Serđo Skariolo (Reuters)
Serđo Skariolo (Reuters)

Serđo Skariolo objašnjava košarku: Možda bismo gubili ako bismo primali 70, a ne 90 poena

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.11.21. | 11:40

Iskusni Italijan naširoko i o Milošu Teodosiću, njegovom ulasku u formu i sve boljoj odbrani

Šampion Italije, bolonjski Virtus, prvu pauzu u sezoni, zbog reprezentativnog "prozora", dočekao je na drugom mestu Serije A sa skorom 7-2, iza najvećeg rivala milanske Olimpije koja je besprekorna (9-0), dok je u Evrokupu, u kome važi za jednog od najvećih favorita za pehar, na po mnogima skromnom učinku od tri pobede i dva poraza. Trener Serđo Skariolo koji je letos stigao umesto Saše Đorđevića smatra da nema mesta za preteranu brigu...

Izabrane vesti

"Jedinu titulu koja je mogla da se osvoji do sada u sezoni - Superkup - mi smo osvojili. U međuvremenu desilo nam se mnogo stvari: povrede, potreba da ponovo uspostavimo ravnotežu sa novim igračima i štabom. Zadovoljan sam gde smo. Savršeno mi je jasna slika o našim prednostima i manama. Kada gradite novi tim, postoje ideje i razmišljate o tome šta da radite da biste ih razvili. Ali da biste razumeli kako je unutra, morate da otvorite ekipu kao lubenicu, pa smo tek kada smo mogli da pogledamo iznutra, uhvatili neke detalje", rekao je Skariolo za Korijere di Bolonja.

Priznaje da je očekivao viši nivo iskustva i veštine od svojih igrača.

"Moramo da smanjimo amplitude. Svi imaju uspone i padove, ali jedno je kada izgubimo osam, a drugo je kada protraćimo 20 poena razlike. Za nas je važno ne da imamo pet 30-godišnjaka na terenu, već se nadam da će moji 25-godišnjaci iznenaditi. Kada je teško, to su ti momenti koji čine da brže sazrevaju. Svakako smatram da imamo daleko veće mogućnosti rasta od drugih timova."

Čuju se zamerke da Virtus ne igra čvrstu odbranu?

"Zar se ne branimo? Primiti 90 poena na 100 poseda nije loše, ali 70 na 70 poseda je daleko gore. Naš stil igre je atraktivan, brz. Nemamo karakteristike i iskustvo da odigramo 70 poseda. Ako bih oponašao taj sistem, možda bi bilo manje (primljenih) poena na semaforu, ali ne bismo dobili utakmicu. Potrebno je i malo košarkaške kulture. Ne možete tek tako da da kažete: 'Primio si samo 70 poena jer si dobar' ili 'Kakvi ste glupani, primili ste 90 poena"

Miloš Teodosić je najsjjanija zvezda tima, ali još ne sija šampionskim sjajem kao prošle sezone...

"Znam istoriju svih njegovih sezona i niko ne može da mi kaže da je ranijih godina bio spreman sto odsto u oktobru. Svi bismo uvek želeli da stalno bude fit, dobar, nepogrešiv, defanzivac, asistent, strelac i možda pet godina mlađi. Zaista mi se dopada razvoj njegovog učinka. Vidim ga na 100% i cenim njegov ozbiljan napor da popuni praznine u odbrani. Zahvaljujem mu se na tome. Imamo posla sa sportistom koji je shvatio priliku da se angažuje u odbrani čak i ako to znači da igra minut manje kako se ne bi izlagao preteranom umoru. Ograničavanje habanja je moj posao."

Mnogo se očekivalo od Nikola Maniona...

"Ako je neko precenio vreme kada je Niko mogao da postane vrhunski igrač, napravio je ozbiljnu grešku. Imam 60 godina, znam kako ove stvari idu. Oko Maniona su postojala nerealna očekivanja za sportistu koji nikada nije igrao u Evropi u tako delikatnoj ulozi, što mu je napravilo veliki stres. Niko sada mora da nađe balans između potrebe i strpljenja. Može da postane odličan igrač, ali oni koji su mislili da je on došao iz NBA pa će ne znam šta sada da uradi, nemaju pojma kako košarka funkcioniše", otvoren je Skariolo.


tagovi

Košarkaška Serija AVirtus BolonjaSerđo SkarioloNikolo ManionMiloš Teodosić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara