Svetislav Pešić (©MN press)
Svetislav Pešić (©MN press)

Pešićev konačan spisak: Uskoković jedini evroligaš, šestorica iz Partizana

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.11.21. | 20:30

Selektor Srbije skratio spisak imena pred početak kvalifikacija za Mundobasket

Orlovi šire krila i kreću ka planetarnoj smotri koja će se 2023. godine održati u tri države (Japan, Indonezija i Filipini). U okviru Grupe A boriće se najpre sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom, a povratnik na selektorsku klupu Srbije Svetislav Pešić skratio je spisak za početak kvalifikacija. Na njemu je najzvučnije ime Miloš Teodosić, dok prema očekivanjima nema većine igrača koji imaju obaveze u Evroligi. Zapravo, izuzetak je samo prvotimac Crvene zvezde Aleksa Uskoković.

Pešić se odlučio za 17 igrača, a pred svaki meč će odlučivati za 12, koji će biti u protokolu.

Izabrane vesti

Na konačnom spisku nalazi se šest košarkaša Partizana, po dvojica iz Mege Mozzart, Igokee i Fuenlabrade, kao i po jedan iz podgoričke Budućnosti, Zjelone Gore i nemačkog Miteldojčera. Šestorica od 17 reprezentativaca na koje će Pešić računati 25. novembra protiv Letonije u dvorani Aleksandar Nikolić i tri dana kasnije na gostovanju u Monsu protiv Belgije po prvi put se nalaze u državnom timu.

Pored Uskokovića, debitantni su Alen Smailagić i Balša Koprivica (Partizan), kao i Nikola Jović i Nikola Đurišić (Mega Mozzart), zatim Marko Jagodić Kuridža (Budućnost) i Dušan Ristić (Fuenlabrada).

SPISAK REPREZENTACIJE SRBIJE PRED POČETAK KVALIFIKACIJA ZA MUNDOBASKET 2023:

Miloš Teodosić (Virtus) - 34 godine, plejmejker

Alen Smailagić (Partizan) - 21 godina, krilni centar

Aleksa Avramović (Partizan) - 27 godina, kombo bek

Rade Zagorac (Partizan) - 26 godina, krilo

Uroš Trifunović (Partizan) - 20 godina, bek

Nemanja Dangubić (Partizan) - 28 godina, krilo

Balša Koprivica (Partizan) - 21 godina, centar

Nikola Jović (Mega Mozzart) - 18 godina, krilo

Nikola Đurišić (Mega Mozzart) - 17 godina, bek/krilo

Marko Jagodić Kuridža (Budućnost) - 34 godine, krilni centar

Dalibor Ilić (Igokea) - 21 godina, krilo

Aleksa Radanov (Igokea) - 23 godine, bek

Dušan Ristić (Fuenlabrada) - 25 godina, centar

Jovan Novak (Fuenlabrada) - 27 godina, plejmejker

Dragan Apić (Zjelona Gora) - 26 godina, centar

Nikola Rebić (Miteldojčer) - 26 godina, plejmejker

Aleksa Uskoković (Crvena zvezda) - 22 godine, plejmejker

Tako reprezentaciji Srbije zbog preklapanja kalendara neće moći da pomognu MVP elitnog takmičenja Vasilije Micić i njegov saigrač iz Anadolu Efesa Filip Petrušev, zatim Ognjen Jaramaz iz minhenskog Bajerna, Nemanja Nedović iz Panatinaikosa, Vanja Marinković iz Baskonije i dvojac Crvene zvezde - Dejan Davidovac - Ognjen Dobrić.

Ali, posvetimo se momcima koji će nositi dres sa državnim grbom krajem meseca. Prosečna starost selekcije koja će izaći na megdan Letoniji i Belgiji je 24 godine - što ukazuje da je selektor dao poverenje mahom mladim nadama, uz nekoliko iskusnijih igrača poput Jagodić Kuridže koji je interesantno debitant u 35. godini.

Kičmu tima čine Partizanovi igrači, a ako se pogleda da su crno-beli pretrpeli samo dva poraza u tekućoj sezoni, jasno je da se većina nalazi u dobroj formi. To se pre svega odnosi na Smailagića i Avramovića. Bivši igrač Golden Stejta će po prvi put u karijeri poneti državni dres, a iza sebe ima jako dobru sezonu. Jedan je od najboljih igrača ekipe Željka Obradovića sa 10,5 poena i 6,1 skok po nastupu u ABA ligi i prosekom od 10,6 poena i 5,8 uhvaćenih loptu u Evrokupu. Avramović je u Obradovićevim rukama izrastao u defanzivnog specijalistu. Najbolji je kradljivac Evrokupa sa 2,6 ukradenih lopti po nastupu dok u regionalnom šampionatu u proseku protivnicima oduzima 1,4 lopte, dok je recimo u derbiju Jadrana pre samo par dana ubeležio čak šest (sa dve u finišu praktično rešio pitanje pobednika).

Iz meča u meč sve bolje igra i Koprivica, dok Zagorac, Dangubić i Trifunović već imaju iskustvo u državnom timu i dokazali su da mogu da daju vredan doprinos.

Jović igra sve bolje u dresu Mege, trenutno je na proseku od 9,2 poena po meču, dok Đurišić sa svojih 17 godina beleži više nego respektabilnih 5,8 poena u proseku. Njemu će iskustvo u reprezentaciji i rad sa Svetislavom Pešićem biti od dragocenog značaja.

Igokein dvojac bi mogao da odigra važnu ulogu, s obzirom da i Ilić i Radanov igraju jako dobro od starta takmičarske godine. Talentovani krilni košarkaš je najbolji igrač ekipe Dragana Bajića sa prosečnim indeksom 15,9, dok je Radanov odlično iskoristio priliku koja mu je ukazana, puni sve statističke kolone, a često je bio i čovek odluke u tesnim završnicama.

Iskustvo Jagodić Kuridže će svakako biti od velikog značaja za Srbiju na startu kvalifikacija, bivši košarkaš Crvene zvezde ima jasno definisanu rolu i u Budućnosti, odrađuje "prljav" posao, igra dobro u defanzivi i njegov doprinos često prevazilazi okvire statistike.

Bitan šraf mogao bi da bude i centar Fuelabrade Ristić, koji pruža sve bolje partije u ACB ligi. Ubacio je nedavno Realu 25 poena, dodao je u svoj arsenal i šut za tri poena, pa je tako protiv Bilbaa šutirao 3/3 sa distance, a pre nešto više od nedelju dana je pogodio pet od šest hitaca van linije 6,75 u okršaju sa Kraljevskim klubom. Njegov saigrač Novak generalno gledano ima još bolju sezonu, s obzirom da u proseku beleži 9,2 poena i čak 7,3 asistencije po nastupu - pravi je dirigent Fuenlabrade.

Dragan Apić je često bio deo reprezentacije tokom FIBA prozora, a sada je ponovo tu za državni tim. Od minulog leta brani boje Zjelone Gore, gde se iskristalisao kao jedan od najboljih igrača. U VTB ligi prosečno beleži 11 poena, dok je u Poljskoj još bolji sa 15,4 poena po meču. Poput Apića i Rebić je uglavnom bio na raspolaganju državnoj selekciji tokom pomenutih kvalifikacionih prozora. Od minulog leta za hleb zarađuje igrajući u Nemačkoj, gde se u Miteldojčeru iskristalisao kao jedan od najboljih igrača - 12,5 poena i 4,5 asistencije u proseku.


tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Miloš Teodosić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara