Trofej namenjen osvajaču FIBA Lige šampiona (©FIBA Champions League)
Trofej namenjen osvajaču FIBA Lige šampiona (©FIBA Champions League)

Traže se putnici za Beograd: Branilac titule protiv svemoćnog Reglanda, Španci favoriti

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.04.24. | 14:45

Hoćemo li u Areni videti tri sastava sa Iberijskog poluostrva?

Još osam učesnika ostalo je u FIBA Ligi šampiona i počev od srede uveče, traže se putnici za Fajnal for u Beogradu.

Četvrtfinala se igraju na maksimalno tri utakmice, a prednost domaćeg terena ima branilac titule Bon, te tri španske koje figuriraju da vrate trofej na Iberijsko poluostrvo. Tenerife kao dvostruki osvajač, zatim Unikaha i Mursija označeni su kao favoriti u duelima sa Tofašom, odnosno Promiteasom i Ludvigzburgom.

Izabrane vesti

Aktuelni šampion imaće pred sobom ambicioznog protivnika koji je do mesta u osam najboljih stigao sa tri uzastopne pobede, čime je izbacio Karšijaku i Hapoel iz Jerusalima. Peristeri Vasilisa Spanulisa pokazao se kao izuzetno tvrd orah najviše zahvaljujući sjajnim igrama dabl-dabl mašine Džoa Reglanda koji je poneo epitet najkorisnijeg igrača marta u Fibinom takmičenju.

Bon je do četvrtfinala stigao posle kvalitetnih izdanja u Top 16 fazi, mada je do iste stigao posle verovatno najluđe završnice po grupama u istoriji takmičenja. Naime, Bon je imao skor 3-3 kao i preostala tri učesnika (Hapoel Holon, Breogan i Bursa), pa je na konto bolje koš razlike otišao direktno među šesnaest. U tom delu takmičenja Bon je igrao dosta stabilnije i bolje, pa je samo Unikaha imala bolji učinak sa svih šest pobeda.

Peristeri je takođe grupu završio sa 3-3, pa je morao kroz plej-in do Top 16 i na tom putu počišćen je Ritas. Grčki sastav je loše započeo drugu fazu, sa tri uzastopna poraza, ali su Regland i drugovi precrtali konkurenciju i stigli do osam najboljih po prvi put u klupskoj istoriji.

Uloga nekadašnjeg plejmejkera Crvene zvezde izuzetno je velika u svemu tome i on je sada nadomak velikog uspeha pošto mu još samo jedan dabl-dabl nedostaje da postane rekorder takmičenja. Ipak, protiv sebe će imati treću najbolju odbranu Lige šampiona. Bon na 100 poseda dozvoljava 103,8 poena i samo su Unikaha i Mursija bolji od aktuelnog prvaka sa manje od 100 poena u proseku. Peristeri ima najbolju trojkašku ekipu među učesnicima četvrtfinala sa 39,3 odsto uspešnosti i Bon će se naći na posebnom zadatku.

Tenerife i Tofaš će ponoviti četvrtfinalnu seriju iz 2022. godine, kada je klub sa Kanarskih ostrva osvojio drugu titulu. Tada je pobednika dvomeča odlučio diferencijal od dva poena.

-------------------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Milan na San Siru, Barsu na Nou Kampu, PSŽ na Parku prinčeva?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------------------

Ni tim Ćusa Vidorete nije dobro započeo novu evropsku sezonu, porazi od Darušafake i Rige dobro su uzdrmali dvostrukog prvaka, koji se ipak ugurao u Top 16 fazu gde je šamar od Hapoela iz Jerusalima (61:85) mnoge je naveo da se zapitaju može li španski tim do četvrtfinala, ali je zatim sa četiri pobede u šest utakmica preskočio Peristeri, dok su Hapoel i Karšijaka izvisili za plasman.

Tenerife beleži impozantnu seriju sa 20 pobeda na svom terenu u Ligi šampiona, pa tako Tofaš čeka pakleno težak posao. Turski klub igra celu sezonu protiv svih izgleda. Pobede nad Igokeom ugurale su ga u plej-in, posle čega je preko Paoka stigao do Top 16 i zanimljivo je da su sve tri utakmice u toj seriji dobili gostujući timovi.

Igrači Orhuna Enea su ove sezone zabeležili samo šest pobeda u 15 utakmica, ali su toliko dobro tempirane da je Tofaš sada među osam najboljih.

Španci su ipak apsolutni favoriti. Imaju jako iskusnu ekipu sa Marselinjom Uertasom, Gjorgijem Šermadinijem, Timom Abromaitisom, Đoanom Sastreom, Brunom Fitipaldom... I to je glavno oružje ovog tima. Iako postižu tek 6,9 poena iz kontri, što nije blizu ni sredine ukupne tabele, isto tako rivalima dozvoljavaju manje od sedam poena iz tranzicije. Tenerife je iz tog razloga najbolji tim u defanzivnoj tranziciji i ne dopušta lake poene.

Duel Mursije i Ludvigzburga može da se ogleda kao okršaj ekipe koja se dosta oslanja na poene u reketu i tima koji živi od šuta za tri. Biće to repriza polufinalnog meča iz 2018. godine, kada je Mursija slavila protiv desetkovanog Ludvigtburga sa 85:74.

Španci su među najboljim ekipama u Ligi šampiona ove sezone sa skorom 9-3, dok je protivnik u ovoj seriji morao da ide kroz plej-in do Top 16 da bi ga Bon poslao među nepovlašćene baš na Mursiju.

Zanimljivo, ove sezone je samo AEK postigao više poena od Mursije u zoni unutar linije tri poena sa 22,1 pogotkom, dok Ludvigzburg ispaljuje prosečno 30,6 trojki po utakmici, čak tri više od ostalih učesnika četvrtfinala. Sa 10,2 pogotka za tri, Nemci su izjednačeni sa ekipom Tenerifa na drugom mestu, odmah iza Promiteasa.

Unikaha u seriju sa Promiteasom ulazi kao tim sa najboljim defanzivnim rejtingom u takmičenju. Vođen Ibonom Navarom, klub iz Malage je zadržao jezgro prošlogodišnjeg rostera koji je igra Fajnal for i to se dosad isplatilo jer je ukupni skor u dosadašnjoj sezoni 10-2! Navaro je takođe trener sa drugim najboljim postotkom trijumfa sa 65,4 odsto i zna kako se dobijaju utakmice u Ligi šampiona.

Promiteas je prošao kroz dramu u obe faze da bi došao do četvrtfinala, a zanimljivo je da je trener Ilijas Papateodoru čovek sa 46 pobeda u takmičenju i jedino je Ćus Vidoreta ispred njega.

Unikaha ima najbolju odbranu u Ligi šampiona sa 99,2 dozvoljena poena na 100 poseda, dok Promiteasov ofanzivni rejting nije naročito dobar jer dosta u igri ovog tima zavisi od individualnog učinka, pre svih Entonija Kouana i Hantera Hejla.

Očekujemo kvalitetne četvrtfinalne serije.

FIBA LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALA

Sreda:

18.30: (1,17) Mursija (20,0) Ludvigzburg (5,50)

19.00: (1,55) Bon (14,5) Peristeri (2,70)

20.00: (1,20) Tenerife (19,0) Tofaš (5,00)

21.00: (1,07) Unikaha (25,0) Promiteas (8,50)

*** Kvote su podložne promenama

DRUGI MEČEVI NA PROGRAMU 9. I 10. APRILA, EVENTUALNE MAJSTORICE 16. I 17. APRILA


tagovi

FIBA Liga šampionaKK TenerifeMursijaKK BonPeristeriKK TofašUnikahaPromiteasKK LudvigzburgDžo ReglandGjorgi Šermadini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara