Košarkaši Crvene zvezde pred punim tribinama (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde pred punim tribinama (©Star Sport)

Timska hemija kao najjači adut Crvene zvezde: Zajedno do kraja, pa šta bude

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 16:21

U ekipi vlada odlična atmosfera, što je bitan preduslov za pozitivan rezultat

Nije uzalud Šarunas Jasikevičijus svojevremeno govorio da bi se “odrekao talenta zarad timske hemije“, ističući da su dobri odnosi u svlačionici mnogo važniji od pojedinačnog kvaliteta.

Kada je klupska uprava složila kockice po ideji Dejana Radonjića postalo je jasno da će kroz odbranu visokog ritma graditi kompletna igra, a da će obnovljene veze među igračima povoljno uticati na realizaciju zacrtanih planova i generalno sliku koja ekipa šalje u košarkaški svet. Velika razlika u odnosu na neke prethodne godine jeste veći broj domaćih košarkaša, što predstavlja veliki zaokret u načinu funkcionisanja ekipe koja je Srbiji dala ozbiljan broj reprezentativaca.

Izabrane vesti

Subota, 21.00: (1,45) FMP (15,0) Mega Mozzart (3,05)

Nakon probijanja pirejskog bedema i prvog trijumfa nad Olimpijakosom u Dvorani mira i prijateljstva Nikola Kalinić postavio je na društvene mreže fotografiju igrača Crvene zvezde kako slave uz poruku:

“Izgubiš, pobediš, idemo zajedno pa šta bude“.

U danima kada se među navijačima vode debate o daljem angažmanu Majka Cirbesa - čijim radom u poslednje vreme je zadovoljan stručni štab -, odnosno da li Crvenoj zvezdi treba pojačanje u centarskoj liniji, Kalinićeva kratka poruka u dobroj meri pokazuje koliko su dobri međuljudski odnosi u svlačionici. I da promene možda nisu potrebne. Prvi čovek Nebojša Čović nedavno je poručio da će Zvezda "dovesti centra pod svojim uslovima", odnosno da se neće dovoditi novo ime samo kako bi popunilo broj. Glasina ima, Zvezda jeste na tržištu, ali ishitrenih poteza neće biti.

Da li će ekipa na okupu uspeti da ostvari toliko iščekivani novi plasman u četvrtfinale Evrolige i dalje je podložno diskusiji. Uzimajući u obzir činjenicu da je tek sa potpunim oporavkom gotovo celog tima od virusa korona Crvena zvezda uspela da veže nekoliko utakmica u punom kapacitetu, osam pobeda možda i ne deluje toliko loše. No i ova teza može da se sagleda iz više uglova.

NEKOLIKO CRTICA O MEČU SA OLIMPIJAKOSOM

Nikola Kalinić i Saša Vezenkov (©MN Press)Nikola Kalinić i Saša Vezenkov (©MN Press)

Rezultat tri takmičarske utakmice u istom sastavu, planiranom od prvog dana sezone – jedino Stefan Marković doveden naknadno – jeste pobeda nad Olimpijakosom gde je još jednom visoki standard odbrane isplivao na površinu.

Izostanci sa kojima se suočio Jorgos Barcokas samo su otvorili nove mogućnosti. Manje se šutiralo za tri, pozicije za realizaciju tražile su se više unutar polukružne linije uz dobar procenat uspešnosti (25/48 - 52,1%). Zvezda je protivnika naterala na 17 izgubljenih lopti, što mu je ovosezonski negativni rekord. Statistika kaže da je Radonjićeva ekipa sinoć postigla 12 poena iz direktnih grešaka domaćina, odnosno 17 iz kontranapada. To je daleko iznad ovosezonskog proseka. Naime, Crvena zvezda po utakmici ima 7,1 posed iz kontranapada, iz kojih dolazi do 8,7 poena. Juče je 17 poena upisala iz 12 napada! Takođe, 11 ukradenih lopti - izjednačen timski rekord sezone - “pokrilo“ je isti broj izgubljenih poseda, dok je veća napadačka širina - 11 različitih strelaca, samo se Stefan Marković nije upisao - odmah daje širinu kakva je umela da nedostaje stručnom štabu. Istina, kada se Olimpijakos vratio u život sredinom poslednje četvrtine najveću odgovornost imali su najiskusniji, pre svih Kalinić.

Olimpijakos je imao specifičan defanzivni plan za Nikolu Kalinića – tri poena za poluvreme, u nastavku još devet –, tako je Zvezda pokušala da umanji napadački učinak Tajlera Dorsija. Nedostatak krila u vidu Kostasa Papanikolaua dao je Kaliniću mogućnost da se kasnije razigra, iskoristi sve ono što ga svrstava među tri najbolja igrača Evrope na svojoj poziciji i razotkrije defanzivne mane rivala. Osim što je skupio 12 poena doneo je direktno još devet iz četiri asistencije. Odmah za njim idu Ognjen Dobrić koji je najveću "štetu" naneo Olimpijakosu u prvom poluvremenu, dok su Luka Mitrović i Eron Vajt napravili problem unutra, što je direktno povezano sa idejom da se Olimpijakos napadne iz neposredne blizine koša. Džoker je još jednom imao lik Nikole Ivanovića, čijih osam poena za osam minuta, pogotovo ona ukradena lopta Tomasa Vokapa u finišu dala krila.

Crvenoj zvezdi slede tri utakmice na domaćem parketu, odnosno četiri u Beogradu pre gostovanja Uniksu. Mornar u nedelju, pa Olimpija Milano u utorak, Monako dva dana kasnije i zatim gostovanje Megi Mozzart u sledeću nedelju. Posle Kazanja u dvoranu Aleksandar Nikolić stiže Zadar. Svaka naredna recka dodatno bi podigla samopouzdanje i timski kvalitet, baš kao što je pobeda u Ljubljani poslužila kao temelj za ono što se juče desilo u Pireju.

Videćemo uskoro da li će sastav ostati isti...


tagovi

KK Crvena zvezdaNikola KalinićEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara