Željko Obradović (©Starsport)
Željko Obradović (©Starsport)

Posle treninga glavobolja, ali to je bitanga koja te natera da ga voliš! O Žocu govore Bodiroga, Datome, Slukas, Batist, Alvertis…

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.04.23. | 10:20

Madrid zna ko je najveća zvezda Partizan Mozzart Beta

Harizma tolika da usisa sve oko sebe. Pa čak i ako Realu na noge dolazi tim sa četvoricom igrača koji su u top 20 Evrolige po indeksu korisnosti, španska štampa nema nikakvu dilemu: najveći problem Kraljevskog kluba biće Željko Obradović. Nije on slučajno osvojio devet evropskih titula. I nije Partizan Mozzart Bet sada slučajno u četvrtfinalu Evrolige.

Znaju to dobro u Realu, jer treću od tih devet titula podigao je baš kao trener madridskog velikana. Pa otud na stranicama Marke i ogromno svedočanstvo o tome – ko je i šta Željko Obradović. Jer kako ističe ugledni madridski list, reč je o čoveku koji je pisao legende i gradio carstva. Da je to čovek-mit koji samim izlaskom na teren izaziva oduševljenje prisutnih.

Izabrane vesti

Ali, šta je to što Obradovića čini čovekom kakav jeste?

Utakmicu počneš na jedan način, a posle par minuta on sve potpuno promeni. Niko ne čita igru brzo kao on”, iznosi svoje mišljenje Rafa Đofresa, koji je bio član one Huventudove ekipe koja je 1992. izgubila finale od Obradovićevog Partizana, a onda ga sa Žocom na klupi osvojila 1994.

Najbolji je kada ostavi tablu sa strane. Imate trenere koji imaju unapred smišljen plan i drže ga se. Željko bi sve promenio u sekundi”, saglasan je Roberto Nunjez, koji je u Obradovićevom Realu debitovao kao 16-godišnjak.

Dejan Bodiroga, lider one dinastije u Panatinaikosu, ističe jedan drugi detalj.

Toliko je detaljan da će vas posle treninga mučiti glavobolja. Ono što drugi ostavljaju slučaju za njega su fundamentalne stvari. I iznad svega, nikada ne gubi kontrolu nad situacijom. To smiruje igrače”.

Niko naravno nije rekao da je lako raditi sa njim, ali Obradović je najbolji đak profesora Ace Nikolića od kojeg je pokupio i onu: “Ako te ne maltretiram na treninzima da postaneš bolji, onda to samo znači da me više ne interesuješ”.

Nedelja pred Fajnal for 1995. je bila jedna od najtežih u mom životu. Trenirali smo toliko da smo mislili da je Željko poludeo. Poslednju prvenstvenu utakmicu smo tako isprebijani izgubili. Ali Evroligu smo osvojili. Bili smo spremni, a to je njegova zasluga”, seća se Džo Aslauskas, Realova legenda

Trudi se da svaki dan radi sve jače i jače i da igrače učini boljim. Samo to što je on pored tebe bi svakoga trebalo da ubedi da je spreman za veliku utakmicu”, dodaje Fragiskos Alvertis.

Neće baš svako biti spreman na tolika odricanja, ali možda najčudnije od svega je što Obradović ostaje tako motivisan i posle tri decenije na vrhu.

Kada imaš takvog trenera, koji sa istom strašću reaguje na događaje u finalu Evrolige i na prijateljskoj utakmici, jednostavno moraš da uložiš sve od sebe. Njegov stav ti daje razlog da treniraš”, priseća se Kostas Slukas, osvajač Evrolige sa Fenerbahčeom 2017, pre no što poentira.

Bitno je ono što ti kaže, ne tenzija sa kojom to izgovori. Moraš da znaš kako to da primiš. U suprotnom si u problemu”.

Pomenuti Nunjez primećuje ipak jednu drugu stranu Obradovićevog temperamenta.

Sećam se njegovih svađa sa teškašima u timu. Pomislio sam: Ako je takav sa njima, kakav li će tek da bude sa nama momcima iz škole”.

Ali…

U svlačionici bi te naterao da se porodiš ako si pogrešio. Ali u javnosti, na konferenciji za novinare, uvek bi stao u tvoju odbranu. On je bitanga koja te natera da ga voliš

Isma Santos, član Žocovih generacija u Realu i Benetonu, podvlači istu crtu karaktera.

Veoma je strastven. Živi sa velikim intenzitetom, posebno kada je košarka u pitanju. Ali nikada te neće ogovarati iza leđa ili pričati poluistine. Reći će ti šta misli. Vrlo je iskren i zato mu na kraju veruješ”.

Alvertis se nadovezuje.

Obradović može da postane najbolji prijatelj svojih igrača. Empatičan je, jer je i sam bio sportista i zna kroz šta prolaziš. Razmišlja kao trener, ali sa filozofijom igrača. I zna da ti pogodi žicu. Da te podigne u svakoj situaciji”.

Alauskas ima slična iskustva.

Jednog dana me je izbacio sa treninga. Nisam bio koncentrisan i poslao me je u svlačionicu. Onda je došao kod mene da rešimo problem i rešili smo ga tako što smo otišli na piće. Izašao sam polupijan nakon pola flaše Čivasa. Jednog trenutka te nervira, drugog ti je najbolji prijatelj”.

Đofresa potvrđuje da su večere sa igračima bile redovne i u Badaloni, ali da su igrači uskoro počeli da ih izbegavaju.

Sve je to lepo, bilo je zabavno, ali posle nekoliko sati – moraš da si na 100 odsto na treningu”, smeje se on.

I sve na kraju dođe na naplatu. Matijas Lesor je ove sezone pričao da niko nikada nije u njega verovao kao Obradović ove sezone, dok je Kevin Panter govorio kako može da ga zove u bilo koje doba dana i noći da ga pita o bilo čemu: košarci, životu, bilo čemu. Zato i legendarni Majk Batis govori…

Meni je kao otac. Sve je uradio za mene. Znam da uvek govori da bi umro za svoje igrače, ali verujte – i mi bismo za njega”.

Za kraj, možda niko to nije zaključio bolje nego Luiđi Datome

Željko je posebna osoba. Uvek je iskren sa igračima. Podseća me na Majkla Džordana: jer ono što od njega prihvatiš nikome drugome ne bi tolerisao”. 

EVROLIGA, PLEJ-OF - ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Utorak

20.15 (1,70) Monako (15,0) Makabi (2,40)

20.45 (1,35) Real Madrid (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,70)

Sreda

20.00 (1,17) Barselona (20,0) Žalgiris (6,00)

20.45 (1,35) Olimpijakos (16,0) Fenerbahče (3,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Željko ObradovićMajk BatistDejan BodirogaLuiđi DatomeKostas SlukasFragiskos AlvertisKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara