Vladimir Štimac (©Star Sport)
Vladimir Štimac (©Star Sport)

Štimac se posle Turske vraća u Kinu i potpisuje za debitanta u najvišem rangu

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.10.21. | 21:49

Postaće tek šesti strani igrač u kineskoj košarkaškoj ligi

Počela je sezona u Kini, bitno drugačija nego minule. Broj stranaca je limitiran, a u prva dva kola učestvovalo ih je samo pet. Stiže im i šesti. Pravo iz Srbije. Kako prenosi italijanski novinar Emilijano Karčija, bivši centar Crvene zvezde Vladimir Štimac je pred potpisom za Ningbo Roketse.

Sreda, 19.00: (5,50) Bursa (20,0) Virtus (1,17)

Izabrane vesti

Promena pravila u Kini dovela je do toga da timovi imaju pravo da registruju tek četiri strana igrača, ali to je daleko manji problem. Naime, s ozbirom da će se sezona igrati u balonima i da igrači neće imati pravo tokom istih da napuštaju hotele i timske prostorije, veliki broj igrača je odbio da se preseli u najmnogoljudniju zemlju sveta. Posebno jer se širom planete košarkaška prvenstva održavaju gotovo najnormalnije (tu i tamo postoje određene mere).

Tako u Kini za hleb zarađuju Askija Buker (Šenžen Avijators), Džamal Frenklin i Noa Vonel (Šangaj Šarks), Ajzak Has (Peking Rojal Fajters) i bivši NBA šampion Džeremi Lin (Peking Daks). Sada im se pridružio i Štimac.

Kako stoje stvari, iskusni srpski košarkaš će potpisati ugovor sa ekipom iz Ningboa - debitantom u elitnom rangu. Roketsi posle uvodna dva kola imaju isto toliko poraza i pri dnu su tabele. Očigledno su shvatili da im je potrebno pojačanje u reketu, pa su ga pronašli u bivšem reprezentativcu Srbije.

Štimac je već igrao u Kini. Branio je boje Ćingdao Iglsa. Na devet nastupa u proseku je beležio 9,3 poena i 7,9 skokova. Posle boravka u najmnogoljudnijoj zemlji sveta vratio se u Tursku, gde je branio boje Bahčešehira. U dresu sastava iz Istanbula je u sezoni za nama odigrao 11 mečeva i prosečno beležio 16,4 poena i 9,6 skokova u Superligi.

Počeo je 34-godišnji centar karijeru u Beovuku 72 pre 17 godina, a Ningbo će mu biti 18. klub. Sa Zvezdom je 2016. godine postao šampion Srbije i Jadrana, kao član Anadolu Efesa je pre tri godine osvojio Kup Turske. U Superligi je ostavio dubok trag, dva puta je učestvovao na Ol-staru i u dva navrata bio najbolji skakač prvenstva. U dresu seniorske reprezentacije osvojio je srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Španiji (2014), Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (2016), kao i na Evrobasketu u Turskoj (2017).


tagovi

Vladimir ŠtimacKina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara