Nenad Stefanović i Željko Obradović (©MN Press)
Nenad Stefanović i Željko Obradović (©MN Press)

Profesor Željko čeka studenta Stefanovića: Partizan bi pobedu s manje neizvesnosti, a FMP revanš

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 12:01

Drugo polufinale Kupa Radivoja Koraća biće ujedno susret najstarijeg i najmlađeg trenera na turniru, odnosno najtrofejnijeg evropskog stručnjaka i perspektivnog stratega koji tek gradi karijeru

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Gde su stali prošle subote u Železniku, nastaviće ove u niškom Čairu. Žreb je odredio, a rezultati definitivno odlučili da Partizan i FMP drugi put u sedam dana ukrste koplja, ovog puta u polufinalu Kupa Radivoja Koraća (TV Arenasport, 21.00).

Izabrane vesti

Ko god da pobedi i prođe dalje moraće da se suoči sa najtežim sportskim izazovom, odnosno da u tri dana odigra isto toliko utakmica i pokuša da osvoji Žućkovu levicu. Partizan u odnosu na FMP ima nešto manje od 22 sata za odmor, s obzirom na to da je da je ekipa dvoranu napustila tek nešto posle 23 časa. Teško da dva sata više daju FMP-u kritičnu prednost pred večerašnji susret, ali u ovakvim okolnostima svaki minut više za rekuperaciju ume da bude od koristi.

Trener Partizana Željko Obradović još je na konferenciji za novinare najavio trening na dan utakmice, kako bi igračima objasnio neke pojedinosti i detalje igre u odbrani koji su mu zasmetali u meču protiv drugoligaša Borca iz Zemuna.

(1.17) Partizan (20.0) FMP (5.50)

Partizan je odradio dobar posao bez svog prvog centra Matijasa Lesora i pritom ima prostor za dalji napredak. Francuski atleta je, podsetimo, bio na poštedi u četvrtfinalu zbog povišene temperature uoči puta za Niš, pa je utakmicu posmatrao iza klupe. Kako je Mozzart Sport i ranije pisao, Lesor se u danu polaska za sadašnje mesto boravka osećao dobro, tako da nije isključeno da se stavi u punu funkciju tima za meč protiv ekipe koja je ozbiljno namučila Partizan u Železniku. Simptome prehlade, pa čak i blago povišenu temperaturu imao je takođe i kapiten Rade Zagorac.

"Izuzetna atmosfera, iako je četvrtfinale. Čestitam Borcu iz Zemuna na uspehu. Mi smo slabije otvorili utakmicu, kasnije smo igrali dovoljno dobro da pobedimo i uđemo u polufinale. Protiv FMP-a smo igrali nedavno vrlo tešku utakmicu. Zato moramo da budemo maksimalno fokusirani, imaćemo u subotu trening koji treba da iskoristimo da se maksimalno spremimo", poručio je Uroš Trifunović, na šta se nadovezao Alen Smailagić:

"Pokušali smo da poštedimo što više igrača, kako bismo bili spremni za duel protiv FMP. Verujem da će da bude zanimljiva završnica kupa, drago mi je što sam video navijače u ovolikom broju. FMP je dobra ekipa, nezgodna. Mi se nadamo najboljem".

U odsustvu Jama Madara Aleksa Avramović je ponovo bio pokretačka snaga Partizana i glavni kreator na parketu. Nije to uloga sa kojom se prvi put susreće, Željko Obradović mu redovno ukazuje poverenje za najodgovorniju funkciju, što je verovatno bio i jedan od razloga zbog kojih je odlučeno da baš mladi Izraelac izostane sa konačnog spiska pre Alekse Avramovića i Dalasa Mura.

"Borac je odigrao dobro desetak minuta, posle toga smo se mi zagrejali, pokazali kvalitet i dobru formu. Spremni smo dobro za meč protiv FMP-a koji bi mogao da bude zagrevanje za finale, ako tako mogu da kažem, u smislu da pristup mora da bude još bolji, motivacija još veća i da rastemo kao tim iz utakmice u utakmicu. Pobedom protiv FMP znamo da eventualno možemo da idemo na Crvenu zvezdu, ali polako - korak po korak", poručio je srpski reprezentativac.

Aleksa Avramović protiv Zlatibora (©MN Press)Aleksa Avramović protiv Zlatibora (©MN Press)

Crno-bele nije služio šut sa distance protiv Borca (7/26 - 26%), mada nije ni bilo potrebe da se jure dalekometni hici pošto je rival fizički bio inferioran. Tako je Partizan 62 od 101 poena ubacio iz reketa, dok je 11 ofanzivnih skokova direktno donelo 21, a posle 10 ukradenih lopti još 22 poena. Upravo bi skokovi mogli da drže ključ raspleta večerašnjeg susreta. FMP je u Železniku imao dve uhvaćene lopte više, mada su gosti imali 16 ofanzivnih, naspram 14 na drugoj strani. Ako se Matijas Lesor vrati u sastav, a ekipa zadrži skakački osećaj iz jučerašnjeg meča, FMP će imati pune ruke posla...

Trener Pantera Nenad Stefanović imao je dug monolog o situaciji u svom timu i sa kakvim se sve problemima suočavao stručni štab još i pre duela sa Borcem iz Čačka. Marko Radonjić se borio sa virusom, dvojica neimenovanih igrača primili su infuziju kako bi mogli da istrče na parket, dok se Milutin Vujičić i još nekoliko prvotimaca muče sa povredama. Između ostalih Geret Nevels koga već neko vreme nema na parketu zbog povrede šake.

I pored svega u redovima FMP ne žele da traže alibi, već nameravaju da napadnu Partizan iz svih oružja.

"Ušli smo u meč protiv Borca maksimalno motivisani, uprkos skraćenoj rotaciji zbog povreda. Nismo dobili utakmicu mesec dana, što nam je bio dodatni motiv da odigramo dobro i pobedimo. Odigrali smo agresivno i čvrsto u oba smera. Igrali smo protiv Partizana, znamo kako da ih napadnemo, moramo da odgovorimo na njihovu agresivnost. Kako reče naš trener u najavi prethodne utakmice sa Partizanom - one su najlakše za igranje, jer mi nemamo šta da izgubimo", poručio je odlični Danilo Tasić koji je pobedu nad Borcem zaokružio sa 19 poena i osam skokova, dok je Nenad Nerandžić podsetio koliko je neizvestan bio onaj meč od pre sedam dana:

"Pre nedelju dana je bilo na jednu loptu, imali smo šanse, ali je otišlo na njihovu stranu. I u Pioniru je bilo tesno, tako da očekujem interesantnu utakmicu i lepu za gledaoce. Želimo da ponovimo takvu utakmicu pre svega na fizičkom planu. Znamo da je Partizan fizički dominantna ekipa, pogotovu unutra, tu su Balša, Ledej, Lesor. Moramo da odgovorimo na njihov skok i fizičku igru i probamo da im ispariramo što bolje, kao i u prošloj utakmici".

Drugo polufinale Kupa Radivoja Koraća može da se posmatra i kao duel najstarijeg i najmlađeg trenera na turniru. Odnosno najtrofejnijeg evropskog stručnjaka i perspektivnog stratega koji tek gradi karijeru. Željko Obradović na jednoj i Nenad Stefanović na drugoj strani. Legendarni Žoc je trenersku karijeru započeo sa nepune 32 godine i piše istoriju košarke dan danas, a sve uspehe u karijeri teško je pobrojati na jednom mestu. Mladi šef struke FMP je u ove vode uplovio sa 31 godinom, od letos je u Železniku i pokazao je u oba dosadašnja susreta sa Partizanom da ima šlifa. Ali je iskustvo odnosilo prevagu.

Ovo je, inače, jedanaesti susret Partizana i FMP u završnici nacionalnog kupa u 21. veku! Sedam puta trijumf je odnosio Partizan, u svih pet polufinalnih susreta, plus još po jednom u finalu (2010) i četvrtfinalu (2016). Tim iz Železnika je dvaput preko crno-belih dolazio do trofeja - 2005. i 2007. godine, uz iznenađenje u četvrtfinalu odigranom 2014. godine. Istorija pamti i njihove finalne mečeve 1997. i 1999. godine, kada su po trijumf uzeli FMP, pa Partizan.

Partizan je večeras favorit, ali se i FMP pita.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

Partizan - Borac Zemun 101:48

/Vukčević 16 - Balmazović 15/

POLUFINALE

19. februar

17.00: Crvena zvezda - Mega Mozzart

21.00: FMP - Partizan

FINALE

20. februar, 21.00


tagovi

Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2022.Željko ObradovićNenad StefanovićUroš TrifunovićAleksa AvramovićAlen SmailagićNenad Nerandžić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara