(Reuters)
(Reuters)

Slika razdora: Jedan od favorita za olimpijsku medalju bez najveće zvezde u Tokiju

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.05.21. | 10:27

Zbog promotivne fotografije na kojoj su samo beli sportisti Liz Kembidž zapretila da neće igrati za Australiju na Olimpijskim igrama

Zvezda WNBA i trenutno najveće ime australijske reprezentacije Liz Kembidž (2,03m, 29), čiji je otac Nigerijac, a majka Australijanka, zapretila je na društvenim mrežama da neće igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine u znak protesta zbog promotivne fotografije Olimpijskog komiteta njene zemlje.

Na pomenutoj slici su razni sportisti obučeni u donji veš kompanije koja je zvanični sponzor nacionalnog olimpijskog komiteta, ali na nema nijednog crnog sportiste.

Izabrane vesti

"Pitala sam se milion puta: Kako ću da predstavljam zemlju koja ne predstavlja mene? Vi zaista činite sve da uklonite POC (ljude druge boje kože) kada su crni sportisti predvodnici. Dok ne vidim da ćete uraditi nešto više, ja ću sedeti", napisala je Liz.

Ujedno je objavila sliku na kojoj legendarna trkačica Keti Frimen osvaja olimpijsko zlato na Igrama u Sidneju 2000. godine, uz komentar "Takođe samo da vas podsetim na najveći sportski trenutak u istoriji Australije i hvala neverovatnoj ženi".

Zvaničnici Košarkaške federacije Australije su njenu kritiku shvatili vrlo ozbiljno i pokušali da stupe u kontakt sa zvezdom WNBA. Liz im je otkrila da su joj razni ljudi uzvratili pretnjama na društvenim mrežama. Među onima koji su pokušali na problem da gledaju drugačije bio je i bivši selektor nacionalnog tima Tom Mejher.

"Neprimereno je da se pravi tako velika stvar ni od čega. Da sam ja selektor, ne bih trpeo nikakve pretnje. Ako želi da igra može da dođe, ali ako bi mi rekla da će bojkotovati, rekao bih: Srećno, vidimo se kasnije. Sjajan je igrač, ali problemi treba da se reše u pravom okruženju. Trenutno, ako ste olimpijac, možete da protestujete bez pretnje. To bi bio prikladniji način", rekao je Mejher.

Kembidž je uzvratila rečima da ne namerava da sluša mišljenje onoga za koga je ranije tvrdila da je "nasilni" bivši trener.

"Nije me briga za mišljenje belca o rasnim pitanjima, niti će, naročito kada dolazi dolazi od jednog od najneugodnijih trenera koje sam ikada imala", napisala je Kembidž.

Na pitanje da li se nada da će problem biti rešen, bivša saigračica Kembidžove u nacionalnom timu i najveća zvezda australijske ženske košarke svih vremena, Loren Džekson, iznela je pozitivan stav.

"Da li se nadam? Znam da hoće. Sve ide kako treba, zaista verujem da će sve uspeti. Visoki zvaničnici su u kontaktu sa svim sportistima. Sve će se nekako da složiti, zaista verujem da će sve biti u redu. Liz ima sjajnu karijeru u nacionalnom timu. Voli zeleno i zlatno. Te boje nosi s ponosom. Želimo da je vidimo na pobedničkom postolju s našim timom. Ona ima stav i ja ga poštujem kao i svi. Fantastično je da ima platformu koju može da koristi", stala je Džeksonova u odbranu Kembidžove.

I to pošto su još neka velika imena australijskog sporta kritikovale WNBA igračicu zbog načina na koji je iskazala negodovanje.

"Verujem da je u njenoj izjavi bilo i malo nepoštovanja prema sportistima na fotografiji, koji su s pravom zaslužili da budu tu. Ne možete da zapretite da ćete da odustanete od predstavljanja svoje zemlje. Imate privilegiju da budete tamo i učinite nešto posebno. Ako želite da učinite tako nešto, da skrenete pažnju na grešku, zašto to ne uradite kao Naomi Osaka? Mislim da je Naomi promenila je svet. Nije morala da svima preti i kaže da smo pogrešili", ojasnio je bivši teniser Tod Vodbridž.

Ukoliko Liz ne promeni mišjenje, odnosno ukoliko se Olimpijski komitet Australije ne potrudi da joj pojasni da nije postojala skrivena namera, reprezentacija koja je od 1996. godine osvojila tri olimpijska sebra i jednu bronzu, odnosno svetsko zlato i srebro, uz tri planetarne bronze, moraće u napad na medalju u Tokiju da krene bez nje...


tagovi

Olimpijske igreLoren DžeksonLiz Kembidžtokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara