Šabaz Nejpir (Foto: MN Press)
Šabaz Nejpir (Foto: MN Press)

Šabaz Nejpir: Teo i ja možemo da napravimo nešto posebno, Jago radi hrpu toga što mi ne možemo

Vreme čitanja: 5min | sre. 27.09.23. | 08:24

"Stalno se trudim da budem najbolji igrač na terenu, tako da kada pričamo o liderskoj ulozi, to je nešto što sam uvek uspevao da budem tokom karijere", dodaje novi plejmejker Crvene zvezde u razgovoru za Mozzart Sport

Ostalo je svega nekoliko dana do prvog zvaničnog meča Crvene zvezde u sezoni 2023/24 (gostovanje u Laktašima u subotu od 20.00). Tako je pred početak takmičarske godine održan i tradicionalni dan za medije u organizaciji Evrolige, tokom kojeg su crveno-beli predstavili novi tim. Mediji su imali priliku da pričaju sa novim zvezdama srpskog šampiona, a očekivano najveću pažnju privukao je novajlija iz Olimpije Milano, košarkaš sa velikim NBA iskustvom - Šabaz Nejpir.

Velika su očekivanja zvezdaške javnosti od Amerikanca portorikanskih korena. Imao je sjajnu sezonu u Italiji, ali put ga je ovog leta doveo do Crvene zvezde. U očima navijača, Nejpir bi trebalo da odmeni Fakunda Kampaca, pa je jasno da je pred njim veliki zadatak. Ipak, čini se da je spreman za izazov.

Izabrane vesti

"Uzbuđen sam zbog ove ekipe. Mislim da možemo da napravimo velike stvari," počinje u razgovoru za Mozzart Sport 32-godišnji plejmejker.

Svestan je da će biti pod budnim okom crveno-bele publike, ali navikao je na pritisak i vidi sebe kao jednog od lidera ekipe.

"Stalno se trudim da budem najbolji igrač na terenu, tako da kada pričamo o liderskoj ulozi, to je nešto što sam uvek uspevao da budem tokom karijere, ali i ovde imamo neke sjajne lidere. Miloš Teodosić je jedan od naših najboljih igrača. Mnogi njega vide kao lidera. Uzbuđen sam što ću igrati sa njim. Mislim da zajedno možemo da napravimo nešto posebno".

Kada je stigla ponuda sa Malog Kalemegdana, znao je kome da se obrati - dugogodišnjem ljubimcu navijača Crvene zvezde sa kojim je delio svlačionicu i teren u Prestonici mode.

"Najbolja odluka u ovom trenutku je bila da dođem ovde. Pričao sam sa Bilijem Beronom i rekao mi je mnogo toga. Naravno, želeo je da ostanem u Milanu, ne kažem da me je gurao da pređem u Zvezdu, ali kada smo shvatili da se to neće desiti, razgovarali smo i shvatio sam da je ovo sjajna prilika. Rekao mi je mnogo toga o ovdašnjoj kulturi, o klubu... Imao sam osećaj da igranje sa Milošem, Nedovićem i momcima koji mogu da rade ono što ja radim, može da pomogne u različitim aspektima i omogući mi da igram na obe bekovske pozicije".

Proveo je tek polusezonu nastupajući pod vođstvom čuvenog italijanskog stratega Etore Mesine u dresu Manekena, a sada će imati priliku u Zvezdi da sarađuje sa još jednim dokazanim evroligaškim trenerom - Duškom Ivanovićem.

"Ne mogu da kažem da sam mnogo naučio od Mesine. On je sjajan trener, naravno. Defanzivno jedan od najboljih za koje sam igrao. Njegova veština da nađe načine kako bi njegov tim pobeđivao i igrao odbranu je neverovatna. Jasno, ima i bogatu istoriju pobeđivanja. Sa Duškom Ivanovićem nisam još dovoljno radio, tek sam tu dve i po nedelje, ali uzbuđen sam da vidim kako će izgledati saradnja sa njim. Ne mogu da kažem ko je bolji trener, ali normalno je da poredite prethodnog trenera sa narednim, tako da sam uzbuđen da vidim kako će izgledati rad sa njim."

Zvezda je ove sezone napravila brojne promene, a Šabaz je samo jedan od 10 igrača koji su novi u timu u odnosu na prethodnu sezonu. Bitno je napraviti hemiju među igračima, što se posebno odnosi na plejmejkere i centre. Nejpir smatra da na toj relaciji neće biti nikakvih problema.

"Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Luka Mitrović, Dalibor Ilić, dobro, on nije baš toliko krupan momak, igra krilo, ali i krilnog centra... Tu je i Ognjen Kuzmić, tako da imamo sjajnu grupu centara, koji se razlikuju i svako od njih radi neke stvari sjajno, što je nama kao timu neophodno."

Za minute će se boriti sa Teodosićem, ali i Jagom dos Santosom. Brazilac je oduševio minule sezone u dresu nemačkog Ulma, pa potom i na Svetskom prvenstvu u dresu Selesaa, ali predstojeća sezona će mu biti prva u Evroligi. Šabaz i Miloš su kao iskusniji igrači tu da mu pomognu da se što brže i bolje adaptira na najjaču konkurenciju na kontinentu.

"Nema sumnje da će naučiti gledajući nas, ali će isto tako naučiti kroz igranje. Sposoban je da radi neke stvari koje mi ne možemo, da pokrije ceo teren, stane na crtu protivničkim bekovima... Kada sam bio mlađi, želeo sam da iskusim kako je to igrati. Jasno, upijate i dok gledate druge kako igraju, ali uvek je bolje biti na parketu. Tako da, uveren sam da će pronaći načine da dobije prostora, jer može da uradi hrpu stvari koje mi ne možemo".

Ciljevi su, jasno, izuzetno visoki. Napad na sve domaće trofeje je postao obaveza za Crvenu zvezdu, a ove sezone želi da napravi i iskorak u Evroligi.

"To je jasno kao dan, želimo da pobeđujemo. Svi ovde žele samo da pobeđuju. Nema osobe koja to ne želi. Što više utakmica dobijete stavljate sebe u bolju poziciju da osvojite sve."

Raduje se Amerikanac i derbijima sa Partizan Mozzart Betom. Svestan je kvaliteta večitog rivala, ali to mu predstavlja samo dodatni motiv.

"Imaju odličan tim, zadržali su većinu ekipe iz prethdone sezone, ostali su doduše bez centra, ali sastavili su izvrsnu ekipu i biće uzbudljivo. Svako ko želi da kroči na teren i voli da se takmiči, želi da igra protiv velikih igrača, tako da sam uzbuđen što ću igrati protiv njih, protiv jednog od najboljih trenera kako sam čuo."

Igrao je u Italiji derbije protiv Virtus Bolonje, ali nešto poput okršaja večitih nikada nije iskusio.

"Nisam nikada bio deo tako nečega, ali se radujem što ću biti. Ne bih mnogo da pričam o nečemu što ne znam, ali svestan sam da postoji veliko rivalstvo i drago mi je što ću biti deo toga, to je najvažnije".

Posebno se raduje vatrenoj atmosferi na tribinama. A biće je. Zvezda je već rasprodala gotovo sve sezonske ulaznice (preko 12.000) za Beogradsku arenu, te nema sumnje da će Šabaz i drugovi imati ogroman vetar u leđa na svakom meču kod kuće. Tako nešto nije mogao da iskusi tokom boravka u najjačoj ligi sveta (2014-2020).

"Naravno, sve može da se vidi i sa video klipova. U NBA ne možete da unesete baklje u dvoranu. Jedva čekam da vidim navijače", zaključio je Šabaz Nejpir u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

Šabaz NejpirKK Crvena zvezdaMiloš TeodosićBili BeronEtore MesinaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara