Jabusele i Musa na jednoj, Hauard na drugoj strani (©Star Sport)
Jabusele i Musa na jednoj, Hauard na drugoj strani (©Star Sport)

Real Madrid - Baskonija: Najbolji strelac Evrolige izaziva mašineriju šampiona

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.04.24. | 08:00

Kreće plej-of Evrolige, a Blankosi u odbranu titule

Bližimo se vrhuncu košarkaške sezone u Evropi, a u naredne tri sedmice videćemo na delu osam najboljih klubova kako traže svoj put ka Fajnal foru u Berlinu. Kreće plej-of Evrolige!

Real Madrid je prvi obezbedio plej-of, a poslednji saznao ime protivnika u doigravanju. Iako su u domaćim okvirima imali ko zna koliko ovakvih situacija, biće ovo prvi put da se Real Madrid i Baskonija susreću u četvrtfinalu elitnog klupskog takmičenja.

Izabrane vesti

Poseban šmek predstojećoj seriji daje upravo okršaj dva španska tima koji su kroz istoriju imali zanimljive okršaje, a rivalstvo vremenom postaje sve ozbiljnije. Samo ove sezone njihovi okršaji bili su pod ozbiljnim nabojem emocija i neizvesnosti, a u oba ligaška okršaja pobede su odnosili gosti. Real je već u prvom kolu na krilima Geršona Jabuselea, Serhija Ljulja, Džanana Muse i Vensana Poarjea, koji su iskombinovali 56 poena, slavio rezultatom 79:77 u dvorani Fernando Buesa, da bi hladnu osvetu servirao Markus Hauard u pretposlednjoj rundi sa rekordom karijere od 35 poena, uključujući i 15 u poslednjoj četvrtini za konačnih 95:91!

Zato ova četvrtfinalna serija može da se posmatra kroz lupu sudara najboljeg strelca Evrolige sa mašinerijom iz Madrida i braniocem šampionske krune. U izostanku Čima Monekea, koga sigurno neće biti na parketu u obe madridske utakmice, možda i u celoj seriji, najveći teret pada upravo na leđa Markusa Hauarda. Amerikanac je klasična mašina za cepanje mrežica, na proseku je od 19,5 poena - ispred kompletne konkurencije - i koliko Baskonija zavisi od njegovog učinka najbolje se videlo kroz ovogodišnji plej-in Evrolige. U Beogradu je imao loše veče u ubedljivom porazu od Makabija, ali je Baskonija iz drugog pokušaja obezbedila plasman u četvrtfinale preko Virtusa uz Hauardovih 28 poena, duplo više nego što je postigao u Areni. U poslednjih pet evroligaških utakmica njegova statistika je još impresivnija - 25,2 poena i 5,2 pogođene trojke!

Njegov napadački arsenal je impresivan, a pre svega je zadivljujuće to što je iz SAD doneo šuterski kvalitet koji na parketu nema granice. Ubitačan sa strelišta van linije 6,75 metara, a kada je potrebno zna da probije do koša i razbije svaku defanzivnu koncepciju i svakog čuvara.

Na drugoj strani svi gledaju ka Fakundu Kampacu koji će nositi igru Real Madrida. Argentinac je maestralan plejmejker i izlišno je trošiti reči koliko je njegov povratak u redove Blankosa značio za celu ekipu. Sezonu igra na jako visokom nivou, blizu MVP ranga. Pogotovo je to bio slučaj u prvih dvadesetak kola, kada je bio možda i prvi kandidat za MVP priznanje. Za razliku od Hauarda, njegovo glavno oružje je kreativnost koja obara sa nogu i vizija parketa kojom čini život lakši saigračima. Iako mu je statistika malo pala u poslednjih 13-14 utakmica, on je i dalje najkorisniji igrač Blankosa, prva figura tima koji je ostvario 27 pobeda iz 34 runde!

Biti prvo lice u ekipi sa 15 vrhunskih košarkaša je posebna privilegija, a Realovo glavno oružje biće upravo iskustvo sa kojim godinama uspešno dominiraju evropskom košarkom.

Samo u ovom veku Real je odigrao 60 plej-of utakmica uz skor 35-25 i devet nastupa na Fajnal foru, od čega su se tri završila titulama! Kada govorimo o elementu iskustva, Realovi košarkaši zbirno imaju 211 nastupa u plej-ofu, a listu predvode Serhio Ljulj sa 46, Rudi Fernandez sa 39 i Serhio Rodrigez sa 37. Čak 14 Realovih igrača osetili su čari plej-of utakmica. Baskonija je na suprotnom kraju spektra - Dani Dijez je odigrao četiri i Čima Moneke tri utakmice. To je sve. Ostali su svi debitanti u evroligaškom doigravanju. Ali, to je realno za očekivati od, po godinama, najmlađeg sastava u ovogodišnjem doigravanju, sa prosekom tek nešto iznad 25 leta.

Uprkos nedostatku iskustva u utakmicama ovog nivoa, Baskonija je u poslednje dve sezone tri puta dobila Real Madrid, a svoju šansu može da traži i u iskustvu Duška Ivanovića. Crnogorski stručnjak je upisao 39 plej-of utakmica, mada i slavio u 19 njih. U poređenju sa njim, Ćus Mateo je prošle sezone prvi put kao šef stručnog štaba osetio plej-of košarku i posle istorijske serije sa Partizan Mozzart Betom odveo Real u Kaunas i evropske titule!

Serija pred nama obećava kvalitetnu, napadačku košarku sa brzim rešenjima i velikim brojem poseda. Real i Baskonija su među pet najboljih ofanzivnih sastava u Evroligi, Blankosi čak drugi sa 88,2 poena po meču, dok su lideri u timskom indeksu korisnosti, podeljenim asistencijama i procentu ubačenih slobodnih bacanja. Baskonija je među osam najboljih u svim napadačkim aspektima. Zanimljivo, četiri od top deset najboljih strelaca lige igraju u Realu i Baskoniji. Sa druge strane, oba sastava imaju svoje mane u odbrani. Baskonija dozvoljava čak 85,4 poena, Real je nešto bolji sa 80,7 poena.

Kroz istoriju dosadašnjih evroligaških okršaja, Baskonija ima čak bolji skor u odnosu na Real Madrid i trenutno je 10-8. Baski su izašli kao pobednici iz poslednja dva gostovanja u Vizink Centru, ali ovo je ipak druga košarka i očekujemo Real Madrid u punom naponu, za razliku od meča iz 33. kola kada je već imao u rukama prvo mesto na tabeli.

Baskoniji će mnogo nedostajati Čima Moneke, zato će Kodi Miler Mekintajer, Vanja Marinković, Met Kostelo i Tadas Sedekerskis morati da povuku više, svako u skladu sa mogućnostima. Jer, Real Madrid ima širinu kakvu sanjaju verovatno svi evropski klubovi. Od senatora kakvi su Ljulj, Rudi i Ćačo, preko balkanskog dvojca Hezonja - Musa, do majstora poput Kampaca, Tavaresa, Poarjea, Jabuselea, Kozera... Real je verovatno jedini tim u Evropi koji može da drži isti ritam svih 40 minuta i da se izostanak jednog ili više nosećih igrača ni ne oseti.

Najveće je pitanje, može li Baskonija bez Monekea da učini ovu seriju zanimljivom i rezultatski neizvesnom?

Sada kreće ono pravo!

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

19.30: (1,45) Panatinaikos (16,0) Makabi Tel Aviv (3,20)

21.00: (1,17) Real Madrid (20,0) Baskonija (6,00)

Sreda, 24. april

19.00: (1,70) Monako (15,0) Fenerbahče (2,40)

21.00: (1,60) Barselona (16,0) Olimpijakos (2,65)

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

20.30: Panatinaikos - Makabi Tel Aviv

21.00: Real Madrid - Pobednik meča Baskonija - Virtus

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

Džanan MusaMario HezonjaFakundo KampacoMarkus HauardEvroligaBaskonijaKK Real MadridDuško IvanovićČus Mateo

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara