Šta dalje za Miloša? Dužina ugovora je bitna, Efes je najbliži

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.02.19. | 11:05

Kapiten srpske košarkaške reprezentacije na velikoj raskrsnici

Samo nekoliko časova pošto je najavljeno da će se Klipersi i Miloš Teodosić rastati, klub iz Los Anđelesa je putem zvaničnog saopštenja potvrdio da je kapiten srpske košarkaške reprezentacije slobodan u izboru nove sredine.

Ovakva odluka dve strane nije čudna, pošto su se mišljenja razmimoilazila. Dok Rivers i njegov stručni štab imali su svoje interese, odnosno smatrali da je za klub najbolje da Miloš Teodosić dobija šansu po potrebi, dok je srpski as od tima tražio minutažu i takmičarski ritam utakmica pošto mu je najveća želja da pripreme košarkaške reprezentacije Srbije za sve izvesniji odlazak na Mundobasket u Kini dočeka u punoj formi. Pošto nisu mogli da mu izađu u susret, Klipersi su isplatili, šuška se, kompletan ugovor za preostali deo sezone - ukupno treba da zaradi 6.300.000 dolara - i pustili ga da samostalno izabere novu sredinu. 

Izabrane vesti

Sada je najlogičnije pitanje - šta dalje? 

Mada se u američkim medijima šapuće o potencijalnoj ofanzivni Finiksa, Teodosićeva prva želja je povratak u Evropu i to je čak i javno poručio još u novembarskom razgovoru za Glas Amerike. Na starom kontinentu Teodosića čekaju dva poziva - Efesov - o čemu je prvo pisala legenda sportskog novinarstva Vladimir Stanković - i Makabijev - javio Eurohoops -. Ono što smo mogli da čujemo jeste da je Teodosić u ovom trenutku mnogo bliži odluci da potpiše za trofejniji istanbulski tim, pre nego za Ponos Izraela.

Teodosić je stigao u fazu karijere kada će finansijski momenat velikim delom uticati na dalje korake, iako nema dileme oko toga da li i koliko srpski mađioničar može da pruži u najjačoj konkurenciji evropske klupske košarke. As iz Valjeva je i dalje najviša klasa košarkaša s ove strane Atlantika i kao takav imaće tri bitna zahteva. Prvi je finansijski jak ugovor, koji Efes i Makabi mogu da mu pruže, a on bi verovatno trebalo da bude u rangu od bar milion i po evra godišnje. Drugi je prava uloga u timu i takmičarski sistem koji će mu garantovati borbe za pehare.

Mada je u Efesu velika gužva na plejmejkerskim pozicijama zbog prisustva Vasilija Micića, Šejna Larkina i Doguša Balbaja, pa čak i Rodriga Bobue kao polivalentni bek, Teu se veće mogućnosti pružaju u istanbulskom klubu. Pogotovo po pitanju eventualnog napada na novu evropsku krunu, iako Efes nije u krugu najvećih favorita - gde su Fenerbahče, CSKA i Real Madrid -, ali trenutno zauzima vrlo dobru četvrtu poziciju na tabeli.

Podsetimo, sedmicama unazad se u evropskim košarkaškim medijima vrti priča o Larkinovom povratku u NBA ligu. Ako bi Teodosić dolazio, Efes prvo mora da pospremi sastav. U istanbulskom klubu su se već u dva navrata javili po pitanju Miloša Teodosića. Generalni menadžer Alper Jilmaz poručio je u decembru da čeka Teodosićev otkaz u Klipersima, a nešto kasnije je i trener Ergin Ataman jasno stavio do znanja da želi najboljeg srpskog plejmejkera i igrača u poslednjoj deceniji. Dakle, želja nije sporna. 

Nekadašnjem igraču Olimpijakosa i moskovskog CSKA je Efesov stil košarke je bliži od Makabijevog, koji godinama forsira NBA varijantu sa dosta trčanja i ispucavanja. Iznad toga, Ponos Izraela je od odlaska Dejvida Blata 2014. godine posle osvajanja evropske krune u velikom padu i dosta se luta sa nalaženjem prave timske filozofije. Treneri se menjaju praktično svake godine, iako deluje da se dolaskom Janisa Sferopulosa situacija stabilizovala. Grčki stručnjak bio bi jedina jaka tačka potencijalne Teodosićeve odluke da ode u Makabi, uz možda jaču finansijsku ponudu. Sarađivali su Olimpijakosu i kratko u CSKA, kada je Sferopulos radio kao pomoćnik Jonasu Kazlauskasu u oba kluba i Piniju Geršonu u Pireju. S druge strane, Ergin Ataman je uspeo da posloži redove u Efesu ove sezone i ekipa izgleda vrlo dobro na terenu. I, pre svega, stabilno. Diše za vrat trećeplasiranim Armejcima i ima ozbiljne predispozicije da obezbedi prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, što bi značilo i nešto lakši put do završnog turnira u Vitoriji. 

Treći, vrlo bitan zahtev za Teodosića biće - dužina ugovora. Pošto spada u sam krem evropske košarkaške scene, Teodosić će od svojih budućih poslodavaca tražiti dugoročnu saradnju. Tačnije, da na sporazum do kraja sezone dođu još dve godine garantovanog ugovora. Teodosić ne želi da ima angažman samo do leta i da se onda ponovo upušta u potragu za novim timom, već traži organizaciju za koju će moći dugoročno da se veže. 

Ne treba zaboraviti da Miloš i njegova supruga Jelisaveta čekaju prinovu. Pošto je dan porođaja blizu, Teodosić kao porodičan čovek ne želi da pitanje novog kluba rešava pre nego što dete dođe na svet. To znači  da srpski organizator igre neće žuriti sa donošenjem konačne odluke dok se ne reši najvažnije porodično pitanje.

Posle rastanka s Klipersima, Teodosić je postao veliki san navijača Crvene zvezde, koji se uzdaju u njegovu raniju priču da bi mogao da dođe na Mali Kalemegdan ukoliko bi se situacija poklopila. Međutim, da li je taj scenario realan posle svega navedenog? Uprkos navijačkom opredeljenju, Teodosić i dalje može da igra košarku na vrhunskom nivou, a glad za najvećim peharima je takođe bitna. 

Miloš Teodosić je na novoj raskrsnici u karijeri. Efes je blizu, ali Makabi ima finansijsku podlogu da nadmaši sve ponude velikog rivala i uzme Teodosića. Baš kao što je to letos učinio sa Skotijem Vilbekinom, čiji je transfer u Pivare praktično bio dogovoren. 

Foto: Star Sport


tagovi

Miloš Teodosić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara