića koji je još u bolnici i još se bori za svoje zdravlje. Ovu pobedu posvećujemo njemu. Nadam se da ćemo ga uskoro videti među nama, da će biti bolje. Nadam se da će mu biti bar malo bolje kada zna da ima medalju. Nije to važno, ali jeste lepo“.

Levoruki šuter iz Priboja kaže da je kao mali video zlato Jugoslavije u Indijanapolisu.

“Gledao sam finale iz 2002. godine, zato sam počeo da igram košarku. Ovo znači sve za nas, igraćemo najveću utakmicu naših života. Bar za većinu nas, neki su već igrali finale Mundobasketa. Igramo za nas, za sve u Srbiji, za naše navijače i jedva čekamo finale“.

Važni šrafovi ove pobede i tihi heroji utakmice su Ognjen Dobrić i Aleksa Avramović.

“Šta reći...“, nasmejao se Gudurić i dodao: “U životu nisam video ovu energiju, samo bih da im poželim da lepo spavaju, da sutra nastave. Od njih sve počinje, srećan sam što delim sa njima parket i svlačionicu. Oni su moji saigrači, sa nekima sam igrao u klubu i ovo je sve mnogo važno za nas“.

Mnogo se pričalo o tome kako će Kanada da sačuva Bogdana Bogdanovića i šta bi Srbija trebalo da uradi da bi ga rasteretila, ali je on na kraju odigrao – kapitenski!

“Znali smo šta nas čeka, pričali smo dosta o tome i sjajno spremili utakmicu. Gledali smo da kad god možemo omogućimo Bogdanu da primi loptu. Trener je mnogo dobro pripremio utakmicu, insistirao je na tome da centri prave dobre blokove. Mi smo ga ispratili poenima, a onda je on isporučio svoje poene, kao i obično“.

Navijači Srbije su pre utakmice posvetili pesmu Boriši Simaniću: “Dao si nam bubreg, daćemo ti srce“.

“Naježio sam se. Video sam to pre utakmice, šta su navijači pevali i skandirali. Dodatna motivacija za sve nas. Nadam se da ćemo u subotu imati mogućnost da odemo da ga vidimo, značilo bi nam kao dodatna motivacija za finale. Želimo da se brzo oporavi i priključi“, dodao je Gudurić.



tagovi

MundobasketMundobasket 2023Svetislav PešićMarko Gudurićkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara