Tajler Enis (Foto: fiba.basketball)
Tajler Enis (Foto: fiba.basketball)

Tajler Enis za Mozzart Sport: Obradović je največi košarkaški um, Dilan je bio lud za Zvezdom

Vreme čitanja: 7min | čet. 29.09.22. | 09:30

"Željko od svakog igrača zahteva mnogo i zna kako da izvuče najbolje. To je sigurno ključ njegovog uspeha. Mnogo sam naučio za kratko vreme sa njim, žao mi je što nismo duže radili zajedno", rekao je Kanađanin

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Turski Tofaš je kroz kvalifikacioni turnir u Skoplju obezbedio plasman u grupnu fazu FIBA Lige šampiona. Jedan od igrača koji je ostavio veliki trag u pobedama turskog tima nad rumunskim Voluntarijem i nemačkim Kemnicom bio je Tajler Enis, bivši NBA košarkaš i član Fenerbahčea, koji je trenutno ključni igrač slavnog kluba sa zemlje na Bosfora. U intervjuu za Mozzart Sport, Enis (28) je govorio o trenutnoj situaciji u karijeri, ali i osvrnuo se na prošlost, igranje u NBA, svoje idole, kao i brata Dilana Enisa, koji je svojevremeno bio član Crvene zvezde i Mege.

Izabrane vesti

Pobedom nad Kemnicom u finalu, Tofas je uspeo da izbori plasman na turnir pod okriljem FIBA. Enis je generalno zadovoljan svojim i timskim učinkom, iako je turski klub stigao u grupnu fazu nakon dramatičnog finala protiv nemačkog bundesligaša koje je dobio u poslednjim sekundama.

"Znali smo da neće biti lako. Svaki eliminacioni turnir može doneti nešto novo i po neko iznenađenje. Došli smo u Skoplje da pobedimo, ali to nije bilo jednostavno. Želimo ovakve izazove, jer iz ovakvih utakmica koje se igraju pod pritiskom izlazimo jači i to može da se isplati u nastavku delu sezone", rekao je Enis.

Tofaš će treći put zaredom biti deo grupne faze Lige šampiona. Prošle sezone se domogao i mesta među osam najboljih, a ove godine želi da napravi iskorak. Potajno se nada i trofeju.

"Generalno gledano, Liga šampiona je dobra. Ovo mi je treća sezona u takmičenju, svake sezone su moju timovi odradili dobar posao, a sada se nadam da će se isto ponoviti i da ću igrati na Fajnal foru i da ćemo na kraju biti šampioni. Prošle sezone se Tofaš plasirao među osam najboljih, ali ove želimo da idemo korak dalje", dodaje košarkaš.

Tajler Enis u dresu Tofaša (Foto: fiba.basketball)Tajler Enis u dresu Tofaša (Foto: fiba.basketball)

Sastav iz Burse je treći Enisov klub u Turskoj. Prethodno je igrao za Fenerbahče i Turk Telekom. Šta za njega ovu zemlju čini tako posebnom?

"Uvek sam otvoren da igram košarku u najboljim ligama na svetu, a lakše je kada već imaš utisak o ligi i kada te klubovi dobro poznaju i znaju šta i kako možeš da uradiš na terenu. Imam veliku ljubav prema Turskoj jer je ovo jedina zemlja u kojoj sam igrao van kuće. Mislim da je turska liga jedna od najboljih u Evropi, a i igranje u Ligi šampiona za mene je veliki izazov", otkriva Tajler Enis u intervjuu za Mozzart Sport.

U NBA ligi Tajler Enis je prvi put zaigrao 2014. Kao 18. pik na draftu završio je u Finiks Sansima. Takođe je bio član Milvoki Baksa, Hjuston Roketsa i Los Anđeles Lejkersa. Kaže da zbog male minutaže i povreda nije zadovoljan utiskom koji je ostavio u najboljoj svetskoj košarkaškoj ligi.

"Nisam zadovoljan kako je sve to bilo, naravno. Kada pogledate iz ove tačke gledišta, srećan sam što sam igrao tamo, ali mislim da u NBA morate da se uklopite po svim parametrima, a ja nisam uspeo da nađem pravo mesto. U trećoj sezoni kada sam dobio minutažu i pokazao mnogo, ali pre toga nisam imao puno uspeha. Postoje i drugi bitni faktori u NBA, ne samo talenat. Bilo bi sjajno da ponovo dobijem priliku da igram u toj ligi i da se bolje pokažem, ali za sada sam fokusiran na Tofaš i ovu sezonu, a sve ostalo će doći na svoje“.

Oko Enisa su u ligi "preko bare" bile brojne košarkaške zvezde. Istakao je Džejmsa Hardena i Janisa Adetokunba, ali je na njega najveći uticaj imao Ajzeja Tomas.

"Iako sam bio u LA Lejkersima, u tom periodu nisam igrao recimo sa Kobijem Brajantom. Od onih sa kojima sam igrao, mislim da su najveći bili Džejms Harden i Janis Adetokunbo u Hjustonu i Milvokiju, ali za mene lično, najveci uticaj je imao Ajzea Tomas. U ruki godini sam mogao da vidim njegov način rada, kako koristi svoje prednosti u odnosu na druge košarkaše. Naučio me je mnogo toga i o stvarima van terena, ne samo na njemu. Još smo u kontaktu, moram priznati da je ostavio veliki trag na mene kao košarkaša".

Karijeru 28-godišnjeg košarkaša obeležilo je i nekoliko nezgodnih povreda. Najteže mu je bilo u Fenerbahčeu kada je posle samo tri meseca slomio zglob i morao na dugu pauzu. Povreda je dovela i do raskida ugovora, pa se vratio u Dži ligu u SAD, gde je ponovo bio aktivan u Reptorsima 905. Posle povratka u Tursku, zadobio je povredu Ahilove tetive u Turk Telekomu.

"Definitivno su povrede mnogo uticale na mene kao igrača. Moja prva godina u Evroligi, bila je u Fenerbahčeu. Imao sam tada 25 godina, ali sam bio teško povređen. Onda sam igrao u Džej ligi. Usledila je još jedna teška povreda, a onda je došao i kovid. Za tri godine desile su mi se stvari koje su bile veoma teške na psihološkom planu i koje nisam mogao da kontrolišem. Ali da ste mi rekli da ću baš sada igrati ovakvu košarku, posle dve strašne povrede, mislim da bih bio oduševljen i nadam se da su svi ti pehovi iza mene i da ću karijeru nastaviti na najbolji mogući način", priseća se



Enis.

U Fenerbahčeu je imao priliku da nekoliko meseci radi sa Željkom Obradovićem. Žao mu je što nije više vremena proveo sa jednim od najvećih evropskih i svetskih stručnjaka, ali za njega ima samo reči hvale.

"Nisam bio dugo sa Obradovićem jer sam se povredio. Ali moram priznati, Željko je jedan od najboljih košarkaških umova koje sam ikada video, uključujući i trenere u NBA. Od svakog igrača zahteva mnogo i zna kako da izvuče najbolje. To je sigurno ključ njegovog uspeha. Mnogo sam naučio za kratko vreme sa njim, žao mi je što nismo duže radili zajedno. To mi ostavlja gorak ukus u ustima, jer se te sezone Fener plasirao na Fajnal for Evrolige i nije uspeo da pobedi. Možda sam ja mogao da budem deo slagalice koji im je bio potreban za titulu“, podelio je svoje utiske Enis.

Dilan i Tajler Enis oči u oči na koledžu (Foto: AFP)Dilan i Tajler Enis oči u oči na koledžu (Foto: AFP)

Njegov brat je Dilan je igrao u Srbiji od 2017. do 2018. godine i tu započeo svoju profesionalnu karijeru. Prvo je bio član Mege, a potom je prešao u Crvenu zvezdu, gde je proveo jednu sezonu pre odlaska u Španiju.

"Dilan i ja smo igrali zajedno na koledžu, sreli smo se i par puta u Ligi šampiona, sada on je u Turskoj isto kao i ja, igra za Galatasaraj. To je idealno jer provodimo više vremena zajedno van terena. Mislim da će se on u Turskoj više isticati nego u Španiji i pokazati svima koliko je dobar. Različitog smo karaktera. On je voli da kaže šta misli i veoma je emotivan. Ja sam suprotno od toga. Kada smo zajedno odrastali, polako se pretvarao u pravog šutera. Ja sam mu dodavao loptu, a on je davao poene. Sada mnogi ljudi to vide".

Nije Tajler imao priliku da dođe u Srbiju i uživo isprati neki od bratovih mečeva, ali kaže da je utakmice pratio na televiziji. Da mu je brat veoma emotivno prepričavao atmosferu sa Zvezdinih utakmica pred svojim navijačima.

"Nikada nisam bio u Srbiji. Ali mnogo smo pričali o njegovim nastupima u ovoj zemlji. Gledao sam utakmice kada je bio u Crvenoj zvezdi čak i kada sam bio u NBA i vremenske zone su bile drugačije. Sa velikom strašću mi je pričao o toj paklenoj atmosferi u dvorani. Uživao sam gledajući video snimke i utakmice sa tim divnim trenucima u kojima bi svaki košarkaš uživao. Dilan je imao veliku ljubav prema Crvenoj zvezdi, ali nakon što je otišao fokusirao se na Španiju i proveo nekoliko godina u ACB ligi"..

Sledi bratski duel u turskom prvenstvu. Tajler sa osmehom kaže da želi da pobedi Dilana.

"Pobedio je on mene u predsezoni, ali ja sam pobedio njega kada smo bili na koledžu. Nismo imali mnogo prilika da igramo jedan protiv drugog u našim karijerama, ali sada se nadam da će biti drugačije. Nadam se da ću na kraju pobediti starijeg brata, pa da ćemo se u godinama koje dolaze pričati o tim međusobnim utakmicama i da će nam sve to ostati u lepom sećanju kada završimo karijere".

Početak turske lige je na horizontu. Tofašov cilj je plej-of, ali ako se pruži šansa za više, klub će je sigurno zgrabiti.

"Ovo će biti najkvalitetnija turska liga u kojoj sam ikada igrao. Po onome što sam video ovde u poslednje tri godine, liga je prilično porasla i to je dobro za domaću košarku. Ima i kvalitetnih trenera. Nadam se da ćemo proći u plej-of jer nam je to prvi cilj, a sve ostalo će nam biti velika satisfakcija", zaključio je Enis u intervjuu za Mozzart Sport.

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Tajler EnisŽeljko ObradovićDilan EnisTofaš BursaKK Tofaš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara