Aleksej Pokuševski (©MN Press)
Aleksej Pokuševski (©MN Press)

Riki Rubio i Minesota lansirali Alekseja Pokuševskog u Oklahomu!

Vreme čitanja: 2min | čet. 19.11.20. | 03:39

Tokom trajanja NBA drafta Tanderi su sa Vukovima dogovorili trejd po kojem su pustili Rikija Rubija, te 25. i 28. pika u zamenu za 17. pika, koji je pripao supertalentovanom Srbinu

Šuškalo se danima unazad, sada je zvanično - Aleksej Pokuševski izabran je sa 17. pozicije od strane Oklahome Siti Tandera!

Pokuševski četvrti najviše plasirani pik u istoriji Srbije

Izabrane vesti

Kakav je uvod imao izbor supertalentovanog srpskog košarkaša u redove Tandera! Ljudi iz Oklahome stupili su u kontakt sa ljudima iz Minesote kako bi napravili trejd koji je ubrzo realizovan. U Timbervulvse se vratio španski reprezentativac Riki Rubio, koji je pre samo nekoliko dana stigao zajedno sa Kelijem Ubreom, između ostalih, iz Finiksa, što znači da će se osvajač svetskog zlata sa prošlogodišnjeg Mundobasketa vratiti u Mineapolis gde je već igrao od 2011. do 2017. godine.

Aleksej Pokuševski je u NBA draft ušao kao možda najveća nepoznanica za košarkaške stručnjake iz SAD, pošto nije igrao mnogo seniorske košarke u prvom timu Olimpijakosa, niti Evroligu. Takođe je najmlađi igrač na draftu, ali njegove predispozicije, talenat i potencijal učinili su ga jako zanimljivim pikom za mnoge klubove, ali se za njega odlučila Oklahoma.

Tako su se ostvarile najave sajta Bleacher Report, odnosno kolumniste Džona Holindžera koji je do detalja objasnio zašto će Oklahoma izabrati Pokuševskog.

"Agent Alekseja Pokuševskog Džejson Rejn je radio u Oklahoma Siti Tanderima. Drugi – Oklahoma je nadaleko poznata u košarkaškim krugovima koja daje obećanja svojim pikovima, koji zato nestaju iz vidokruga drugih timova mnogo pre samog drafta", napisao je tada Holindžer u podužoj analizi.

I tako je bilo! Samo nekoliko sati pošto je dobila NBA prava za Vasilija Micića, Oklahoma je uzela pod svoje jednog do najtalentovanijih košarkaša svoje generacije i nekog ko ima strahovite predispozicije da napravi čudo u najjačoj ligi sveta zbog svog miksa visine od 213 centimetara, sigurnosti s loptom, inteligencije i šuta!

Aleksej Pokuševski je svoju karijeru započeo u Novom Sadu gde je nosio dresove Kadeta, NS Starsa i Vojvodine, ali je već 2015. otišao u mlađe kategorije Olimpijaksa. Dve godine kasnije bio je učesnik elitnog Džordan Brend Klasik kampa, a 2018. bio je i deo evropskog kampa Košarka bez granica koji se održao u Beogradu. U februaru prošle godine takođe je bio deo NBA Ol stara kao deo globalnog kampa Košarke bez granica.

Pokuševski je postao najmlađi debitant u istoriji Olimpijakosa u Evroligi sa 17 godina i 83 dana prestigao je klupsku legendu Jorgosa Printezisa koji je svoj prvi meč upisao sa 17 godina i 229 dana.

Prošlu sezonu odigrao je uglavnom u A2 grčkoj ligi, gde je beležio 10,8 poena, 7,9 skokova, 3,1 asistenciju, 1,8 blokada i 1,3 ukradene lopte za 23 minuta na parketu.

Pokuševski je treći evropski košarkaš izabran na draftu 2020 posle Kilijana Hejsa (Detroit Pistons) i Denija Avdije (Vašington Vizards).



tagovi

Aleksej PokuševskiOklahoma Siti TanderRiki RubioMinesota TimbervulvsNBA draft

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara