Riki Rubio (Foto: AFP)
Riki Rubio (Foto: AFP)

Rubio se rastaje sa Kavalirsima i stavlja tačku na NBA karijeru

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.01.24. | 16:46

Ako odluči da se vrati košarci, to će izvesno učiniti u Španiji

Iznenadila je čitav košarkaški svet odluka španskog reprezentativca Rikija Rubija da stavi pauzu na igračku karijeru, kako bi se posvetio mentalnom zdravlju. Uradio je to uoči Svetskog prvenstva uprkos tome što se očekivalo da bude jedan od lidera ekipe Serđa Skariola na planetarnoj smotri.

Imali su ga i Klivlend Kavalirsi u planu za narednu sezonu, sa idejom da kao jedan od najstarijih igrača u ekipi bude mentor najmlađima i iskustvom pomogne timu u borbi za plej-of, ali izašli su mu u susret i dali mu prostora u teškom trenutku. Ipak, s obzirom da je postalo prilično jasno da nema nameru da se vraća u SAD, doneta je odluka da se dve strane rastanu.

Izabrane vesti

Adrijan Vojnarovski prenosi da su se Rubio i Kavsi dogovorili oko otkupa ugovora, što najverovatnije znači i kraj NBA karijere za iskusnog Španca. Imao je potpisanu saradnju do leta 2025. godine, sa platom od 6.100.000 dolara za tekuću i 6.400.000 dolara za narednu sezonu. Kavsi su tako oslobodili određeni prostor u budžetu, a 33-godišnji plejmejker više neće imati nikakvu obavezu prema njima.

U izveštaju novinara ESPN-a se ističe i da ukoliko odluči da nastavi karijeru, da će to uraditi u rodnoj Španiji. Poznato je da su i pre nego što je prekinuo karijeru interesovanje za njegove usluge pokazali Barselona, Huventud i Đirona.

Rubio je sa samo 14 godina debitovao u prvom timu Huventuda i bilo je jasno da u Badaloni raste buduća zvezda evropske i svetske košarke. Na NBA draftu 2009. ga je Minesota izabrala kao petog pika, ali je ostao u Španiji i naredne dve godine proveo u Barseloni, sa kojom se 2010. popeo i na evropski tron.

Nakon toga je došlo vreme da se okuša i u najjačoj ligi sveta, ali su ga povrede sputale da ostavi dublji trag. Proveo je šest godina u Mineapolisu, potom dve u Juti, dok je u sezoni 2019/20 nastupao za Finiks, pre nego što se vratio u redove Timbervulvsa na jesen 2020. Potom se u avgustu naredne godine preselio u Klivlend, ali je često bio van terena tokom prethodne dve sezone zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta (drugi put u karijeri).

Osim što je 2010. bio prvak Evrope, sa Barselonom je stigao i do španske krune 2011, a podigao je i dva Kupa kralja. Odmah po dolasku u NBA je bio jedan od najboljih novajlija, pa je posle prve sezone uvršten i u idealnu petorku rukija. Odigroa je 698 mečeva u ligaškom delu NBa sezone i prosečno beležio 10,8 poena, uz 7,4 asistencija i 4,1 skok, dok je na 14 plej-of nastupa beležio 11,5 poena, 6,3 završna dodavanja i 4,7 uhvaćenih lopti.

Najveće uspehe u karijeri je ipak ostvario u dresu državnog tima,, pošto je sa Španijom osvojio dva Evropska i jedno Svetsko prvenstvo, kao i srebro i bronzu na Olimpijskim igrama, ali i dve bronze na kontinentalnim smotrama.


tagovi

Riki RubioKlivlend Kavalirs

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara