Dejan Radonjić (©Star Sport)
Dejan Radonjić (©Star Sport)

Radonjić: Radimo sve kako bi Dobrić i Lazić igrali polufinale, pitanje je na kojem smo nivou posle pauze

Vreme čitanja: 7min | ned. 08.05.22. | 08:40

“Ova utakmica ima veliki značaj i nama će biti jako važno da imamo apsolutnu mobilizaciju svih, od nas na parketu, do navijača na tribinama. Da osetimo svi svest o važnosti momenta u kojem se nalazimo, kako bismo na neki način došli do pobede“, kaže trofejni stručnjak za Mozzart Sport

Tema prenatrpanog godišnjeg kalendara u evropskoj košarci duže vreme jedna je od gorućih i zbog istog evroligaši su u položaju da izuzev kraće pauze u vreme odigravanja nacionalnih kupova nemaju nikakav vid odmora sve do kraja sezone. Crvenoj zvezdi se posle utakmice sa Igokeom desilo nešto vanredno, što bi potencijalno moglo da utiče na dalji rasplet šampionskih borbi u ABA ligi i Superligi Srbije - da više od dve i po sedmice bude bez ikakvih takmičarskih obaveza.

Takav vid izlaska iz ritma koji gotovo u kontinuitetu traje osam meseci, u tako delikatnom trenutku, uoči polufinala sa Cedevitom Olimpijom, neminovno je ostavilo trag na branioca titule. Nekoliko dana za predah prijalo je ekipi, ali ovako dugačak period bez utakmica nije nešto što su na Malom Kalemegdanu želeli. Objektivnih razloga za korekciju rasporeda ima u evropskim borbama Partizana i Cedevite Olimpije, no sada su crveno-beli u situaciji da četvrtak dočekaju sa idejom da se kroz jedan od najvažnijih susreta uhodaju za dalje...

Izabrane vesti

“Nakon žestokog ritma koji smo imali, uz 62 utakmice u zgusnutom rasporedu, plus korone koja nas je pokosila, došli smo do neobičnog momenta u sezoni. Imamo dugu pauzu, a treba da uđemo u plej-of ABA lige. Trudili smo se da napravimo dobar i adekvatan plan s obzirom na stanje u ekipi posle velikih napora i povreda“, kaže Radonjić za Mozzart Sport i nastavlja:

“Sve što smo imali kao plan odradili smo, osim što nismo pronašli sparing partnera za jedan ili dva meča, što nam je trebalo kako bismo što spremniji dočekali početak plej-ofa“.

21.30: (2,25) Dalas (12,5) Finiks (1,80)

Razlog je verovatno to što je klupska sezona u toku?

“Posvetili smo se tome ozbiljno, međutim da, klubovi su imali obaveze, ne samo ovde kod nas, već i sa strane. Zato ulazimo u završnicu ovih priprema sa željom i nadom da ćemo ono što smo isplanirali do prve utakmice sa Cedevitom Olimpijom uspeti da uradimo do kraja“.

Vaša pozicija je nezgodna, Cedevita Olimpija je i posle ispadanja u Evrokupu nastavila sa sezonom kroz domaće prvenstvo, te prvi deo doigravanja sa Igokeom. Zvezda je poslednju takmičarsku utakmicu odigrali ste 23. aprila i od tada sledi dvonedeljni prinudni odmor na koji niste navikli. Koliko vam je sada teško da se pripremite za ono što dolazi?

“Znao sam još posle Igokee da nam predstoji težak period i nemam nikakvu dilemu da nećemo moći da izgledamo kako je to bilo tokom sezone, pogotovo kada smo bili na visokom nivou. Zato smo pokušali da uradimo sve kako bismo oporavili igrače i kroz trenažni proces odradili sve što je potrebno da se vratimo blizu optimalnog stanja. Videćemo kako će ovaj dugi period bez utakmica da se odrazi na nas“.

Kako vi gledate na utakmicu koja dolazi?

“Taj prvi meč biće posebno karakterističan i teško je proceniti na kojem smo trenutno nivou. O formi je posebno teško pričati kada smo bez utakmica i takmičarskog naboja u kojem smo bili svih ovih meseci. Imamo meč koji nam je izuzetno važan, a mi praktično kroz taj susret treba da izađemo na parket i da vidimo gde smo. Ova utakmica ima veliki značaj i nama će biti jako važno da imamo apsolutnu mobilizaciju svih, od nas na parketu, do navijača na tribinama. Da osetimo svi svest o važnosti momenta u kojem se nalazimo, kako bismo na neki način došli do pobede“.

Cedevita Olimpija uspela je brzo da zaboravi na Bursu i protiv Igokee pokala da je jako motivisana da ode do kraja...

“Svestan sam da će biti teško i postoji posebno opterećenje, ali verujem da možemo da napravimo dovoljno dobar ambijent, bez obzira što znam da ne možemo da budemo na onom nivou na kojem možemo kada smo u punom ritmu. Cilj nam je da odigramo dovoljno dobar meč za ono što nas interesuje. Imamo apsolutni respekt za Cedevitu Olimpiju koja je kroz sezonu pokazala mnogo toga dobrog, ima ozbiljan kvalitet, iskustvo. Igrali su utakmice tokom godine koje nas upozoravaju da naša koncentracija mora da bude maksimalna u dugim intervalima. Uz pravi ambijent možemo da prevaziđemo sve probleme sa kojima se suočavamo“.

U odnosu na Zvezdin prvi susret u Beogradu ekipa Cedevite Olimpije dosta se promenila. Novu kompoziciju sastava Jurice Golemca videli ste na delu u Ljubljani, a koliko u sadašnjim okolnostima ima mesta za neke taktičke specijale i novitete u igri kod dva tima?

“Cedevita Olimpija je tokom sezone napravila promene koje su značajno podigle kvalitet igre. To je bilo očigledno i u ABA ligi i Evrokupu, angažovali su igrače koji imaju ogroman kvalitet i veliko iskustvo, došli iz evroligaških klubova. Lično imam veliki respekt prema njima. Razmišljamo o njima, ali se prioritetno bavimo nama“.

Pitanje koje muči sve navijače – kakvo je zdravstveno stanje Ognjena Dobrića, Branka Lazića i Majka Cirbesa?

“Imamo još nekoliko dana do tog meča u kojim treba da dođemo do spoznaje da li i koliko možemo da računamo na njih. Svakako bi nam bilo jako značajno da budemo u kompletnijem sastavu, što zbog konfiguracije našeg tima, ali i protivnika. Nadam se da ćemo naredne dane iskoristiti kako bismo i njih doveli u stanje da igraju, mada je u ovom trenutku jako teško reći da li će oni uopšte biti u stanju da nam koliko-toliko pomognu. Nešto konkretnije možemo da kažemo pred sam meč“.

Koliki ste optimista po pitanju njegovog učešća?

“Stvari gledam sa realne strane. Kao što sam mnogo puta rekao, idemo od dana, do dana i svaki drugi vid razmišljanja ne bi bio adekvatan i ne bi nam donosilo ono što je najbolje za tim. Od Igokee do danas smo kroz svaki dan išli postepeno kako bismo došli do završne faze priprema za plej-ofa, sa nadom da u narednim danima možemo da očekujemo nešto od njih“.

Prvobitna ideja bila je da polufinale ABA lige startuje od 18. aprila, ali vam je u međuvremenu rečeno da za vas startuje šest dana ranije. Da li vam je to u nekoj meri pokvarilo planove?

“Ono što sam smatrao da je za nas bitno je da saznamo termine. Planove smo pravili u odnosu na termine. Naravno, znali smo unapred da postoji objektivni momenat zbog utakmica Evrokupa koje uslovljavaju pomeranja u terminima. Adaptirali smo se na postojeću situaciju, imali smo pripremljene planove za sve varijante i prošli kroz sve onako kako smo planirali“.

Kako su igrači reagovali na petodnevni odmor i pauzu koja je došla pred najvažniji deo sezone?

“Svemu smo pristupili krajnje profesionalno, takav je momenat i ne možemo tu ništa da promenimo. Prilagodili smo se tome maksimalno, neki igrači su radili tokom pauze individualno, neki su uspeli da saniraju sitne povrede. Posle odmora smo postepeno ulazili u rad i sada je cilj da na pravi način dočekamo četvrtak. Bilo bi bolje za sve nas da smo imali nekoliko kontrolnih utakmica koje bi nam značile zbog različitih stvari koje mogu na kraju da budu bitne, pogotovo za prvi susret sa Cedevitom. Ali, takva su pravila“.

Nije vam strano ni to da dočekujete neki meč ili određeni period bez kompletnog sastava. Takva je praktično cela sezona, sami ste jednom prilikom rekli da ste tokom prethodnih meseci ukupno odigrali tek nekoliko utakmica sa svim igračima na raspolaganju...

“Izuzetno specifično i zahtevno, bez dileme. Samo četiri utakmice u kompletnom sastavu smo odigrali. Imali smo probleme koji su nas pratili od prvog dana priprema, nismo mogli da računamo na pojedine igrače, ali smo o tome već pričali. Vukli su se ti problemi kroz celu sezonu, mi smo samo pokušavali da se adaptiramo na najbolji način i preguramo sve te stvari koje su nas snašle, što je za trenera jako nezgodan proces. Sada smo opet u sličnom položaju“.

Da li je sada možda i teže izaći sa tim stvarima na kraj, uzimajući u obzir momenat sezone?

“U ovakvoj seriji, posle ovakvog perioda dodatno je opterećujuće. Potrebno je da budemo svesni toga, ali i činjenice da treba da izađemo na teren i izvučemo maksimum, da igrom dođemo do dobrog rezultata protiv odličnog protivnika. Videćemo šta možemo da uradimo, iskoristićemo ono što imamo i pokušaćemo da damo sve od sebe da budemo dobri“.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Pred ekipom je odlučujućih mesec dana, kada se brane dve titule na dva fronta... Niste prvi put u svemu tome, ni vi, ni igrači. Može li to da bude vaša prednost u odnosu na konkurenciju?

“Tek treba da vidimo šta nam donose naredni period. Stvari treba da posmatramo tako da nas čeka prvi meč protiv Cedevite Olimpije, da se tome posvetimo maksimalno i onda idemo korak po korak. To je najbolji pristup u ovom trenutku“.



tagovi

Dejan RadonjićKK Crvena zvezdaABA ligaplej-of ABA lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara