Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir (©Starsport)
Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir (©Starsport)

Problem broj 1: Kako da popraviš nešto što bi trebalo da je savršeno?

Vreme čitanja: 6min | pet. 27.10.23. | 12:34

Lideri crveno-belih zasad nisu opravdali očekivanja

Crvena zvezda je u sezonu 2023/24 ušla sa visokim ambicijama. O novom timu se u superlativima pričalo širom Evrope, namera je bila da se napravi iskorak u Evroligi i najpre izbori prvi plasman u plej-of otkako je uveden ligaški format takmičenja, a glasno se pričalo čak i o Fajnal foru. Ipak, posle još jednog tesnog poraza, ovoga puta u večitom derbiju, crveno-beli su pri dnu evroligaške lestvice sa učinkom 1-4.

Jasno, ima još vremena da se pronađe pravi put, ali početni rezultati stavili su tim u nezavidan položaj i smanjili mu prostor za greške. A, sve je počelo idiličnim trijumfom nad Asvelom sa +21 i rekordnih 17 trojki. Gde je krenulo nizbrdo? Šta je dovelo do tri uzastopna neuspeha, zbog kojih je uprava reagovala promenom šefa struke? A onda i do četvrtog? Svi pretrpljeni u poslednjim trenucima susreta. Utisak je da Zvezdini lideri i igrači od kojih se najviše očekuje u neizvesnim završnicama zasad ne uspevaju da opravdaju očekivanja.

Izabrane vesti

Pred početak sezone s razlogom se najviše pričalo o Milošu Teodosiću i Šabazu Nejpiru. Bekovskom tandemu koji bi poželeo verovatno svaki trener na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Jedan od najboljih evropskih plejmejkera se posle 16 godina vratio kući, sa željom da napravi nešto posebno sa klubom za koji navija, dok je u Amerikancu sa zavidnim NBA iskustvom viđen kvalitet koji bi mogao da pravi razliku i protiv najboljih od najboljih. Ipak, od trijumfa nad Asvelom nisu uspeli da donesu prevagu timu sa Malog Kalemegdana na evrosceni.

Teodosić protiv tima iz Vilerbana nije morao da se znoji, jer je ostatku ekipe manje-više sve polazilo za rukom, pa tako i Nejpiru (23 poena). U susretu sa Žalgirisom je pokazao da magija nije izbledela, vratio je ekipi puls posle lošeg početka, bio jedan od najzaslužnijih što su crveno-beli imali +9 početkom odlučujuće deonice. Ipak, usledio je veliki preokret. Posle ofanzivnog faula Šabaza koji je većim delom susreta bio van ritma (1/10 šut iz igre), ušao je Teo, promašio dva šuta, domaćin je uhvatio zalet i nošen podrškom sa tribina prelomio meč u svoju korist.

Na meču sa Monakom srpskog košarkaša nije služio šut (1/7 za tri), izgubio je i tri lopte, napravio četiri prekršaja, sve to za negativan indeks (-2). Nedostajao je Zvezdi na tom meču i Amerikanac, koji je posle mlakog otvaranja ušao u nervozu u završnici, napravio nekoliko loših poteza kada je gostujući tim uspostavio kontrolu. Okončao je meč sa sedam poena, 3/13 iz igre i tri izgubljene lopte za indeks -2.

Usledio je okršaj u Bolonji, gde je jedan od glavnih razloga poraza bio veoma loš početak utakmice. Gubila je Zvezda u prvoj četvrtini i 11:26. Teodosića ponovo nije služio šut, nedostajala su Zvezdi prava rešenja na protivničkoj polovini jer ni Nejpir do finiša druge deonice nije uspevao da se snađe. Amerikanac je potom u drugom poluvremenu podigao broj obrtaja, pokazao od čega je i vratio svoj tim u igru. Zatrpao je koš Virtusa, doveo crveno-bele na 74:78 u poslednjem minutu. A, onda mu je pala koncentracija i iz auta je loptu poslao u ruke protivničkom igraču (Dobriću). Pokušao je da se iskupi, vezao pet poena i ponovo pokazao kakav napadački potencijal poseduje, ali bilo je kasno.

Zatim - derbi. Nejpir je bio u petorci, u uvodnim minutima je promašio trojku, izgubio loptu, pa napravio faul. Ruku na srce i Adam Hanga je napravio nekoliko loših poteza, ali igrač od kojeg se očekuje da pravi razliku na protivničkoj polovini nije imao nikakav uticaj na startu utakmice sa Partizanom, pa je pri rezultatu 12:2 za goste napustio igru. Crno-beli su potom poveli i sa 17:2, da bi Hanga, Teodosić i Jago dos Santos zaustavili krvarenje, a onda čak doveli Zvezdu i na sedam poena minusa. Odigrao je srpski plejmejker bitnu ulogu u vraćanju pulsa ekipi Janisa Sferopulosa, a onda je predao palicu Nejpiru koji je konačno proradio: asistencija, trojka, dva penala i Zvezda je odjednom bila na 25:26. U nastavku, sve do sredine poslednje četvrtine, dobro su rotirali Teodosić, Nejpir i Dos Santos i držali stvari pod kontrolom.

Usledili su ključni trenuci utakmice...

Crno-beli su od 64:75 na četiri minuta i 50 sekundi do kraja, došli do 75:77 za dva minuta i 10 sekundi. U tom periodu Aleksa Avramović je vezao sedam poena, po dva su postigli Pi Džej Doužer i Alen Smailagić. Dakle, devet poena je došlo sa spoljnih pozicija. Osim što crveno-beli, u tim trenucima sa Teodosićem i Nejpirom na parketu, nisu mogli da odbrane gotovo ništa, nisu uspevali ni da dođu do dobrih rešenja na protivničkoj polovini. Plejmejkeri su promašili po trojku, usledila je Šabazova izgubljena lopta na ulasku u poslednja dva minuta, Avramović mu je ukrao, da bi Doužer trojkom preokrenuo rezultat.

Nije ni tu sve bilo gotovo, Teodosić je preuzeo odgovornost, ali utisak je da je ostao bez goriva. Jer kako drugačije objasniti tri promašena slobodna bacanja u presudnim momentima, kao i prilično neprecizan, isforsiran šut sa distance, kada se Zvezdi ponudila prilika za izjednačenje posle polovičnog učinka Ognjena Jaramaza sa linije penala? Srce je htelo, ali telo ovoga puta nije slušalo i tu je već sve bilo prilično gotovo. Nejpir je na pet sekundi do isteka vremena imao priliku da svede zaostatak na pola koša, ali je i on bio polovičan sa crte, dok je Zek Ledej bio perfektan i pobeda je ostala domaćinu u prvom ovosezonskom derbiju.

Na kraju, nijedan ni drugi nisu imali tako loše brojke (Teodosić devet poena, šest asistencija, četiri skoka; Nejpir 14 poena, četiri asistencije), ali čini se da mnogo više govori +/- kolona: Miloš je meč okončao sa -8, Šabaz sa -7.

Utisak je i da su crveno-beli u hendikepu defanzivno kada su srpski i američki plejmejker zajedno na parketu. To se možda najviše osećalo u završnicama. Pritom, zasad ne uspevaju da povuku ekipu kada se lomi, kao što se to očekivalo i kao što su to u klubu zamislili pri sklapanju igračkog kadra. Teodosić je pod priličnim opterećenjem. Već je odigrao osam utakmica i u Evroligi prosečno provodio 21 i po minut na parketu u ABA ligi 20,3. Preskočio je samo meč sa Cedevitom Olimpijom. To je delom posledica i činjenice da Nejpir ne uspeva da pronađe prepoznatljiv ritam, koji ga je krasio u većem delu prošlosezonskog mandata u Olimpiji Milano. A, i sam Teodosić je pre potpisa ugovora sa crveno-belima tražio sastanak sa Duškom Ivanovićem, tek da definišu njegovu ulogu, jer je sasvim jasno da nije više u najboljim igračim godinama i da ne može da igra po 20 minuta.

Naravno, još je prvi mesec sezone i igrači kojima su predviđene glavne uloge tek treba da pokažu pravo lice. Imali su i problema sa povredama tokom priprema, dobili i novog trenera na kojeg tek treba da se priviknu (ne rade ni nedelju dana zajedno). Niko ne može da sumnja u kvalitete Miloša Teodosića, ali je činjenica da je u martu napunio 36 godina i da je potrebno pronaći model prema kojem se on neće nalaziti pod ovolikim opterećenjem. Ključ je, čini se, u tome da Šabaz Nejpir uhvati kontinuitet, da izađe iz nervoze koja ga je obuzela poslednjih utakmica. Rešenje je možda i u tome da Jago dos Santos ubuduće dobija sve više prilika, jer je bio jedna od najsvetlijih tačaka u porazu Crvene zvezde od večitog rivala i pokazao da energijom, zalaganjem i veštinom može da se snađe na najvišem evropskom nivou. Naravno, nedostajao je u derbiju ekipi i povređeni Nemanja Nedović, ali jasno je da je pred Janisom Sferopulosom dosta posla.

Činjenica je i da ima sa čime da radi, jer Zvezda uprkos učinku 1-4 ima pozitivnu koš razliku (409:407), što pokazuje da je rame uz rame sa evropskom elitom iako još nije pronašla dobitnu formulu.


tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš TeodosićŠabaz NejpirJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara