Rašon Tomas (©aba-liga.com/Partizan NIS)
Rašon Tomas (©aba-liga.com/Partizan NIS)

Pobeda protiv Mege za nagoveštaj boljih dana

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.03.21. | 09:30

Crno-beli su prekinuli crni niz pobedom protiv Mornara u minulom kolu, protiv Mege će pokušati da nastave uzlaznom putanjom

Tekuća sezona možda jeste za zaborav, ali predstojeća utakmica sa Megom za Partizana ipak nosi veliki značaj (12.00). U duelu sa ekipom Vladimira Jovanovića crno-beli će pokušati da vežu dve pobede po prvi put još od početka januara, dok će igrači i stručni štab biti na još jednom ispitu pred novim sportskim direktorom Zoranom Savićem. Mega je sa druge strane porazom u Dalmaciji praktično ostala bez šansi za plasman u plej-of, ali kad je protivnik Partizan, motivacija je uvek na visokom nivou.

Aleksadar Matović je minule subote upisao prvu pobedu na klupi crno-belih, a tim trijumfom prekinut je niz od čak sedam poraza u ABA ligi i šest u svim takmičenjima - od neuspeha u polufinala Kupa Radivoja Koraća protiv Crvene zvezde. Mučio je Partizan veliku muku sa povredama, a kada je postalo jasno da se sezona ne može spasiti, okrenut je novi list. U pobedi nad Mornarom i pred Zoranom Savićem na tribinama, Matovićevi puleni su odigrali sa novom dozom energije, željni da prekinu negativan niz, ali i da se u najboljem svetlu pokažu pred novim sportskim direktorom.

Izabrane vesti

Ostavili su dobar utisak, posebno se istakao odlični Rašon Tomas, verovatno i najbolji pojedinac u ekipi ove sezone. Na parket se u utakmici sa Mornarom vratio i Vil Mozli, solidan doprinos su dali i Markus Pejdž, Ognjen Jaramaz i Džoš Perkins, koji je pružio jednu od najkvalitetnijih partija od kako je obukao crno-beli dres. Pobeda je značajno rasteretila ekipu, jer je postojala bojazan da bi poraz od izabranika Mihaila Pavićevića pod znak pitanja mogao da stavi i status Partizana u ABA ligi. Sada se lakše diše, pa nema sumnje da će protiv Mege crno-beli imati veliku želju da nastave sa dobrim igrama i još od 3. januara po prvi put vežu dve pobede.

12.00: (2,10) Mega (14,0) Partizan (1,80)

Trener Partizana je svestan da njegove izabranike čeka težak meč, a potvrdio je i da se Erik Mika vratio treninzima, ali ne i Rade Zagorac.

"Igramo utakmicu protiv protivnika koji je ove godine napravio dosta dobrih pobeda i nalazi se u vrhu tabele. Iizgubili su praktično šansu za plej-of u poslednjem kolu, tim koji je izuzetno talentovan, fantastično selektiran, fantastično trče, odlične su atlete. Sa druge strane, tim u kome se tačno zna ko šta radi, fantastično postavljena igra gde se tačno zna šta rade visoki igrači, šta rade spoljni igrači. U ovom momentu imaćemo težak zadatak da praktično pariramo, prvenstveno, njihovom trčanju sa jedne strane, sa druge strane u nekim stvarima koje se tiču ofanzivnog skoka. Posle utakmice sa Mornarom odmarali smo Mozlija, pošto je on do tada odradio samo jedan trening. Danas je nakon pauze odradio prvi trening, kao i Erik Mika. Rade Zagorac još uvek ne, mislim da ćemo tek neke informacije imati sledeće nedelje što se njega tiče".

Krilni centar Rašon Tomas je protiv Barana pre osam dana brojao do 18, na poslednjih pet mečeva je u proseku beležio 18,4 poena i jasno je da će u centru pažnje biti i u duelu sa ekipom Mege.

"Biće ovo važna utakmica za nas. Oni su talentovan tim koji ima dobre igrače. Imaju jako dobre mlade igrače i moramo ih usporiti ukoliko želimo da pobedimo".

17.00: (3,50) Zadar (16,0) Igokea (1,35)

Mega je iznenadnim porazom od Splita gotov izvesno ostala bez plasmana u doigravanje. Jako loše izdanje pulena Vladimira Jovanovića u Dalmaciji, tokom kojeg su pogođena svega dva šuta za tri poena, a pritom je i iskusni Roko Leni Ukić zadavao ogromne probleme odbrani, pa je susret završio sa čak 29 poena. Pretrpljen je osmi poraz u sezoni, a učinak od 14 pobeda stavlja Megu na šestu poziciju na tabeli, sa tri pobede manje od Budućnosti, koja ima i dva meča manje.

O odlasku u doigravanje se na startu takmičarske godine nije ni razmišljalo, pa se trenutni plasman može svakako smatrati uspehom Jovanovića i njegovih pulena. Sezonu na izmaku su svakako obeležili centri Filip Petrušev i Marko Simonović, dva najkorisnija igrača ABA lige. Reprezentativac Srbije ima fantastičan učinak od 23,6 poena i 7,4 skokova po meču i vodi u MVP trci (indeks 27,95), dok Simonović prosečno beleži 16,6 poena i čak 8,9 uhvaćenih lopti po nastupu (indeks 20,3).

Ponedeljak 16.00: (1,60) Mornar (14,5) Budućnost (2,55)

Trener Vladimir Jovanović, koji će tako izaći na megdan svom bivšm klubu, svestan je da rezultati nisu pravo merilo Partizanovog kvaliteta ove sezone.

"Igramo utakmicu protiv tima koji je ove godine pretrpeo promena međutim, poučeni iskustvom igranja prve utakmice sa njima znamo da je za dobar rezultat sa njima potrebno da im odgovorimo energijom. Radni zadaci moraju da budu jako dobro odrađeni, pre svega odbrana njihovog kontranapada i ofanzivnog skoka. U prethodnom periodu su imali dosta personalnih problema što se tiče povreda, ali u poslednjim kolima uspevaju da se kompletiraju i verujem da će nas dočekati u najboljem sastavu".

Sjajni Simonović očekuje fizički izazovan duel, ali se nada pobedi.

"U nedelju nas očekuje teška utakmica sa Partizanom. Oni ove godine nisu u najboljem ritmu, ali samim tim što su u pobedili Mornar u prošlom kolu govori da su i te kako kvalitetna ekipa. Na nama je da uđemo koncentrisani i da odigramo kvalitetno u jednoj fizički veoma zahtevnoj utakmici. Ukoliko uspemo u tome, možemo da se borimo za pozitivan ishod na kraju".

U prvom delu sezone (sredinom decembra) odigrali su Partizan i Mega veoma neizvestan meč, crno-beli su slavili posle velikog preokreta u poslednjoj četvrtini i poena Rašona Tomasa za trijumf na šest sekundi do kraja. Istorija kaže da su se ova dva tima u Jadranskoj ligi dosad sastajala u 15 navrata, a košarkaši Mege su dosad upisali svega dve pobede.

ABA LIGA - 23. KOLO

Subota

Crvena zvezda - FMP 101:71

/Lojd 18 - Nenadić 20/

Nedelja

12.00: (2,10) Mega (14,0) Partizan (1,80)

17.00: (3,50) Zadar (16,0) Igokea (1,35)

Ponedeljak

16.00: (1,60) Mornar (14,5) Budućnost (2,55)

Odloženo

Cibona – Cedevita Olimpija

Krka - Split

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK MegaABA ligaRašon TomasAleksandar MatovićVladimir JovanovićMarko SimonovićFilip Petrušev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara