Ben Simons (©AFP)
Ben Simons (©AFP)

Slobodan pad karijere koja je obećavala: Ben Simons otpao za Olimpijske igre

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.04.24. | 18:39

Na spisku jedan Srbin, te nekadašnji košarkaši večitih

Karijera Bena Simonsa pretvorila se u apsolutni fijasko poslednjih nekoliko godina. Otkako je dogovorio maksimalni ugovor vredan blizu 180.000.000 dolara, njegova kola krenula su nizbrdo i sve brže padaju u ambis.

Sada je dotakao novu tačku dna, pošto nije uvršten ni na prvi, preliminarni spisak kandidata za Olimpijske igre u Parizu! Selektor Bumersa Brajan Gordžijan odlučio se za ovakav potez, iako je nedavno obavio razgovor sa košarkašem Bruklina početkom 2024. godine.

Izabrane vesti

“Osetio sam da je baš posvećen reprezentaciji. Kada smo se videli oči u oči, pogledao me je i stisnuo šaku, rekao mi je da želi da bude deo tima“, izjavio je Gordžijan posle tog sastanka.

Simons se i ove godine ozbiljno muči sa povredom leđa zbog koje je odigrao samo 15 utakmica. Poslednji nastup upisao je 26. februara u pobedi nad Memfisom kada je odigrao 14 minuta. Vezao je tri utakmice, pre toga još četiri i pre toga je igrao na otvaranju sezone, pre nego što su se opet javili stari problemi.

I pored toga, australijska košarkaška javnost je dovela u pitanje Simonsovu želju da uopšte igra za reprezentaciju, pošto je poslednji nastup imao još 2013. godine na kontinentalnom prvenstvu. Na Olimpijskim igrama u Tokiju nije igrao jer je želeo da se posveti individualnom radu, a Mundobasket je propustio zbog navedene povrede.

Simons je u pretposlednjoj godini ugovora i u ovoj sezoni trebalo bi da inkasira 37.900.000 dolara. U takmičarskoj 2024/25 sleduje mu još preko 40.000.000 dolara. Otkako je u julu 2019. dogovorio sa Filadelfijom ugovor koji je počeo da važi od sezone 2020/21, Simons igra sve lošije. U toj 2020/21 imao je status Ol stara, bio je i u prvom defanzivnom timu lige, što mu je donelo dodatne finansijske benefite. Odigrao je 58 utakmica. Sledeće godine nije ni igrao uopšte zbog povrede, onda je u 2022/23 zabeležio 42, a u ovoj još 15 nastupa...

Gordžijan je na preliminarni spisak stavio 22 imena, od toga desetoricu sa Igara u Tokiju. On će listu od konačnih 12 igrača objaviti pred pripreme u julu.

Na spisku kandidata je i srpski sin, košarkaš Adelejda Dejan Vasiljević, a tu su i bivši košarkaši večitih, Dante Egzum, Džok Lendejl i Duop Rit. U kombinaciji je i Džoš Gidi oko koga se proteklih meseci digla frka oko navodnog seksualnog odnosa sa maloletnicom. Na kraju se ispostavilo da je cela priča izmišljena...

Uz Rita, Lendejla i Egzuma osvajači bronze iz Tokija su još Džo Ingls, Peti Mils, Džoš Grin, Matis Tajbul, Kris Goulding, Metju Delavedova i Nik Kej. Svi oni su i sada u konkurenciji.

Australija se nalazi u Grupi A zajedno sa Kanadom i dva kvalifikanta, iz Grčke i Španije. Tu mogu da budu Grčka, Španija, Slovenija, Hrvatska, Dominikanska Republika...

SPISAK AUSTRALIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Ksevijer Kuks (Čiba Džets)

Dajson Denijels (Nju Orleans Pelikans)

Metju Delavedova (Melburn)

Dante Egzum (Dalas Maveriks)

Sem Froling (Taranaki Ers)

Džoni Farfi (Kanzas Džejhoks)

Džoš Gidi (Oklahoma Siti Tander)

Kris Goulding (Melburn)

Džoš Grin (Dalas Maveriks)

Džo Ingls (Orlando Medžik)

Nik Kej (Šimane Susanu)

Vil Manjaj (Tasmanija Džekdžampers)

Vil Mekdauel Vajt (Novi Zeland Brejkers)

Džek Mekvej (Tasmanija Džekdžampers)

Peti Mils (Atlanta Hoks)

Kianu Pinder (Pert Vajldkets)

Duop Rit (Portland Trejlblejzers)

Matis Tajbul (Portland Trejlblejzers)

Dejan Vasiljević (Adelejd)

Džek Vajt (Memfis Grizlis)

Roko Zikarski (Brizbejn Bulets)


tagovi

Olimpijske igre 2024Ben Simonskošarkaška reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara