Valter Tavares i Fakundo Kampaco (©MN Press; ©AFP)
Valter Tavares i Fakundo Kampaco (©MN Press; ©AFP)

Sa krunom u vreći, Zvezda može da poleti, ali kako protiv Tavaresa i Kampaca?

Vreme čitanja: 6min | uto. 19.12.23. | 12:55

Crveno-beli u 15. kolu Evrolige dočekuju najbolji tim Evrope - madridski Real

Svi su svesni koliko je teško osvojiti Evroligu. Posebno u proteklih nekoliko godina. Takmičenje je sve izjednačenije, uglavnom nema izrazitih kandidata i uvek neko vreba iz senke. Tako je bilo i sa madridskim Realom prethodne sezone. Oscilirao je u prvoj godini Ćusa Matea. Pisalo se da bi Španac mogao da ostane i bez posla, malo ko je Kraljeve svrstavao u favorite, a na kraju - titula. Čak 11. u istoriji kluba.

Dakle, teško je osvojiti Evroligu, ali je još teže odbraniti tron. Svi žele skalp branioca, nije jednostavan zadatak ni održati motivaciju na najvišem nivou, posebno na startu sezone. Ipak, Real Madrid je uspeo da posle šampionske godine podigne lestvicu. Igra neverovatnu košarku od starta i samo je dva puta osetio gorčinu poraza - na 30 zvaničnih utakmica.

Izabrane vesti

Bez dileme je najbolji tim u Evropi u ovom trenutku. Prvi prema timskom indeksu (109,3), broju postignutih poena (89,1), defanzivnim skokovima (27,4), asistencijama (21,6) i blokada (3,8) u društvu najboljih na kontinentu. A iako statistika deluje impozantno, utisak je da su Blankosi još impresivniji na terenu. Melju protivnike tempom, imaju strašan protok lopte, izuzetno trče u tranziciji, a na sve to imaju i treću odbranu Evrolige (75,6 primljenih poena u proseku). Kao da su sa druge planete. Kao da im je mesto u NBA, a ne Evroligi, što su pokazali i pobedom nad Dalas Maveriksima u revijalnom susretu.

I zato je jasno šta čeka košarkaše Crvene zvezde večeras u Štark Areni (19.00). Najteži zadatak na parketu u elitnom takmičenju, mada psihološki možda i najlakši. Real je veliki favorit na papiru, ali protiv takvih timova nema prevelikog pritiska, pa čak ni kada posle 14 kola imate samo pet pobeda. Jednostavno, od Madriđana nema boljih i u takve mečeve se ne ulazi sa imperativom pobede, pa makar bili i kod kuće. Jedini će imperativ za izabranike Janisa Sferopulosa biti da ostave i poslednju kap znoja pred svojim navijačima.

Motiva sigurno neće manjkati, svi vole da se odmere sa najvećima. Timovi koji se toliko izdvoje, kao što je Real uradio ove sezone, bude želju u svima, da se pred najtežim protivnikom pokažu u što boljem svetlu. A iako se Mateov sastav čini nezaustavljivim, ima mane, pa tako postoji i prostora da se obori na pleća. Na kraju krajeva, uspeli su Unikaha i Fenerbahče da mu stanu na put.

Dobra vest za Zvezdu je i što Sferpulos ima čitav tim na okupu. Nemanja Nedović je zbog manjih problema sa kolenom bio van stroja u Podgorici, nije nastupio protiv Studentskog centra, ali jasno je da će učiniti sve da stane na crtu Kralju. Zato se očekuje u 12. Tu je i Adam Hanga, koji bi mogao da ponudi crveno-belima detaljniji uvid u kvalitete Reala, jer je prošle sezone sa njim pokorio Evropu. Pristalice kluba sa Malog Kalemegdana sigurno raduju i odlične partije Luke Mitrovića koji igra najbolju košarku u karijeri, a posebno im srce greju izdanja Miloša Teodosića koji, kako reče Džanan Musa, možda i nikada nije igrao sa većim žarom. Sve je bolji i Šabaz Nejpir, mada je jasno da je još daleko od željene forme, ali bi možda velikan poput Reala mogao da mu pomogne da pronađe prečicu?

Kako bilo, u crveno-belim redovima vlada dobro raspoloženje i jasno je da će učiniti sve da pred verovatno krcatim tribinama Štark Arene naprave iznenađenje - koje bi moglo da preokrene sezonu. Zvezda jeste na pravom kursu u ABA ligi i to je jedan od prioriteta kluba, ali želi i iskorak u elitnom takmičenju, a posle 14 rundi nije na dobrom putu. Sve to može da se promeni očas, viđali smo to na mnogo primera. Jedna utakmica može da da impuls ekipi i pomogne joj da poleti ka željenim ciljevima.

GRANICA ZA POENE VALTERA TAVARESA U MOZZARTU - 10,5

GRANICA ZA SKOKOVE VALTERA TAVARESA U MOZZARTU - 6,5

Ipak, da bi mogla da se nada podvigu u sudaru sa suverenim liderom Evrolige, ekipa srpskog šampiona najpre mora da izađe na kraj sa dva noseća stuba Realove igre - Valterom Tavaresom i Fakundom Kampacom. Gorostas sa Zelenortskih ostrva možda i nije toliko dominantan kao lani. Mučio se i sa zdravljem, pa je proveo neko vreme van terena. Izvesno je da nije na vrhuncu forme, ali i tako je jedan od najdominantnijih igrača u Evropi. Njegov doprinos prevazilazi granice statistike, koja pride uopšte nije loša za njegove standarde: 9,7 poena i 5,4 skoka za prosečan indeks 14. Samo prisustvo 220 centimetara visokog centra sa rasponom ruku od 236 centimetara, predstavlja problem za protivnike.

Nema Zvezda igrača ni približnih karakteristika u svojim redovima i generalno ima takvu koncepciju da džinovi poput Tavaresa mogu da joj naprave problem. Videlo se to i u Pireju, kada je Mustafa Fal dominirao. Moraće timski da pristupi čuvanju reprezentativca Zelenortskih ostrva, da pokuša da ga izvuče iz reketa na oba kraja terena i tako ga izbaci iz zone komfora.

"Izuzetan su tim, igraju izvrsno, tako da moramo da damo sve od sebe. Tavares je sjajan igrač. Pokazao je i prošle godine, posebno na Fajnal foru, kakav je igrač. Ipak, svi smo takmičarski nastrojeni i želimo da pobeđujemo. Daćemo sve od sebe da dobijemo njega i Real. Verujemo u ovaj tim, igramo dobro trenutno, tako da imamo šansu kao bilo koja druga ekipa", rekao je Majk Tobi pred večerašnji okršaj.

Kampaco u dresu Crvene zvezde (Foto: MN Press)Kampaco u dresu Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Zaustavljanje Tavaresa će biti jedan od ključnih zadataka, ali problem je i Kampaco. Kako isparirati energiji omalenog Argentinca i kako ga sprečiti da razigra ekipu? Dobro su se pristalice srpskog šampiona upoznale sa njegovim kvalitetima prošle sezone i zavolele ih. Verovatno će igrači poput Adama Hange i Branka Lazića imati zadatak da ga uspore koliko je moguće i otežaju mu posao, ali, kao i u Tavaresovom slučaju, moraće čitav tim da doprinese. Da odigra disciplinovano na oba kraja terena, sa maksimalnom kocentracijom. Publika će se postarati da nagradi svaki dobar potez Zvezdinih igrača i da vetar u leđa ekipi, pa bi sa tribina Teodosić, Nedović, Mitrović i drugovi mogli da crpe neophodnu energiju da bi isparirali Realu.

Ipak, koliki je Real "problem" možda i najbolje opisuje činjenica da pored dva tako dominantna igrača kao što su Tavares i Kampaco, ima još plejadu vrhunskih asova poput Serhija Rodrigeza, Serhilja Ljulja, Fabijena Kozera, Marija Hezonje, Džanana Muse, Vensana Poarijea... Geršon Jabusele je već neko vreme povređen, a uglavnom Kraljevski klub može da računa i na Gabrijela Deka i Rudija Fernandeza, dva krila koja su kroz istoriju umela da prave velike probleme Zvezdi, pa i reprezentaciji Srbije, ali njihov nastup u Štark Areni je pod znakom pitanja.

"Nedostaje im Jabusele, ali dolazak Kampaca je velika stvar za njih. Videćemo na kraju godine, ali trenutno deluju veoma dobro. Kao i svaki tim, imaju i oni svoje slabosti. Moramo da uradimo sve od sebe da ih napadnemo, ali i da iskoristimo svoje vrline. Moramo da se borimo i fizički nametnemo i mislim da imamo šansu", zaključio je centar Crvene zvezde.

Biće teško, a sve ukazuje da bi moglo da bude i prilično neizvesno. I Ćus Mateo je procenio da bi mogla da bude "duga utakmica". Zvezda bi samo dobrim izdanjem i pariranjm braniocu evropskog trona odradila dobar posao, a tek ako bi ga savladala... Nema dileme da će izabranici Janisa Sferopulosa dati sve od sebe da obraduju navijače. Na kraju krajeva, dosad su crveno-beli pet puta bili bolji od madridskog Reala na evro-sceni, od toga su četiri trijumfa upisali kod kuće. Zašto da ne upišu i peti (ukupno šesti) u predstojećem, 16. okršaju sa najtrofejnijim evropskim klubom?

EVROLIGA - 15. KOLO

Utorak:

19.00: (3,70) Crvena zvezda (16,0) Real Madrid (1,35)

20.00: (4,70) Alba Berlin (17,0) Barselona (1,25)

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (16,0) Baskonija (3,20)

20.30: (1,80) Virtus Bolonja (15,0) Olimpijakos (2,25)

21.00: (2,10) Valensija (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Sreda:

18.30: (1,25) Fenerbahče (17,0) Žalgiris (4,70)

19.00: (1,60) Monako (16,0) Panatinaikos (2,65)

20.30: (1,50) Bajern Minhen (16,0) Anadolu Efes (3,00)

20.30: (1,35) Olimpija Milano (16,0) Asvel (3,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Real MadridFakundo KampacoValter TavaresMajk Tobi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara