Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Traži se junak novog derbija: Aleksa ponovo glavni crno-beli kandidat, Zvezda čeka iskupljenje Tea i Šabaza

Vreme čitanja: 5min | ned. 29.10.23. | 10:29

Meč između Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde u ponedeljak bi mogao da bude ključan za kompletan ligaški deo ABA lige

Večiti derbi uvek traži heroje, košarkaše koji ako najljućem rivalu isporuče veliki broj poena zauvek ostaju upisani u istorijskim knjigama, a obzirom da nas u ponedeljak (20.00, ArenaSport) očekuje izuzetno bitan okršaj Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde u 5. kolu ABA lige, želja za herojem koji će prelomiti meč je dodatno pojačana. Naime, važnost meča je toliko veći jer smo u četvrtak videli neverovatan preokret Partizana u Evroligi protiv Crvene zvezde, a već u ponedeljak situacija može da se preokrene pa da crveno-beli budu ti koji bi mogli da se zacementiraju na vrhu ABA tabele ili u slučaju još jedne pobede Partizana, klub sa Malog Kalemegdana bi dodatno potonuo u svojim problemima. Bilo koji scenario da se dogodi, neki igrač će morati individualnim kvalitetom da iskoči i presudi meč kao što je to bio slučaj sa Aleksom Avramovićem u četrtak kada je u poslednjoj četvrtini dao 12 poena.

Upravo je Avramović vrlo često igrač Partizana koji najsjajnije blesne protiv Crvene zvezde, a još uvek se prepričava derbi iz marta prošle godine kada je crveno-belima ubacio 33 poena u pobedi rezultatom 98:94.

Izabrane vesti

Tu je naravno i eksplozija Kevina Pantera u najbitnijoj prošlosezonskoj utakmici. Peti meč finala ABA lige kada je kapiten crno-belih sa 32 poena doneo titulu crno-belima koja se čekala punih 10 godina.

Brutalna partija Matijasa Lesora prošle sezone takođe izaziva nostalgiju kod navijača Partizana kada je Francuz imao 27 poena, osam skokova za indeks 38.

Međutim niko od njih nije ni blizu Draženu Dalipagiću koji je i dalje rekorder za crno-bele kada su u pitanju poeni protiv večitog rivala. Popularni Praja je dao 45 poena na meču koji je igran 22. januara 1977, u Hali „Pinki” u Zemunu, gde je Partizan slavio 92:82.

Takođe. Partizan u ponedeljak neće moći da računa na gorepomenute Pantera i Lesora. Francuz više nije ni deo crno-belih iako bi njegova neverovatna energija baš koristila u ovim momentima, a Kevin Panter se povredio i čeka ga pauza. Čak i u lošijoj formi, Panter je i dalje najbitnija figura u planovima Željka Obradovića. Zato će neko morati da preuzme ulogu heroja, da li će to biti ponovo Aleksa koji je u stanju za pet minuta da čitav meč okrene naglavačke, ili neko drugi u taboru Željka Obradovića, ostaje nam da vidimo u ponedeljak, ali da bi se Zvezda savladala dva puta u četiri dana, biće potrebna herojska partija.

Ne treba zaboraviti Ognjena Jaramaza koji je u četvrtak odigrao najbolji meč do sada po povratku u Humsku, kao i Pi Džej Doužera koji nije plenio statistikom, ali je evidentno uneo živost u igri crno-belih u drugom poluvremenu, a i pogodio je izuzetno bitnu trojku. Vide se i znaci velikog kvaliteta Frenka Kaminskog, Zek Ledej je neko ko je uvek spreman da se porve sa večitim rivalom, kao i najkonstantniji Džejms Naneli, a možda i Danilo Anđušić uđe u veliku seriju pogođenih šuteva.

Apsolutno, sve isto važi i za crveno-bele. Sada je pritisak na njima posle neverovatnog poraza u četvrtak u Evroligi kada je Crvena zvezda imala 11 poena prednost pet minuta pre kraja, ali je morala da se pomiri sa porazom. Falio je baš taj junak koji bi do kraja slomio otpor crno-belih, pokušao je Teodosić, ali je promašio većinu ključnih šuteva, Šabaz Nejpir takođe ni blizu nije bio na potrebnom nivou. Upravo bi njih dvojica morala da preuzmu najveću odgovornost u ponedeljak i iskupe se za promašaje. Čak i ako ne budu postigli veliki broj poena, očekuje se da diriguju utakmicom jer niko ne spori njihov vanserijski kvalitet, a Zvezda ima potrebnu širinu u napadu, a i Džoel Bolomboj je pokazao da može da bude izrazito bitan faktor u napadu, kao i Jago Dos Santos koji izgleda dobija veću šansu kod novog trenera Janisa Sferopulosa.

Ipak, navijači crveno-belih će verovatno reći da je ovom timu potreban neko kao što je bio Nikola Kalinić koji je pre dve sezone sam znao da slomi otpor Partizana, kao na večitom derbiju kada je ubacio 25 poena. Kalinić je generalno uvek blistao protiv večitog rivala, i u napadu i odbrani. Donosio je prekopotrebnu čvrstinu i činjenicu da se nikada nije povlačio ko god da je bio u protivničkom taboru.

Ili možda neko kao Bili Beron koji je sa 25 poena 2020. godine doneo trijumf rezultatom 92:86. Sudeći po brojkama na startu sezone, crveno-belima baš fali neki ubojiti šuter kakav je bio Bili Beron koji je kanonadom zatrpavao rivala iz Humske. Pamte se i izdanja Stratosa Pereperoglua (25 poena) i Milka Bjelice (29 poena) kao neke od najboljih partija prethodnih godina kada su derbiji u ABA ligi u pitanju.

Naravno, niko od njih nije ni blizu Ljubodragu Simonoviću. Upravo je Duci Zvezdin košarkaš koji je dao najviše poena Partizanu na jednoj utakmici – 59. Taj derbi je igran 21. marta 1976. u Hali „Pinki” u Zemunu, ali slavio je Partizan rezultatom 93:88. To je bio i poslednji derbi Ducija Simonovića u dresu Zvezde.

Sve prethodne brojke (osim Dalipagića i Simonovića) su vezivane za abaligaške večite derbije, a ovaj u ponedeljak bi umnogome mogao da odredi dalji tok sezone kada je u pitanju regionalno takmičenje. Crvena zvezda u slučaju pobede pravi možda i ključnu razliku u odnosu na crno-bele koji su potpuno nenadano izgubili od Mege. Partizan bi sa druge strane anulirao taj kiks ako uspe ponovo da nadigra Zvezdu.

Šta god bude bilo, individualni kvalitet će biti potreban u krcatoj Areni.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanEvroligaABA

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara