Džordan Lojd (©Star Sport)
Džordan Lojd (©Star Sport)

Radonjić zategao odbranu, Makabi ostao na 64 poena, trijumf za oproštaj i uspon pred Ljubljanu

Vreme čitanja: 6min | čet. 01.04.21. | 22:34

Crvena zvezda kontrolisala utakmicu u drugom poluvremenu i ostvarila desetu pobedu

Crvena zvezda se od Beograda za ovosezonsko izdanje Evrolige oprašta trijumfalno. Deseta pobeda u elitnom društvu, u poslednjem meču u dvorani Aleksandar Nikolić, uz maksimalnu kontrolu utakmice u drugom poluvremenu protiv Makabija iz Tel Aviva kao važna injekcija samopouzdanja pred bitno gostovanje u Ljubljani - 76:64 (15:21, 18:13, 20:11, 23:19).

Imaće šta da analizira posle ove utakmcie Dejan Radonjić, pogotovo jer je ponovo bilo nekoliko ozbiljnih slapova u formi uz 19 izgubljenih poseda, ali može da kaže da je ozbiljno doterao odbranu pred derbi sa Cedevitom Olimpijom, pošto je Ponos Izraela ostao na samo 64 poena i 29 odsto za tri poena (9/31). I to dva dana posle onih 99 Barseloni, ali i 88 u Kaunasu prošle sedmice. Kada tim s takvim napadačkim potencijalom kakav ima Makabi svedete na 13 poena u drugoj i 11 u trećoj deonici, to mora da se iskoristi. A Zvezda je ovakvu situaciju oberučke prihvatila. Nije to možda bila ona demonstracija igre kakvu voli Radonjić, ali je ekipa pokazala energetsku reakciju posle slabog izdanja protiv Olimpije u utorak, a još boljom kontrolom reketa uz 22 skoka više (48-26, 14 ofanzivnih) napravila dobru podlogu za predstojeće gostovanje koje može da odredi u kom smeru će se odvijati sama završnica Jadranske lige. I ujedno postavila novi klupski rekord po broju uhvaćenih lopti u evropskim takmičenjima.

Izabrane vesti

-----------------------

CRVENA ZVEZDA – MAKABI TEL AVIV 76:64

/15:21, 18:13, 20:11, 23:19/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Sudije: Migel Anhel Perez, Gitis Vilijus, Marćin Kovalski.

CRVENA ZVEZDA: Hol 5, Lojd 21 (7sk, 4as), Uskoković 6, Davidovac 11, Lazić 2, Radanov -, Dobrić 13, Simonović 6 (11sk), Jagodić Kuridža 2, Kuzmić -, Noko 10 (11sk).

MAKABI TEL AVIV: Brajant 12, Vilbekin 6, Klajn -, Džons 6, Kalojaro -, Koen -, Kaspi 2, Dorsi 14, Dibartolomeo 3, Blajzer 2, Bender 9, Žižić 10.

-----------------------

Ponovo je Crvena zvezda bila bez Korija Voldena i Duopa Rita, ali se njihov izostanak ovog puta nije toliko osetio. Reketima je komandovao Lendri Noko u jednom od najboljih izdanja u Crvenoj zvezdi sa 10 poena i 11 skokova, od čega šest u fazi napada. Marko Simonović mu je pomogao sa još 11 uhvaćenih lopti, te šest poena. S mnogo više samopouzdanja i energije igrao je Noko, mada je na momente znao da se zbuni, ali ovog puta ostavio je odličan utisak. Baš kao i kombinacija Ognjen Dobrić – Dejan Davidovac koja je ponovo bila fatalna za protivnika. Njihovih pet trojki i ukupno 24 poena, uz još šest skokova i po tri asistencije i ukradene lopte, uz ozbiljan efekat uspona kada je Zvezdi to bilo najpotrebnije! Dobrić je meč završio sa 13 (3/6 za tri), a Davidovac sa 11 poena (4/10 iz igre). Najefikasniji je ponovo bio Džordan Lojd s 21 poenom, mada je što šuterski opet bio van ritma (5/13 iz igre, 1/7 za tri), uz atipičnih šest izgubljenih lopti, ali sedam skokova i četiri asistencije. Ali, maltretirao je odbranu Makabija, naterao je na devet iznuđenih faulova i 11 izvedenih penala, uz samo jedan promašaj. Važan faktor odbrane bio je kapiten Branko Lazić koji je držao konce u svojim rukama, dok je mladi Aleksa Uskoković svojim minijaturama donosio neke ključne poene Zvezdi. Kod Makabija Tajler Dorsi je imao 14 poena, Ante Žižić je skupio 10 poena i šest skokova, dok je Ilajdža Brajant ubacio 12 poena. Skoti Vilbekin je ostao na samo šest poena (2/9 iz igre, 2/8 za tri)…

Zvezda je ovog puta u meč ušla dobro, uz kontrolu odbrane koju je bar u tom intervalu kontrolisao Lazić što je donelo šest poena razlike i da gosti tri minuta budu bez poena. Zvezda je baš hodala po tankoj ivici žileta i igrala se sa živcima ne samo navijača kraj televizijskih ekrana, već i stručnog štaba na čelu s Dejanom Radonjićem. Od toga da je ekipa imala čak deset promašaja zaredom za dva poena što je dovelo da na kraju prve četvrtine u statistici piše 1/12, preko loše kontrole skokova i previše izgubljenih lopti – čak devet za poluvreme, pet u prvoj deonici –, do nekih potpuno neshvatljivih reakcija u odbrani koje su gostima dale mogućnost da preuzme kontrolu i solidan minus pretvori u potencijalno ozbiljan plus. Pred kraj te prve deonice bilo je +8 za Ponos Izraela (21:13), da bi na startu drugog perioda otišao i do dvocifrene razlike, gde se najbolje oslikala napadačka širina Makabija (25:15).

Ali, onda su stvari počele da se okreću u Zvezdinu korist. Ne samo što su uspeli da poslože odbranu i nateraju protivnika da ostane na samo 13 poena za četvrtinu uz izbor mnogo težih šuteva, crveno-beli su do poluvremena ostali na samo jednom promašaju za dva poena i sedam pogodaka. Važne uloge u tom usponu imali su Noko i Dobrić. Kamerunac je uspeo da se ozbiljnije umeša u to da ničije lopte postanu njegove, gde mu je dosta pomogao Simonović, dok je levoruki šuter iz Knina bio taj energetski katalizator Crvene zvezde kao i mnogo puta ove sezone. Njegova četiri uzastopna poena potpuno su vratila rezultatsku neizvesnost, s tim što je snažnim zakucavanjem pored Dorsija podigao celu klupu na noge i naterao ekipu da se uspravi i uzvrati udarac.

Lendri Noko (©Star Sport)Lendri Noko (©Star Sport)

Dok je šutevima za dva poena omamljivala rivala, Zvezda je u drugoj četvrtini promašila sve sa distance (0/4). Nije moglo da u istu rečenicu stane dobar učinak iz oba napadačka aspekta... Koliko je zaista značila dobra skakačka igra pokazuje detalj da je Zvezda imala čak 13 pokupljenih lopti, tri u napadu, s tim što je svaka imala svoju funkciju u smanjivanju rastojanja, za razliku od prvog dela. Dok su Noko i Dobrić dizali Zvezdu, Lojd je slabije šuterske procente uspeo da pokrije agresivnim pristupom u napadu, zbog čega je često bio na liniji slobodnih bacanja i tako donosio lake poene, a Makabi je na pauzu otišao sa samo poenom razlike, uz aktivan dvominutni post – 34:33.

Injekciju samopouzdanja koju je dobila u finišu poluvremena Zvezda je pretvorila u novi preokret! Posle 39:35 gostiju domaćin je eksplodirao u oba polja, vezao 13 poena i ostavio rivala bez poena iz igre gotovo šest minuta! U napadu je blistao Davidovac sa šest poena, trojkom i košem uz faul s poklon slobodnim bacanjem, pa je Zvezda tri minuta okrenula rezultat na 48:39. Napadački kontinuitet izgubio se u naredna četiri minuta gde je ubacila samo jedan poen, ali je srećna okolnost za domaćina bila i ne tako dobar odgovor Makabija. Žižić i Bender jesu približili Makabi na pet poena (49:44), ali su Vilbekin i Dorsi ostali vlažnog baruta.

Pravu satisfakciju za Radonjića i stručni štab probudio je pogled na statistiku jer je Makabi i treću deonicu završio s ograničenim učinkom od samo 11 poena, a Zvezda je posle velikog hica Uskokovića i nove minijature upornog Davidovca uzela osam poena distance (53:45) pred završnih deset minuta. Davidovac je od 20 Zvezdinih sam ubacio osam poena, sve od početka utakmice.

Nije se tu zaustavila Crvena zvezda, već je odmah na otvaranju poslednje četvrtine otišla na dvocifrenu prednost koju je čuvala sve do ulaska u završnih pet minuta... Dorsi je svojim individualnim rešenjima unosio blagi nemir u protivničke redove, ali su Simonović i Dobrić trojkama kontrolisali rezultat i sačuvali Zvezdinu prednost do kraja. Trijumf je potpisao Noko skokom i poenima na promašaj Lojda kojim je stigao do dabl-dabla...

Beogradski sastav bi po rasporedu naredni meč trebalo da odigra u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije u nedelju od 17 časova. Samo slovenačke vlasti prvo moraju da dozvole crveno-belima da uđu u zemlju s srpskim PCR testovima, ne onima iz Evropske unije...

EVROLIGA - 33. KOLO

Četvrtak

Baskonija - Efes 101:111

/Polonara 23 - Larkin 30/

Panatinaikos – Olimpija Milano 86:83 (70:70)

/Hezonja 17 – Micov 15/

Bajern Minhen - Žalgiris 71:70

/Lučić 13 – Vokap 16/

Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 76:64

/Lojd 21 - Dorsi 14/

Petak

19.00: (2,70) Alba (14,5) Valensija (1,55)

19.00: (1,90) CSKA (hendikep -15,5) Himki (1,90)

19.00: (1,25) Zenit (17,0) Asvel (4,75)

19.45: (2,30) Fenerbahče (14,5) Barselona (1,70)

21.00: (1,25) Real Madrid (17,0) Olimpijakos (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivDžordan LojdLendri NokoOgnjen DobrićSkoti Vilbekin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara