Put ka Mundobasketu: Osam utakmica, prilika za osvetu Italijanima, dva rivala iz grupe i novi plejmejker Zvezde

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.07.23. | 17:39

Jake provere za selekciju Svetislava Pešića

Obelodanjeno je na kojih 20 igrača selektor Srbije, Svetislav Pešić, računa pred početak priprema za Svetsko prvenstvo, a zna se i koji put će reprezentacija preći do Filipina. Čak osam utakmica omogućiće Pešiću da uigra ekipu, ali i proceni kojih 12 reprezentativaca da povede put Manile, a protivnici su, čini se, sasvim po meri.

U okviru prve faze, Orlovi će se sastati sa selekcijama Bosne i Hercegovine (1. avgust) i Poljske (3. avgust) u Beogradu. Oba meča biće odigrana iza zatvorenih vrata, kao i susret sa Crnom Gorom u Podgorici, koji je zakazan za 5. avgust.

Izabrane vesti

Nakon toga naši reprezentativci odlaze u Grčku, gde će na tradicionalnom Akropolis kupu odmeriti snage sa Grčkom (8. avgust) i Italijom (9. avgust).

Po povratku iz Atine (OAKA Arena), Srbija će moći da isprati reprezentativce na planetarnu smotru u Štark areni, kada se 16. avgusta budu sastali sa jednim od rivala iz grupne faze Mundobasketa, Portorikom (16. avgust). Potom reprezentacija odlazi u Kinu, gde će odraditi finalne provere na mečevima sa selekcijom Aleksandra Đorđevića (20. avgust), koja joj je takođe rival u grupi, kao i Brazilom (21. avgust) u Šenženu.

Svetsko prvenstvo počinje 25. avgusta, a Orlovi prvi meč igraju 26. protiv Kine.

Što se tiče prve faze priprema, selekcije Bosne i Hercegovine, kao i Poljske, deluju kao dobri rivali za zagrevanje, dok će Crna Gora, koja se takođe sprema za samit najboljih svetskih selekcija u Japanu, Indoneziji i na Filipima, biti odličan rival za uvod u još jače provere, posebno jer se očekuje da sa timom Boška Radovića budu Nikola Vučević, novi centar Crvene zvezde Marko Simonović i naturalizovani plejmejker Kendrik Peri.

Sledi turnir u Atini, gde Grčka najverovatnije neće moći da računa na Janisa Adetokunba, ali ima u sastavu igrače poput Tomasa Vokapa, Jorgosa Papajanisa, Janulisa Larencakisa, talentovanog Nikosa Rogavopulosa kojeg je ovog leta pokupila Baskonija, kao i iskusne Joanisa Papepetrua, Kostasa Papanikolaua...

Italijani su takođe oslabljeni, ali nam i duguju za poraz u osmini finala Evrobasketa, pa će sigurno biti dodatnog naboja, iako meč nije takmičarskog karaktera. Uprkos otkazima Darijusa Tompsona, Nika Maniona i činjenice da je Paolo Bankero odlučio da brani boje SAD, na spisku Azura nalaze se Simone Fontekio, Nikolo Meli, Akile Polonara, Điđi Datome, te talentovani Mateo Spanjolo, Guljelmo Karuzo, Gabrijele Pročida...

Imaćemo prilike i da vidimo za šta su sposobni Portorikanci, koji još nisu objavili spisak, kao i šta je od kineske selekcije uspeo da napravi naš bivši selektor i proslavljeni reprezentativac Đorđević. Podsetimo, dobio je i NBA pojačanje u vidu košarkaša Minesote Kajla Andersona.

Za kraj priprema će biti zanimljivo videti na delu novog plejmejkera Crvene zvezde, Jaga dos Santosa, protiv naših reprezentativaca. Imao je odličnu sezonu u Ulmu i sigurno ga čeka velika uloga u državnom timu, a Brazilci će posebno jaki biti na poziciji plejmejkera, pošto su uz Dos Santosa na spisku i iskusni Raul Neto i Marselinjo Uertas. Trebali bi i naši centri da imaju pune ruke posla sa Brunom Kaboklom i Kristijano Felisiom, a tu su još iskusni Vitor Benite, NBA prospekt Didi Luzada...



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKSSMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara