Evroliga (©Reuters)
Evroliga (©Reuters)

Šeici daju 60.000.000 evra godišnje za naslovno sponzorstvo Evrolige!

Vreme čitanja: 2min | pon. 10.10.22. | 20:23

Prebogati šeici otkrili karte, imaju i niz zahteva kako bi se saradnja ostvarila

Promene na vrhu Evrolige mogle bi da dovedu i do korenitih izmena i u samoj strukturi elitnog klupskog takmičenja.

Renomirani grčki portal Gazeta stigao je do ekskluzivnih saznanja da su šeici, vlasnici aviokompanije Emirejts Erlajnz, izneli su svoje namere da ulože u najviši rang klupske košarke u Evropi što bi dovelo do promene naslovnog sponzorstva. Prema ovim saznanjima, grupa ambicioznih biznismena predstavila je ponudu tešku između 50.000.000 i 60.000.000 evra godišnje kako bi uz naziv takmičenja stajao prefiks “Emirates Airlines“ Evroliga.

Izabrane vesti

Ako bi se to zaista dogodilo, Emirati bi na mestu naslovnog sponzora zamenili Turkiš Erlajnz koji je godinama vodeći partner Evrolige. Ta promena donela bi i do drastičnog skoka u vrednosti sponzorskog ugovora. Gazeta, naime, tvrdi da je vrednost godišnjeg ugovora sa Turkiš Erlajnzom 10.000.000 evra. Šeici bi, dakle, iskeširali pet do šest puta više novca!

Sve ovo dešava se dan uoči sastanka u Dubaiju na kojem će se naći predstavnici 13 klubova vlasnika Evrolige i vodećih ljudi takmičenja, predsednika Dejana Bodiroge i Maršala Glikmana, te šeici iz Emirejts Erlajnza. Biće to i prvi sastanak dve strane oči u oči, pošto je dosad sve išlo preko konferencijskih video poziva i razmene mejlova.

Bogata ponuda šeika nosi sa sobom određene obaveze. Kako je još pre nekoliko dana pisala grčka agencija SDNA, Arapi uz veliku sumu novca traže i specijalnu pozivnicu za klub koji bi bio stacioniran u Dubaiju. To bi otvorilo pitanje dodatnog proširenja Evrolige na 20 klubova ili korekciju u sadašnjem formatu sa 18 timova. Druga želja je takođe poznata od ranije, a to je da se organizacija Fajnal fora Evrolige oroči na Koka Kola Arenu u Dubaiju za trogodišnji period od 2024. do 2026. U pitanju je jedna od najmodernijih svetskih dvorana kapaciteta 17.000 mesta.

Podsetimo, u sklopu akcije "NBA Dubai" košarkaši Atlante i Milvokija odigrali su pripremnu utakmicu u Etihad Areni u Abu Dabiju, što samo potvrđuje veliku želju tamošnjih biznismena da se košarka više inkorporira i na tlo Arabijskog poluostrva.

Gazeta podseća da će do kraja oktobra biti završeni pregovori oko novih televizijskih prava za ciklus od 2024. do 2026. godine, gde bi bila uključena i ekspanzija na Bliski istok.

Zbog svega predstojeći sastanak u Dubaiju imaće istorijski karakter. Upliv tolikog novca značajno bi promenio košarkašku mapu Evrope i bar delimično smanjio jaz između Evrolige i fudbalske Lige šampiona kao vodećih takmičenja u dve najveće sportske grane. Klubovi bi mogli da računaju na više novca, samim tim bi i takmičenje bilo atraktivnije, izazovnije, a ističe se da bi eventualno potpisivanje ovakvog ugovora bilo mamac za druge bogate sponzore da investiraju svoj novac u Evroligu.

Naziru se velike promene u elitnom rangu klupske košarke! Videćemo samo za šta će se odlučiti vlasnici i čelnici Evrolige.


tagovi

EvroligaDejan Bodiroga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara