Lebron Džejms i Stef Kari (©AFP)
Lebron Džejms i Stef Kari (©AFP)

Sezona je mrtva, živeo plej-of! Lebron Džejms i Stef Kari kreću u akciju spasavanja

Vreme čitanja: 7min | uto. 16.04.24. | 17:02

Favoriti su u večerašnjim mečevima

Sezona je mrtva, živeo plej-of. Ovom, ne toliko uspelom parafrazom čuvene izreke s francuskog dvora koja je označavala izbor novog kralja nakon što je umro prethodni, možemo na neki način da otvorimo početak borbe za titulu u NBA ligi. Nismo se slučajno poigrali ovom krilaticom jer su Francuzi njom odavali počast prošlom kralju, ali se i veselili novom koji treba da bude još bolji. Tako je i kod NBA lige - ligaška sezona je bila odlična, posebno njen kraj i uzbudljiva borba za mesta u plej-ofu i plej-inu, ali sledi nešto još bolje. U subotu počinje plej-of, ali do tada moramo da pronađemo još četiri kluba koji će da igraju u tom plej-ofu. To će da se dogodi kroz plej-in turnir.

Plej-in turnir je pokrenut za vreme pandemije koronavirusa i sigurno je nešto najbolje šta se u tom nesretnom trenutku za čovečanstvo dogodilo u NBA ligi. Jasno je da je zadržan i nakon pandemije jer se pokazalo da je ligaški deo sezone zanimljiviji s njim, a i svi košarkaši su se navikli.

Izabrane vesti

Za one koji ne znaju kako sve funkcioniše, jedno kratko pojašnjenje – sedma i osma ekipa svake konferencije igraju jednu utakmicu i ko pobedi ulazi u plej-of s pozicije broj sedam. Ona ekipa koja izgubi taj meč ima još jednu priliku, a to je da igra meč protiv pobednika susreta devete i desete ekipe iz konferencije. Pobednici tog meča ulaze u plej-of s osme pozicije. Sve to događaće se ove sedmice, do vikenda. Večeras kreće Zapadna konferencija koja nam donosi dva zanimljiva meča.

NJU ORLEANS PELIKANS - LOS ANĐELES LEJKERS

(početak u 01:30)

Pelikansi su ispali najveći gubitnici poslednjeg dana ligaške NBA sezone. Ne samo da su u nedelju izgubili meč i pali sa šestog na sedmo mesto što im je automatski oduzelo plej-of i bacilo ih u plej-in turnir, nego su ubedljivo poraženi od protivnika s kojim se opet susreću noćas. Lejkersi su im očitali pravu lekciju, a iako na kraju to nije bila prevelika razlika (124:108), veći je problem za tim iz Nju Orleansa činjenica da je sve bilo praktično rešeno nakon prvog poluvremena. Ni tada zaostatak nije bio nenadokadljiv (53:70), ali utisak o igri je bio takav da Pelikansi taj meč ne bi dobili ni da se igrao do danas.

Dobro je za Nju Orleans da se taj meč ne igra još, a valjda su do danas uspeli u ekipu još više da vrate Brendana Ingrama. On je, uz Zajona Vilijamsona, jedan od dva najbolja i najvažnija igrača ekipe, a zbog povrede nije igrao gotovo mesec dana. Vratio se baš za meč u nedelju, mada nismo sigurni da je to bila dobra ideja. Jasno je da su u Nju Orleansu želeli da ga vrate u kakav-takav ritam utakmica, ali je li to bilo nužno u tako važnoj utakmici? Da li bi bolje izgledali bez njega?

Na ta pitanja nećemo nikada saznati odgovor, ali to više nije ni važno. Sada je pitanje koja će od ove dve ekipe večeras da pobedi i izbori plej-of seriju protiv aktuelnih šampiona iz Denver Nagetsa.

Ono što je sigurno je da će obe ekipe dobro da prouče ono šta se događalo u nedelju. Lejkersima je jasno šta moraju da naprave da pobede – da daju loptu u ruke Lebronu Džejmsu. Naravno da to sve ekipe u kojima je Kralj igrao rade već godinama, ali u ovoj je on kao plejmejker najbolje funkcioniše. Mogu i Dianđelo Rasel i Ostin Rivs da organizuju igru, ali su oni ipak bolji strelci, posebno u situacijama kada bi Lebron otvorio prostor dodavanjima. Uostalom, onih 17 asistencija koje je Džejms podelio u nedelju sigurno je upamćeno u redovima Nju Orleansa. Zanimljivo je da Pelikansi imaju igrače koji mogu da igraju odbranu protiv Lebrona, pre svih Herbert Džons. No, ostatak odbrane nije bio dovoljno koncentrisan da zaustavi sva utrčavanja i napadanje reketa bez lopte, koju bi mi Lebron dodelio u najboljoj situaciji. Te takozvane “katove” gledali smo u nedelju iz minuta u minut i jednostavno je izgledalo kao da Nju Orleans ne može to da brani. Utrčavao je Rui Hačimura, utrčavao je Rivs, utrčavao je i Entoni Dejvis, svi su koristili fokus odbrane na Lebronu koji je majstorski sve razigravao.

Pelikansi su u nedelju vrlo brzo odustali od Jonasa Valančijunasa koji je odigrao samo sedam minuta. Jednostavno nije imalo smisla koristiti ga protiv Dejvisa, a možda bi za ovaj meč trener Vili Grin mogao da odluči da uopšte ne počne s njim u petorci. Valančijunas bi mogao da bude koristan u onim trenucima kada će Lejkersi da igraju s Džeksonom Hejsom, a da na startu meča na parketu bude neko drugi. Ako se to dogodi, Grin će se verovatno da odluči za Lerija Nensa, koji je bio jedan od boljih igrača u nedelju, ali mi bi krenuli s drugom idejom. Uz Ingrama, Zajona, Džonsa i Si-Džej Mekaluma, mi bi u startnu petorku stavili Treja Marfija. Dobili bi tako u Nju Orlinsu dodatno telo za odbranu na Lebronu, ali i opasno šutersko oružje. Pitanje je onda kako bi se Zajon osećao u direktnom duelu s Dejvisom, ali to je situacija koju bi igrač koji želi da bude u društvu najboljih u ligi trebalo da zna da reši.

Osim u nedelju, Lejkersi su pobedili još u dve međusobne utakmice ove sezone, a izgubili samo jednu. Nju Orleans ima prednost domaćeg parketa, ali mi ćemo za favorite ipak da proglasimo tim iz Los Anđelesa. Imaju iskustvo, imaju dobru formu jer su pobedili u 11 od poslednjih 14 mečeva, imaju utakmicu od nedelje na koju se mogu pozvati, a imaju i Lebrona.

SAKRAMENTO KINGS - GOLDEN STEJT VORIORS

(početak u 04:00)

Kraj sezone nikako nije bio dobar za Sakramento. Izgubili su sedam od poslednjih 11 mečeva i pali na deveto mesto Istočne konferencije iako je dosta dugo izgledalo da će ono biti sigurni u plej-ofu, odnosno u društvu šest najboljih timova Istoka. Najlakše je reći kako se ovo Kingsima dogodilo zbog povreda jer su ostali bez Malika Monka, koji je imao odličnu sezonu i jedan je od najvećih kandidata za nagradu za najboljeg šestog igrača, a povredio se i Kevin Huerter, čovek koji je idealan da nadoknadi sve ono šta je Monk donosio.

Bez njih dvojice Sakramento je jednostavno ostao bez dovoljno oružja, a u ovom nizu negativnih rezultata izgubili su praktično sve mečeve koje su igrali protiv plej-of timova. To pokazuje u kakvom se trenutku nalaze, ali i realnost tima koji je složen oko Dierona Foksa i Domantasa Sabonisa. Obojica su odlični, pokazali su i jedan i drugi poslednjih sezona da znaju da igraju, ali nijedan od njih nije pravi “superstar” koji bi mogao da nosi ekipu do najvećih rezultata. Sakramentu je i ovo dobro s obzirom na to koliko dugo nisu uopšte uspevali da uđu u plej-of, ali moraju da znaju da dalje od prvog kruga s ovim jezgrom tima teško da mogu da odu, posebno na ovako ludom Zapadu.

Golden Stejt ima superstara u vidu Stefa Karija, ali ima i baš puno problema u ovoj sezoni. Ne toliko davno je izgledalo da bi Voriorsi mogli čak da ostanu i bez plej-ina jer je Hjuston opasno pretio, ali 10 pobeda u poslednjih 12 mečeva ih je zacementiralo na desetom mestu s tim da bi sigurno prestigli Sakramento da je sezona još malo potrajala.

Stiv Ker je dugo tražio i na kraju pronašao rotaciju. Iz nje su potpuno ispal Kevon Luni i Dario Šarić jer nisu mogli da igraju dobru odbranu, posebno hrvatski košarkaš, a uz Drejmonda Grina na centarskoj poziciji je mladi Trejs Džekson-Dejvis. Klej Tompson se sam javio da igra s klupe da bi otvorio prostor Brendinu Podzijemskom, još jednom mladom igraču, ali se Klej vratio u startnu petorku pred kraj sezone. Džonatan Kuminga igra odlično drugi deo sezone, napokon se pronašao i Endrju Vigins pa trenutno Voriorsi izgledaju mnogo kompletnije od Sakramenta.

Dobra stvar za njih je da Sabonis nije fizički superioran u odnosu na Grina, pa Voriorsi neće morati da imaju i Grina i Džeksona-Dejvisa na parketu u isto vreme. Nekako nam se čini da je Golden Stejt favorit, ali smo sigurni da Sakramento neće dozvoliti da se lako oprosti sa sezonom. U međusobnim okršajima ove sezone bilo je 2-2, a poslednja dva meča su završila s jednim poenom razlike za pobednika. Neka tako bude i večeras.

Piše: Emir Fulurija

PLEJ-IN

01.30: (1,85) Nju Orleans (12,5) LA Lejkers (2,15)

04.00: (2,30) Sakramento (12,5) Golden Stejt (1,75)


tagovi

LA LejkersNju Orleans PelikansSakramento KingsGolden Stejt Voriors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara