Ivanović, ©AFP
Ivanović, ©AFP

Duško i Ahil

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.07.20. | 16:38

Dva glavna razloga za četvrtu titulu Baskonije u istoriji

Sročićemo to ovako: Baskonija je u istoriji bila četiri puta prvak Španije. Od toga je tri titule uzela sa Duškom Ivanovićem na klupi. Da li treba nešto posebno dodati i objasniti koliko je Ivanović važan za celokupnu istoriju kluba iz Baskije. Šta im radi, kakve magije izvodi, to niko ne zna, ali očigledno se Baskonija i Ivanović savršeno uklapaju.

Ivanović je Baskoniju vodio do titule prvaka 2002, 2010. i 2020. godine.

Izabrane vesti

Kada sam 2010. godine osvojio titulu sa Baskonijom, i to onim košem San Emeterija uz slobodno bacanje u poslednjem napadu, rekao sam da realnost može biti lepša i od sna. Sada sam ovde, u Valensiji, posle pobede nad Barselonom, ponovo tom Barsom… Da potvrdim i kažem, istina je. Realnost lepša od sna”, rekao je Duško posle osvajanja velikog trofeja u potpuno nenormalnoj sezoni ACB lige.

Kada je po treći put stigao u Baskoniju nije to delovalo nimalo ružičasto. Momenat je bio katastrofalan po klub, a vlasnik Hoze Antonio Kereheta se okrenuo proverenoj snazi. Baskonija je u decembru bila van osam u Španiji i u donjem domu Evrolige, bez plasmana u Kupu kralja.

Ipak je trofej u Duškovim rukama - 10 godina kasnije Baskonija šampion Španije!

Čitav splet okolnosti doveo je do toga da se sezona u ACB ligi završi suštinski po Fajnal for sistemu, pa smo i pre početka završnice istakli da to otvara mnogo više mogućnosti da dođe do izenađenja, nego kada se igraju serije do dve ili tri pobede. Koštalo je to sve Real Madrid, a Baskoniji otvorilo put do trofeja.

Sa Ivanovićem na klupi Baskonija je postala mnogo ozbiljniji tim, ekipa koja je počela jače da trenira i samim tim da isto tako i igra. Tornike Šengelija je bio general na terenu, Luka Vildoza glavni kreator i MVP lige, Diop je proradio ispod koša, Šejvon Šilds spolja... Sve se uklopilo kako treba. I zato ćemo Ivanovića i sledeće sezone gledati na klupi Baskonije.

"Duško je promenio put našeg tima, razumeo je naš DNK i filozofiju. Imamo dogovor sa njim, ali nismo to još uvek zvanično objavili. Ostaće sa nama", rekao je Kereheta za Marku.

Baskonija je bila izgubljena kada je Duško stigao u decembru, a danas je šampion Španije.

Ivanović je pre svega bio veliki igrač, osvojio je dve Evrolige sa Jugoplastikom, a kasnije je stvorio trenersko ime kroz evropsku košarku radeći u Švajcarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Rusiji, Turskoj i Španiji. Posebno Baskoniji kojoj toliko leži. Pored tri titule prvaka Španije, Ivanović je Baskima doneo i četiri Kupa, kao i finale Evrolige 2005. godine.

Međutim, zašto smo pomenuli Ahila i gde je on u ovoj celoj priči? Pa, možemo da kažemo da je Ahil Polonara, italijanski košarkaš koji nastupa za Baskoniju, važniji za ovu titulu čak i od najvećih zvezda tima kao što je to Toko Šengelija.

Polonara je bio ključni Ivanovićev vojnik sinoć i za razliku od legende, ovaj Ahil nije imao slabu tačku. Presudio je, potpuno neočekivano, prvo sa trojkom u momentima kada se svima tresu i ruka, ali i donji veš, a potom je udelio asistenciju sezone za Vildozu u stilu Miloša Teodosića u poslednjim sekundama utakmice. I to baš kada je najbolji igrač tima krenuo u ćošak i nije znao šta će sa loptom i kada je finta šuta za tri poena bila neuspešna.

I to je sve učinio čovek koji ima 28 godina i koji nije igrao za van Italije sve do prelaska u Baskoniju prošle godine iz Dinamo Sasarija.

Zato je Baskonija postala šampion Španije. Imala je jedan trik više u rukavu. A njega joj je doneo niko drugi do Ivanović. Od razbijene vojske napravio je hrabrog pobednika. Odlučivao je jedan šut, moglo je da ode i na drugu stranu. Ali - nije.

Gledaćemo, dakle, Ivanovića i Baskoniju i sledeće sezone zajedno. Biće to njihova čak 11. zajednička sezona. A u nju će ući kao šampioni Španije. Zasluženo.



tagovi

Duško IvanovićAhil PolonaraBaskonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara