Denis Šreder u dresu Lejkersa (Foto: AFP)
Denis Šreder u dresu Lejkersa (Foto: AFP)

Šreder i Lejkersi, 2. deo: Priča o odbijenom bogatstvu i feniksu koji se izdiže iz pepela

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.09.22. | 09:29

U smiraj sezone 2020/21 nemački reprezentativac je navodno imao četvorogodišnji ugovor na stolu u Los Anđelesu težak 84.000.000 dolara

Zablistao je Denis Šreder na Evropskom prvenstvu punim sjajem. Dao sve od sebe da odvede Nemačku do zlatne medalje, ubacio u polufinalu Špancima 30 poena, uz osam asistencija, ali nije vredelo. Iako neće igrati u finalu, jedan je od najboljih igrača turnira na izmaku sa prosekom od 21,6 poena po nastupu, pa su mu dobre igre otvorile i vrata koja je svojevremeno neslavno zatvorio.

Kako prenosi Šams Čaranija, nemački reprezentativac se vraća u Los Anđeles Lejkerse. Dogovorio je jednogodišnju saradnju tešku 2.640.000 dolara. To ne bi bilo ništa čudno da od istog tima pre samo godinu i kusur dana, prema navodima američkih medija, nije odbio ponudu tešku 84.000.000 dolara za četiri godine...

Izabrane vesti

Prvi put je u Grad anđela sleteo u novembru 2020. godine. Jezeraši su tražili poslednji deo slagalice za odbranu trona i pronašli ga u trejdu sa Oklahomom. Poslali su Denija Grina u suprotnom smeru i prava na pika prve runde Džejdena Mekdenijelsa i prihvatili ugovor momka iz Braunšvajga težak 15.500.000 dolara.

Stigao je posle blistave godine u dresu Tandera, tokom koje je beležio 18,9 poena sa klupe i bio drugi u glasanju za Šestog igrača lige iza Montrezla Herela. Jasno, očekivali su u Los Anđelesu velike stvari. Generalni menadžer kluba Rob Pelinka i njegovi saradnici su verovali da su dobili idealno pojačanje, igrača koji će sa klupe dati novu dimenziju šampionskom timu.

Sa prosekom od 15,4 poena u ligaškom delu sezone odradio je solidan posao. Čak ubedio upravu da otvori pregovore oko produžetka saradnje i navodno mu ponudi 84.000.000 dolara za četiri godine. Bolju ponudu u karijeri nije imao. Ipak, odlučio je da okuša sreću kao slobodan igrač tokom leta. Nije ni pretpostavljao da će ispasti u prvoj rundi plej-ofa od Finiksa (2:4), a još manje da će biti javno kritikovan od strane jednog od najvećih Jezeraša svih vremena - Medžika Džonsona.

"Mislim da Šreder nije za Lejkerse. Ne znam da li će ga potpisati, ali smatram da ne donosi pobednički mentalitet i stav koji nam je potreban. Imao je šansu da to pokaže u seriji sa Finiksom i prema mom mišljenju - nije je iskoristio", oštro je Džonson kritikovao nemačkog plejmejkera.

Opala mu je vrednost na tržištu i na kraju je morao da se zadovolji ponudom Bostona od 5.900.000 dolara za sezonu. Jasno, nije ni to bila tako loša varijanta. Potpisao je za jednu od najuspešnijih franšiza u NBA, dobio priliku da igra pred možda i najvernijim navijačima u ligi. Tvrdio je da nije dobio unosan ugovor od Lejkersa, iako mediji iz SAD i danas svrstavaju među igrače koji su odbili najveće ponude (Nerlens Noel odbio 70.000.000 dolara od Dalasa, Bonzi Kolson 38.500.000 od Sakramenta, Džo Smit svojevremeno 80.000.000 od Golden Stejta, Viktor Oladipo nije prihvatio 100.000.000 od Indijane...).

"Nikada nisam video taj ugovor. Pričali smo, ali nikada nije bio pred mojim očima. Novac nije sve. Na kraju sam uspeo da izborim dobar ugovor za sebe i svoju porodicu", rekao je po potpisivanju saradnje sa Bostonom.

Ispostavilo se da je izabrao bolju sredinu. Seltiksi su se borili za titulu, Lejkersi se obrukali sa Raselom Vestbrukom na poziciji organizatora igre (11. na Zapadu sa učinkom 33-49). Samo što Šreder nije bio pravi čovek za Kelte, pa nije uspeo ni da opstane u klubu dovoljno dugo da bi bio deo velikih uspeha. U smiraj roka za trejdove završio je u fenjerašu Hjustonu. Predsednik košarkaških operacija kluba iz Masačusetsa Bred Stivens i njegovi saradnici poslali su ga put Teksasa zajedno sa Enesom Kanterom i Brunom Fernandom u zamenu za - Danijela Tajsa.

Otišla je karijera nekada perspektivnog plejmejkera Atlante stranputicom, ali ima još vremena da je vrati na pravi put. Na Evrobasketu je krenuo u pravom smeru.

Da li je povratak u Lejkerse pravi izbor, posebno zbog neslavne istorije koju ima u Los Anđelesu? Vreme će pokazati. Na mesto šefa struke slavni klub postavio je Dervina Hema kojem će posao u Gradu anđela biti prvi samostalni u trenerskoj karijeri. Posle dolaska Šredera, mladi stručnjak na raspolaganju ima, čini se i previše bekovskih opcija. Uz njega i Vestbruka tu su i Patrik Beverli, novajlija iz San Antonija Luni Voker, Kendrik Nan, Ostin Rivs... Uz sve to, jasno je da će lopta mahom biti u rukama Lebrona Džejmsa.

Situacija u Stejpls centru ne deluje ružičasto, ali ima još dovoljno vremena da Pelinka i njegovi saradnici postave stvari na svoje mesto. Ako ništa, dobili su plejmejkera koji je na Evropskom prvenstvu pokazao šta ume i nesumnjivo dobio veliku injekciju samopouzdanja pred novu sezonu u najjačoj ligi sveta.


tagovi

Evrobasket 2022Denis ŠrederLos Anđeles Lejkers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara