Devin Buker poentira pored Morisa (©AFP)
Devin Buker poentira pored Morisa (©AFP)

Sansi nezadrživi, pali i Klipersi: Nema Krisa Pola, tu je maestralni Buker (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.06.21. | 23:51

Finiks iskoristio prednost domaćeg terena, dobio Los Anđeles Kliperse sa 120:114 i poveo sa 1:0 u finalnoj seriji Zapadne konferencije. Maestralno veče beka tima iz Arizone koji je nadomestio izostanak Krisa Pola. Pol Džordž fantastičan u šutu za tri poena, ali nedovoljan za brejk

Počelo je osiromašeno finale Zapadne konferencije NBA lige bez dvojice superstarova, Krisa Pola i Kavaja Lenarda. U njihovom odsustvu, gledali smo obračun sjajnih šutera Devina Bukera i Pola Džordža. Sansi su se bolje snašli u poslednjih 12 minuta prvog duela i poveli sa 1:0 u seriji. U fenomenalnom meču koji nagoveštava uzbudljivu borbu za veliko finala NBA lige, možda i u sedam mečeva, Finiks je na svom parketu dobio Los Anđelesa Kliperse sa 120:114.

Odmorniji su bili domaći košarkaši koji su isprašili Denver Nikole Jokića sa 4:0 u polufinalu, pre toga dobili i tri vezana meča i izbacili prošlogodišnjeg šampiona Los Anđeles Lejkerse. S druge strame, Klipersi su i bez pomoći povređenog Kavaja Lenarda izbacili su Jutu Džez, najbolji tim posle ligaškog dela sezone sa 4:2 u seriji, ali nisu mogli da nastave u pobedničkom ritmu. Stali su pred raspucanim Sansima. Odlučila je svežina, veći broj raspoloženih igrača Finiksa i maestralni Devin Buker. Bila je ovo osma vezana pobeda tima iz Arizone u ovogodišnjem plej-ofu i najava velikih dometa Sansa. Imao je Finiks pre početka ove serije veliki peh, ostao je bez Krisa Pola koji igra možda i košarku karijere u ovom doigravanju. Morao je iskusni plej da prođe Covid-19 protokol i propusti otvaranje serije.

Izabrane vesti

02.00: (1,40) Filadelfija (14,0) Atlanta (3,35)

Pred poslednju četvrtinu timovi su ušli izejdnačeni – 93:93. Domaći košarkaši su odlučujuću prednost stvorili na početku tog perioda igre. Buker i Deandre Ejton bili su tvorci serije od 12:2 koja je prelomila ovaj meč. Stao je do tada fenomenalni Pol Džordž i gosti iz "grada anđela" više nisu mogli da se vrate u meč, iako su na 22 sekunde do kraja smanjili na 116:114, ali u sledećem napadu igrač meča Buker postigao je poene, kasnije je ubacio još dva, za veliko slavlje navijača u Finiksu i vođstvo u finalnoj seriji Zapadne konferencije.

U odsustvu Kavaja Lenarda, sve konce u timu iz Los Anđelesa držao je iskusni bek Pol Džordž. Bio je pokretačka snaga gostiju koji su sredinom trećeg perioda igre napravili fantastičnu seriju od 16:2. Od minus -8 (68:76), tim iz Los Anđelesa zahvaljujući trojkama Džordža, ali i Redžija Džeksona, stigao je do +6 (84:78). Sledi odgovor i buđenje Bukera krajem trećeg perioda igre. Brzo su domaćini, posle tajm-auta, konsolidovali redove i preuzeli kontrolu igre.

Za razliku od Džordža koji je pokušava pre svega u šutu za tri poena, Buker je bio sjajan u prodorima i sa poludistance, mada je pogodio i tri trojke. U poslednjoj četvrtini Klipersi nisu imali rešenja za lucidnog beka koji je pogađao kada se lomilo, a vezao je četiri poena kada su gosti pripretili u finišu. Prvo je ostao sam kao duh posle izvođenja lopte sa polovine, zakucao, a u poslednjim trenucima susreta je fauliran i lagano sa linije slobodnoh bacanja stigao do 40. poena i overio trijumf Sansa.

Buker je sa 40 poena bio najefikasniji igrač meča. Imao je procenat šuta nešto iznad 50 odsto (15/29) za 36 i po minuta na parketu. Za tri poena je šutirao 3/7, a sa linije slobodnih bacanja je bio nepogrešiv – 7/7. Sve je radio sjajni bek, skakao, asistirao, imao je tripl-dabl učinak od 13 skokova i 11 asistencija.

Sjajno ga ja pratio Deandre Ejton sa 20 poena, Majkal Bridžis je ubacio 14, a Džej Krauder 13 poena. Dvocifren su bili i Kameron Džonson sa 12 i Kameron Pejn sa 11 poena.

U poraženom timu Pol Džordž je ubacio 34 poena (10/26 iz igre, za tri poena 7/15). Imao je u jednom trenutlu iskusni bek 7/12 u šutu za tri poena, ali se ispromašivao u finišu kada su Klipersi jurili zaostatak. Redži Džekson je postigao 24 poena, od toga četiri trojke. Ostali daleko iza, nisu pratili udarni tandem gostiju. Dvocifreni učinak imao je još samo centar Demarkus Kazins sa 11 poena. Junak pobeda nad Jutom u šestom, odlučujućem meču polufinala Zapada, Terens Man, sada je imao skroman učinak od devet poena.

Pogledajte novu epizodu podkasta Euroforija u kojoj je gost bio fudbalski menadžer Darko Ristić...

NBA LIGA – PLEJ-OF

ZAPADNA KONFERENCIJA – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Nedelja

Finiks – Los Anđeles Klipers 120:114 /u seriji: 1:0/

/Buker 40 - Džordž 34/

ISTOČNA KONFERENCIJA - POLUFINALE (MAJSTORICA)

Ponedeljak

02.00: (1,40) Filadelfija (14,0) Atlanta (3,35) /u seriji: 3:3/

***kvote su podložne promenama


tagovi

NBA ligaLos Anđeles KlipersFiniks SansPol DžordžDevin Buker

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara