Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tako Bel i nepravda prema Jokiću ispravljena sedam godina kasnije

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.06.21. | 11:13

Početak nije obećavao, ali je pravda koju je Jokić čekao stigla u velikom stilu

Čuveni lanac brze hrane Tako Bel 2014. godine krenuo je ambiciozno u projekat "kesarito". Specijalitet u tortilji obećavao je eksploziju na tržištu, jer - ko bi mogao da odoli buritu obmotanom topljenim kačkavaljem? Marketinški tim američke kompanije iz Kalifornije, želeći da ekspresno privuče milione ljubitelja ove vrste hrane, odlučio je da odmah puca visoko. Zlata vredan prostor za reklamiranje tokom NBA drafta zvučao je kao idealna promocija, a nešto više od deset sekundi snimka kako devojka koristi veštine zavođenja da bi od dečka uzela kesarito, uskratilo je sve vizuelnog doživljaja promocije 41. pika na draftu.

Koga, na kraju krajeva, i zanima odluka Denver Nagetsa da u drugom krugu dovede 21-godišnjeg centra iz Srbije?

Izabrane vesti

U senci kulinarske inovacije Tako Bela, Nikola Jokić stigao je na NBA pozornicu, tiho i bez pompe, ni sam ne sluteći da je mu je sudbina namenila glavnu ulogu u priči u kojoj je zanimljivi detalj sa ceremonije u Njujorku tek uvodno poglavlje.

Šest godina posle pomenutog drafta više sile su se poigrale sa prvim Jokićevim "neprijateljem" stečenim po prelasku preko bare. Izum Tako Bela krajem 2020. godine uklonjen je iz ponude, a kraj za burito specijalitet čija je promocija ukrala 10 sekundi slave srpskog centra došao je poput uvertire u sezonu koja će ostati sinonim upravo za Jokića.

Krupni Somborac po dolasku u NBA karavan pojavom nije nagoveštavao rezultate i uspehe koji su usledili, a upravo kroz situaciju sa Tako Belom na najbolji način oslikano je u kojoj meri je manjkalo vere u Jokića na najsvetlijoj sceni. Ipak, igrač koji danas sa MVP titulom krasi udarne sportske pozicije u većini svetskih medija, nije mario za odnos javnosti i praktično iz senke je stigao do trofeja.

Kao najslabije pozicionirani pik na draftu koji je stigao do titule najboljeg igrača lige, Jokić je pomerio granice i ostavio u senci Stiva Neša i Janisa Adetokunba, 15. pikove, istovremeno postavši tek drugi MVP koji je izabran u drugom krugu, nakon Vilisa Rida. Nekadašnji košarkaš 1964. izabran je od Niksa u tek u drugom talasu, ali u periodu kada je ligu činilo sedam klubova, te kao osmi pik što je znatno bolji plasman u odnosu na aktuelnog centra Denvera.

Kad se uzme u obzir tradicija, odnos košarkaške javnosti u Sjedinjenim Američkim Državama prema Jokiću na početku NBA puta delimično stiče alibi, jer, ruku na srce, pored zvezda Viginsa, Embida, Parkera i Gordona koji su iste godine zakoračili u elitnu košarku, verovatno ni sam Nikola nije mogao da pomisli da če svi oni ostati upravo u njegovoj senci i da će već 2021. godine postati tek treći Evropljanin, posle Novickog i Adetokunba koji se okitio MVP priznanjem.

Kao 24. Srbin u istoriji NBA Jokić je od debitantske 2015. godine gradio put na sebi svojstven način, te danas, kad se sagleda NBA karijera započeta u senci burito specijaliteta, sve što je as Denvera postigao izgleda još impresivnije.


tagovi

MVP NBA ligeNikola JokićNBA draft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara