Riki Rubio (Foto: Reuters)
Riki Rubio (Foto: Reuters)

Riki Rubio prekinuo karijeru zbog mentalnog zdravlja

Vreme čitanja: 2min | sub. 05.08.23. | 11:38

Šokatne vesti iz Španije

Španski košarkaški savez je izdao saopštenje, Riki Rubio prekida karijeru! On je istakao da mora da stane kako bi se pozabavio mentalnim zdravljem.

Izabrane vesti

"Odlučio sam da prekinem sve profesionalne aktivnosti kako bih se pozabavio mentalnim zdravljem. Želim da se uahvalim Savezu na podršci i razumevanju ove odluke. Porodica sada ima najviše smisla. Hvala vam. Zamolio bih da se moja privatnost poštuje kako bih se suočio sa ovim momentima i dao vam više informacija kada bude došlo vreme", istakao je Rubio.

Kako stoje stvari, Španija je doživela iznenadan udarac pred Svetsko prvenstvo, a ostaje da se vidi da li je ovo samo pauza od košarke ili možda kraj impresivne karijere...

Podsetimo, zbog problema sa mentalnim zdravljem je šestomesečnu pauzu nedavno napravio i jedan od najboljih rukometaša na svetu Mikel Hansen.

Rubio je odluku doneo samo 20 dana pre početka Svetskog prvenstva u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, gde je trebalo da vodi Španiju ka odbrani trona. Pre četiri godine je u Kini bio MVP planetarne smotre.

Karijeru je počeo u Huventudu, da bi se posle četiri godine u Badaloni preselio u Barselonu. Bio je deo katalonskog tima koji je osvojio Evroligu 2010, a potom se 2011. preselio u NBA. Zaigrao je za Minesotu, koja ga je prethodno draftovala 2009. sa petog mesta, a iako je proveo šest godina sa Timbervulvsima, povrede su ga sprečile da ostavi dublji trag.

Branio je potom boje Jute i Finiksa, kratko se vratio u Mineapolis, a od leta 2021. je u Klivlendu sa kojim je prošle godine parafirao trogodišnju saradnju. Pisalo se ovog leta da bi mogao da se vrati u Barselonu zbog porodice, ali je sam košarkaš demantovao te navode.

Iza sebe ima 689 nastupa u najjačoj ligi sveta, uz prosek od 10,8 poena, 7,4 asistencije i 4,1 skok. Sa reprezentacijom Španije osvojio je dva zlata i dve bronze na evropskim prvenstvima, srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu i bronzu u Riju, kao i titulu na Mundobasketu 2019.


tagovi

Riki Rubiokošarkaška reprezentacija ŠpanijeKlivlend Kavalirs

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara