Košarkaši Italije i Portorika (©FIBA Basketball)
Košarkaši Italije i Portorika (©FIBA Basketball)

Portoriko i Italija prvi put na beogradskom parketu: Pobednik izbegava Srbiju

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.07.21. | 11:37

Vreme je za jedini meč Grupe B na olimpijskim kvalifikacijama...

Odsustvo reprezentacije Senegala zbog problema sa virusom korona u svlačionici potpuno je poremetio situaciju u Grupi B na olimpijskim kvalifikacijama u Beogradu. Italija i Portoriko obezbedili su direktan plasman u polufinale, pa će današnji susret ove dve reprezentacije od 16.30 biti zapravo i jedini za njih u grupnoj fazi. Odlučivaće samo jedno – ko će da izbegne ranjenu Srbiju u polufinalu?

Ima svojih dobrih i loših strana to što su obe ekipe dobile nekoliko dana više za treninge i uigravanje, ali tek će se na delu videti koliko je dobro što će do polufinala imati samo jedan takmičarski meč.

Izabrane vesti

16.30: (1,20) Italija (19,0) Portoriko (5,00)

Portoriko i Italija se dobro poznaju iz skorijih akcija. Delili su grupu zajedno sa Srbijom na Mundobasketu u Kini, kada su Azuri u Fošanu slavili rezultatom 94:89. U gotovo izjednačenoj borbi Portorikanci su pružili snažan otpor favorizovanom rivalu, koji je na kraju ipak uspeo da obezbedi pobedu. Tada je Italija imala daleko jači sastav nego danas.

Selektor Romeo Saketi je u Beograd stigao sa svojim problemima. Nema kapitena Điđija Datomea, nema ni glavnih zvezda Marka Belinelija i Danila Galinarija, dok se Danijel Heket odlučio da ovo leto posveti saniranju povreda kako bi spremno dočekao narednu klupsku sezonu. U kombinaciji nisu Džef Bruks, ni Pol Biliga, Amedeo dela Vale i Alesandro Đentile koji doduše odavno nije onaj stari. Dosta je novih, manje poznatih lica u timu, ali ni najmanje za potcenjivanje.

Košarkaši Italije (©FIBA Basketball)Košarkaši Italije (©FIBA Basketball)

Novi kapiten je Nikolo Meli. Uz njega su glavne uzdanice su igrači s evroligaškim pedigreom – Akile Polonara, Simone Fontekio i Rikardo Moraskini. Dodao je Saketi kvartet novog italijanskog šampiona Virtusa - Avudu Abas, Đampaolo Riči, Alesandro Pajola i Amedeo Tesitori moraće da ponesu veliki teret na svojim leđima.

”Moramo da se fokusiramo na utakmicu i pristupimo je kao da je ‘do or die’ situacija. Naravno, neće biti lako. Igramo u Srbiji, gde je Srbija prvi favorit za plasman na Olimpijske igre. S druge strane, imamo svoje šanse i uradićemo sve da odigramo najbolje što možemo. Imamo plan da igramo s mnogo snage i želimo da iznenadimo mnoge”, rekao je novi kapiten Meli.

Portoriko u ovaj meč ulazi bez ikakvog pritiska posle saznanja da ide direktno u polufinale. Ekipu s Kariba publika u Srbiji mogla je najskorije da gleda u porazu od Srbije na Akropolis kupu. Svima je odmah bilo upečatljivo da nema dugogodišnje prve zvezde i legende Karlosa Aroja. Od odlaska u penziju Arojo se posvetio muzici, snimio je čak i jedan poznati hit “Baila Regeton“, a od maja ove godine je generalni menadžer nacionalnog tima.

Portoriko je poražen u četiri od pet pripremnih utakmica za ovaj turnir. Pobeđen je jedino Meksiko sa tesnih 75:72. Poslednji meč Portoriko je odigrao u Split gde je izgubio od Hrvatske (66:72), gde je mladi centar Džordž Kondit odigrao najbolju utakmicu sa 18 poena (9/9 iz igre). Upravo je Kondit tokom priprema za olimpijske kvalifikacije privukao najveću pažnju. Dobio je prvi poziv da igra za nacionalni tim i dosad je radio odličan posao što je posebno značajno za ovaj tim s obzirom da ima 20 godina.

Ekipa kojom raspolaže selektor Edi Kasijano uglavnom je sastavljen od lokalnih igrača. Evropsko iskustvo imaju Geri Braun koji s ove strane Atlantika igra već četiri godine, te novi igrač Darušafake Ajzea Pineiro i Đan Klavel iz Avtodora. Oni su uglavnom držali ključeve igre Portorika i biće verovatno glavna pretnja Italiji.

”Treniramo već nekoliko dana i spremamo se za ono što Italija nudi. Pogledali smo mnogo video klipova i znamo tačno njihove kvalitete. Radili smo dosta na šutu, simulirali mnoge situacije u napadu kako bismo mogli da odgovorimo odbranom i preuzimanjima pokrijemo praktično sve na parketu, s obzirom da imaju kvalitet na svim pozicijama”, rekao je Kasijano i dodao:

”Šutiraju mnogo za tri poena, kvalitetni su na skoku. Zbog toga moramo svih 40 minuta da budemo na gornjim granicama mogućnosti”.

Portorikanski mediji unapred očekuju da će s drugog mesta u polufinale gde bi ih čekao meč protiv Srbije, ali se ipak potajno nadaju čudu. U Italiji, naravno, čekaju finale protiv Orlova.



tagovi

košarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija Portorikakvalifikacije za Olimpijske igreNikolo Meli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara