Željko Obradović (© Star Sport)
Željko Obradović (© Star Sport)

Pomračenje u trajanju od 23 minuta

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.12.22. | 11:08

Neizvesne završnice se po pravilu završavaju loše ove sezone po izabranike Željka Obradovića koji su mogli da imaju neuporedivo bolji učinak u Evroligi

Kada je Matijas Lesor tri minuta pre kraja sa linije za slobodna bacanja doneo prednost Partizan Mozzart Betu u Francuskoj, po ko zna koji put su se navijači crno-belih ponadali da je najzad došlo vreme da ekipa Željka Obradovića privede meč u svoju korist u neizvesnom finišu. Ponovo, međutim, razočaranje i ponovo neshvatljive greške koje su odvele klub iz Humske u peti uzastopni neuspeh (u Evroligi). Scenario koji se ponavlja iz utakmice u utakmicu...

Posle poena Lesora, Nando de Kolo je uzeo stvari u ruke, a Partizan išao iz greške u grešku. Najupečatljivija je bila ona Joanisa Papapetrua kada je napravio faul nad De Kolou devet sekundi pre kraja iako je Obradović signalizirao da se faul ne pravi na najboljem penaldžiji u istoriji Evrolige (93,5 odsto uspešnosti sa linije slobodnih bacanja).

Izabrane vesti

Uprkos toj greški koja je vratila francuskom timu prednost, opet je Partizan imao priliku da dođe do trijumfa. Naneli se, umesto da uputii loptu ka košu, spetljao i dao je u ruke rivalu.

Stvari se ponavljaju, ni sami više ne znamo koliko puta. Teško je... Svima je reško“, u nekoliko reči je trofejni trener crno-belih, Obradović, opisao dešavanja koja su počela još na startu sezone, tačnije u drugom kolu Evrolige kada je Partizan Mozzart Bet gostovao u Vitoriji.

Ako odete na zvaničnu statistiku te utakmice, uverićete se da je Partizan posle 26. poena Kevina Pantera 23 sekunde pre kraja imao četiri poena prednosti. Pokazalo se da to nije dovoljno za trijumf u gustom finišu.

U seriji neverovatnih poteza, počelo je promašenim slobodnim bacanjem Nanelija sedam sekundi pre kraja gostovanja u Bilbau. Baskonija je loptu dala Markusu Hauardu u ruke i on je pogodio trojku preko Ledeja i Pantera za ulazak u produžetak i, kasnije će se ispostaviti, bolno dugu seriju poraza "na jednu loptu"

Plan je bio da fauliramo, moramo da slušamo trenera“, rekao nam je bio svojevremeno Zek Ledej posle poraza u Vitoriji.

U dodatnih pet minuta, crno-beli su bolje otvorili, došli do prednosti, ali su onda potpuno poklekli.

Druga epizoda ludih finiša, koji se po pravilu loše završavaju po Partizan, odigrala se u prepunoj Štark Areni. Posle osam godina čekanja da se Evroliga ponovo zaigra, navijači crno-belih su ispunili tribine i uživo gledali neverovatan rasplet protiv Olimpije Milano u kojem je ekipa Željka Obradovića na nešto više od šest minuta pre kraja imala komotnih devet poena prednosti. Italijani su napravili pobede vrednu seriju 18:2.

Ta kriza je prevaziđena. Partizan Mozzart Bet je ušao u niz pobeda. Padali su Virtus, Žalgiris, ali i Panatinaikos u Atini gde su jedini put ove sezone crno-beli uspeli da reše neizvesnu završnicu u svoju korist preko Kevina Pantera, koga sada drma velika kriza.

Novi crni serijal, od pet vezanih neuspeha u Evroligi, počela je protiv Barselone i Real Madrida koji su lako nadigrali tim iz Humske, a onda je u Beograd stigla Valensija, do tog trenutka ekipa sa najdužim nizom poraza u elitnom takmičenju.

Izabranici Aleksa Mumbrua uspeli su tad da pokažu znatno više smirenosti. Mogli su do pobede i u regularnom delu. Panter jeste vezao devet poena i uveo crno-bele u produžetak, ipak, u dodatnih pet minuta samo je gost igrao kvalitetnu košarku. Ponovo razočaranje i opet pred prepunom dvoranom u Beogradu.

Tu je i istorijski derbi protiv Crvene zvezde u Evroligi. Crno-beli su tri minuta pre kraja izgradili 71:65, navijači su krenuli sa slavljem – preuranjenim. Nizali su se kiksevi u napadu i odbrani koja je dopustila Luki Voldozi da s dve trojke vrati Zvezdu u život, a u poslednjem napadu da pronađe Nemanju Nedovića u uglu za trojku vrednu pobede crveno-belih.

Skoro identičan finiš je viđen protiv Cedevite Olimpije u prethodnom kolu ABA lige. Nešto više od četiri minuta pre kraja Partizan je bio na četiri poena prednosti. Serija kikseva i odlazak u neizvestan finiš gde se otvara realna prilika za pobedom. Loše izgrđeni napadi i promašeni šutevi gurnuli su crno-bele u poraz i produbili krizu iz koje nije moglo da se izađe ni u Francuskoj.

Kada se sve pogleda, imali je Partizan ove sezone 23 minuta pomračenja u kojima je ispustio čak šest utakmica.

Naredni protivnik stiže već u petak – šampion Evrope, Anadolu Efes.

EVROLIGA 13. KOLO

Utorak

Crvena zvezda - Žalgiris 77:73

/Vildoza 27 - Evans 18/

Olimpijakos - Fenerbahče 94:67

/Vezenkov 21 - Edvards 13/

Asvel - Partizan 91:87

/De Kolo 32 - Egzum 26/

Bajern Minhen - Real Madrid 64:68

/Hanter 14 - Taveres 14/

Olimpija Milano - Makabi Tel Aviv 71:77

/Beron 18 - Braun 20/

Valensija - Panatinaikos 94:91

/Dubljević 23 - Bejkon 22/

Sreda

18.30 (1,20) Efes (19,00) Baskonija (5,00)

19.00 (2,05) Monako (13,5) Barselona (1,90)

20.30 (1,35) Virtus Bolonja (16,00) Alba (3,50)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

Željko ObradovićKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara