Foto: ABA Liga
Foto: ABA Liga

Šta je Partizan Mozzart Bet pokazao na pripremama: Kome status nosioca, kome veća uloga, koje su nepoznate?

Vreme čitanja: 7min | pon. 25.09.23. | 08:17

Crno-beli su završili sa pripremnim utakmicama, sledi još sedam dana treninga pre početka takmičarske sezone

Svega mesec dana Partizan Mozzart Bet ima da obavi kompletne pripreme, uigra novajlije, spremi taktiku za početak takmičarske sezone koja je već iza ugla. Ekipa Željka Obradovića je već obavila glavni deo posla, s obzirom da su odigrane sve planirane pripremne utakmice. Preostalih sedam dana crno-beli će biti u Beogradu gde će se raditi fini radovi pred prvi meč narednog ponedeljka kada Mornar iz Bara stiže u Štark Arenu. Postavljamo sada pitanje, šta je klub iz Humske pokazao na terenu do sada i šta može da se očekuje kada sezona počne?

Ono što je sasvim jasno je da crno-beli imaju još toga da poprave i ispoliraju pre prvih zvaničnih izazova.

Izabrane vesti

Ono što smo do sada videli je devet pripremnih mečeva o čega je ostvareno šest pobeda. Brojka koja može, ali i ne mora da znači apsolutno ništa. Dovoljno je samo da premotamo film nazad pre tačno godinu dana kada su crno-beli završavali pripreme nižući poraze na pripremama, a posebno se ističe onaj od Huventuda u Španiji kada je klub iz Humske izgubio 30 razlike. Ti porazi se danas i ne pamte niti se prepričavaju jer je Partizan odigrao izvanrednu sezonu.

Sada je Partizan krenuo znatno bolje sa pripremama. Osvojen je turnir u Banjaluci gde su redom padali u neizvesnim završnicama Hapoel Jerusalim, Turk Telekom i CSKA iz Moskve. Potom je deklasirana Fuenlabrada na otvorenom stadionu Tašmajdan.

Usledio je i prvi zvanični turnir, igralo se za trofej koji se računa po svim stavkama – ABA Superkup u Podgorici. Sve je išlo ka laganom osvajanju. Rutinski je savladana Mega, pa Igokea, ali onda šok. U finalu protiv SC Derbija ekipa Željka Obradovića beleži prvi poraz na pripremama i ostaje bez trofeja, Borna Kapusta je pogodio senzacionalnu trojku u samom finišu meča koji je generalno Partizan odigrao poprilično loše.

Ipak, niko nije obraćao previše pažnje na jedan poraz u pripremnom periodu. Tim je poslednje pripreme ujedno i najjače odradio u Atini. Upisan je poraz od Efesa u meču gde je Partizan u nekoliko navrata imao i dvocifrenu prednost da bi sve prosuo u samom finišu gde smo videli i ljutitu reakciju Željka Obradovića upućenu sudijama.

Loš finiš je viđen i protiv Bajerna. Partizan je baš kao i protiv Efesa imao dvocifrenu prednost. Izgledao je kao bolji tim na parketu, ali umesto da rutinski privede meč kraju, crno-beli su stali, dopustili protivniku seriju od 18-0 i na kraju se pripremni period, barem kada su utakmice u pitanju, završava sa određenom gorčinom u ustima koja će doduše vrlo lako nestati ako se uđe u sezonu sa pobedama. Glavno i osnovno je smanjiti oscilacije i sprečiti da se protivnik vrati iz naizgled bezizlazne situacije.

E sada je pitanje, šta smo to zapravo videli od crno-belih što možemo sa sigurnošću da kažemo da može da se prenese na parket kada krene ono glavno naredne nedelje u ABA i Evroligi. Najbolje je to opisao Kevin Panter u razgovoru za Mozzart Sport.

Imamo neverovatan broj opcija sa različitim petorkama, možemo mnogo toga da kombinujemo i u napadu i u odbrani, što na kraju krajeva najviše odgovara treneru jer on ima toliko akcija spremnih, pa onda i alternative za svaku akciju, pa onda alternativa za alternativu... Zbog toga je bitno da smo raznovrsni i da možemo različite stvari da radimo na parketu sa različitim petorkama. Verujem da kako sezona bude odmicala da ćemo da vidimo različite petorke sa različitim zaduženjima.

Zaista i jeste tako. Čini se da je Partizan proširio rotaciju igrača u odnosu na prošlu godinu kada je veći deo utakmica igrao sa sedam, eventualno osam igrača. Sada se čini da će Obradović koristiti više igrača kako bi odmorio udarne igle, a to su ponovo bez ikakve dileme Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli.

Pomenuti trio je i na pripremama pokazao da im se uloge neće menjati. Posebno kada je kapiten Panter u pitanju. On je već na revijalnim utakmicama pokazao da se nalazi u strahovitoj formi i da će samo da nastavi tamo gde je stao iz prošle sezone kada je nemilosrdno rešetao protivnike.

Prvi na svojoj koži će to da osete Mornar i Makabi u Tel Avivu.

Slično može da se kaže i za Zeka Ledeja. On već na pripremama ima veliku minutažu što nikoga ne treba da čudi jer ćemo gledati Ledeja na obe pozicije u reketu pa je visoka minutaža skoro pa zagarantovana, posebno dok ne stigne još jedan visoki igrač koji je dugo najavljivan, ali za sada niko ne stiže. Ostaje da se vidi da li će se to promeniti do početka sezone.

Što se Nanelija tiče, ni tu nema nikakvih tajni. Amerikanac je tu da rešava kada bude gusto, protiv najtežih i najkvalitetnijih protivnika. Setite se samo Efesa, Splita, SC Derbija iz prošle sezone... kada god je Partizan bio na ivici provalije, Nanelije bio taj koji je izvlačio situaciju i to vrlo uspešno.

Pripremni period je pokazao veliki iskorak Alena Smailagića koji je napredovao na svakom polju i očekuje se odlična sezona za njega, slično može da se kaže i za Balšu Koprivicu. Možda ne bude baš na Alenovom nivou po učinku i minutaži, ali treba očekivati njegovu pojačanu ulogu posle skoro propuštene sezone zbog povreda i bolesti. Ko je pomno pratio komentare Željka Obradovića tokom leta, onda zna da je pohvalno pričao o Koprivici tokom leta i njegovom radu u Sjedinjenim Američkim Državama. U sličnu kategoriju možemo da svrstamo i Aleksu Avramovića koji ako nastavi da radi ono što je radio u dresu Srbije, gledaćemo ga kao jednog od lidera tima, ako to već i nije. Povrede su ga žestoko omele prošle sezone, a čak i u limitiranim izdanjima pamte se njegove igre u finiši sezone kada je istinski i vrlo opipljivo pomogao ekipi u osvajanju ABA trofeja.

Imamo i Uroša Trifunovića koji se ustalio u svojoj ulozi džokera i momka koji može da obavi nekoliko zadataka i trebalo bi da ga vidimo u sličnim rolama u kojima je bio prošle sezone.

Sada dolazimo do nepoznanica i najzanimljivijeg dela.

Partizan je tokom leta doveo tri bitna pojačanja i ima jednog povratnika. Svi bi trebali da imaju značajne minute i uloge, pa idemo redom.

Za sada najveća misterija je Mateuš Ponitka, ne zbog loših igara, već zbog činjenice da je propustio kompletan turnir u Atini i Podgorici zbog povrede ramena. Ono što je pokazao pre toga je baš u skladu sa očekivanjima. Poljak je sa pozicije krila davao raznovrsnost kako u napadu, tako i odbrani, pa čak i u organizaciji napada.

Kada smo već kod te stavke, ona je definitivno najkomplikovanija. Čeka se neko da se ustali kao primarni plejmejker. Crno-beli su ostali bez Jama Madara, ali još važnije Dantea Egzuma za koga realno ne postoji zamena na evropskom tržištu zato je i pokušano sa Pi Džej Doužerom. Ipak, nekadašnji igrač Denvera realno nije tokom NBA karijere imao organizatorska zaduženja, doduše nije ih imao ni Egzum u Barseloni pa smo svi bili svedoci kako je to izgledalo kada je došao u Partizan kod Obradovića.

Ostaje da se vidi da li će Pi Džej uspeti da popuni te cipele, ono što je do sada pokazao je izvanredna odbrana. Sjajne finizčke predispozicije, generalno je potvrdio da može da igra nekoliko pozicija, ali za sada ostaje da pronađe ritam i samopouzdanje u napadu. Tu je naravno i Frenk Kaminski za koga možemo da kažemo da je situacija obrnuta. U napadu već pokazuje da lako može da nadigra protivnika. Bilo da je to šut sa distance ili igra u reketu, ali za sada ima problema u odbrani i skoku što svakako može da se popravi do početka utakmica.

Za kraj imamo tri srpska internacionalca, Ognjena Jaramaza, Tristana Vukčevića i Danila Anđušića. Dok se Ognjen evidentno još uvek pronalazi u sistemu Željka Obradovića, Anđušič je na pripremama pokazao da bi mogli da vidimo neuporedivo bolje partije. Dovoljno je samo da pogledate duel protiv Efesa kada je ubacio 23 poena, nešto što nije uspevao tokom prošle sezone. Samo je pitanje da li će nastaviti da dobija šansu kada sezona počne, ako je odgovor potvrdan, ne bi bilo iznenađenje da Anđušić ima konkretnu ulogu u svim duelima crno-belog kluba.

Što se Tristana Vukčevića tiče. Njegov ostanak je bio pod znakom pitanja, ali baš kao što smo bili najavili, odlučeno je da ostane u Humskoj, ali najednostavnije rečeno, ostaje da se vidi koliko će minutažu imati i kako će je koristiti. Talenat je tu. O fizičkim predispozicijama da ne pričamo. Potrebno je to pretočiti u kontinuitet koji ispunjava zamisli trenera Obradovića

Na kraju krajeva, broj pobeda i poraza na pripremama nije toliko bitno, ako se na pravi način uđe u sezonu. Onda svi pripremni porazi padaju u vodu kao period kada je ekipa samo pronalazila formu koja je najbitnija kada krenu ABA liga i Evroliga. Niko ne trenira da bi bio šampion pripremnog perioda.



tagovi

KK PartizanŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara