Alimpijević, Ataman, Itudis, Paskval, Sferopulos i Đorđević (©Star Sport, ©MN Press)
Alimpijević, Ataman, Itudis, Paskval, Sferopulos i Đorđević (©Star Sport, ©MN Press)

Trenerska vrteška u evropskoj košarci: Alimpijević može da profitira, Atamanov san je NBA i šta čeka Đorđevića?

Vreme čitanja: 6min | pet. 03.06.22. | 08:46

Baskonija već ima novog trenera, Valensija će ga dobiti uskoro, kao i Makabi, CSKA, Fenerbahče, možda i Real Madrid...

Klupska sezona u evropskoj košarci tek je ušla u poslednji mesec, a uveliko stižu najave da nas čeka uzbudljivo leto na tržištu. I to ne samo po pitanju transfera igrača, već i trenera.

Pre godinu dana gotovo sve pozicije u dva najviša ranga klupske košarke bila su popunjena, sada je situacija potpuno drugačija. Na pomolu je prava trenerska vrteška jer je nekoliko klubova okrenulo novi list i dočekaće narednu jesen sa novim stručnjacima što jasno ukazuje da će sastavi doživeti određene kadrovske promene, a tek nas očekuju prave promene. Baskonija je umesto Nevena Spahije već dogovorila Đoana Penjaroju iz Valensije, a njega će najverovatnije zameniti povratnik Pedro Martinez.

Izabrane vesti

U igri je jedno vreme bio i Dušan Alimpijević čije je ime jedno od najčešće pominjanih u kontekstu potencijalnih kandidata za mesta koja su ili će tek biti upražnjena. Trener ovosezonske senzacije Evrokupa Burse pominjao se čak i kao jedan od mogućih naslednika Đoana Penjaroje u Valensiji, ali je klub sve bliži izboru čoveka koji je doneo poslednji titulu prvaka Španije 2017. godine. To ne znači da daljeg interesovanja za Alimpijevića nema. Mladi stručnjak se poslednjih dana pominje kao jedno od rešenja za vrelu klupu Makabija iz Tel Aviva zajedno sa imenima kao što su Ćavi Paskval i Pablo Laso, dok su turski, izraelski i ruski mediji pisali o Alimpijeviću kao i mogućem rešenju za moskovski CSKA.

Kao što je najavljeno u više navrata, Dimitris Itudis završiće osmogodišnji boravak u Moskvi i preseliće se u Fenerbahče iz kojeg će po rečima klupskog predsednika Alija Kodža otići Aleksandar Đorđević. Itudis se u Istanbulu sprema za potpuni remont, Jan Veseli se uveliko dovodi u vezu sa Barselonom sa kojom je navodno dogovorio trogodišnji ugovor vredan između 1.300.000 i 1.800.000 evra neto po sezoni. I drugom nosiocu igre Nandu de Kolou ističe ugovor sa Fenerom. Turski mediji pišu da će i francsuki bek da napustiti klub posle tri godine, šuška se da Eli Okobo pregovara oko dolaska na Bosfor, mada će o tome i drugim potencijalnim transferima više reči biti u narednim danima i sedmicama. Iz Grčke je stigla informacija da će Dimitrisu Itudisu pomoćnik u Feneru biti sunarodnik Stefanos Dadas.

Petak, 18.30: (1,70) Partizan (14,5) Crvena zvezda (2,30)

CSKA takođe razmatra opcije za predstojeće leto u kojem se priprema teren za značajne promene. Šanse da se Armejci vrate u Evroligi posle suspenzije izrečene početkom godine gotovo su nepostojeće zbog aktivne zabrane učešća svih ruskih klubova i nacionalnih selekcija u međunarodnim takmičenjima zbog čega postoje spekulacije da će i igrački kadar značajno da se menja sa novim šefom stručnog štaba. CSKA navodno čak razmišlja o Dušanu Alimpijeviću s obzirom na mladost i trenerski potencijal, mada u Izraelu tvrde da je opcija i Janis Sferopulos. Grku je Makabi uručio otkaz sredinom februara i od tada je bez angažmana, ali s obzirom na reputaciju neće dugo čekati na novi posao. Bio je u igri za posao u Baskoniji pre nego što je izabran Penjaroja, a svestan je Sferopulos da bi odlazak u Moskvu mogao da ga ostavi uskraćenim za učešće u elitnom rangu evropske košarke. Mada bi dobio sasvim dovoljno vremena da složi svlačionicu po svom ukusu i pripremi se za momenat kada će sankcije biti ukinute. Sferopulos dobro poznaje prilike u Moskvi i CSKA pošto je tokom sezone 2011/12 radio kao pomoćnik Jonasu Kazlauskasu.

Ponos Izraela proživljava najteže dane novije klupske istorije. Prvi put posle 29 godina Makabi se nije domogao nijednog finala u sezoni, Avi Even se nije proslavio i svakako je doveden kao privremeno rešenje umesto pomenutog Sferopulosa. Upravo iz tog razloga vrhuška kluba zna da izbor sledećeg trenera mora da bude dobar, jer bi u suprotnom usledila bar još jedna godina mučenja i tavorenja u evropskom proseku.

Shodno mogućnostima i tradiciji Makabi cilja na trenere najvišeg ranga, poput Ćavija Paskvala i čak Pabla Lasa, mada u Dušanu Alimpijeviću, treneru godine u Evrokupu vidi mladog stratega vrednog pažnje, nekog ko zbog svojih mladih godina u ovom poslu može još mnogo da napreduje i ostvari značajnije stvari u budućnosti.

Paskval i Laso su proverena imena i treneri koji znaju kako se osvajaju najveća priznanja, pre svega Evroliga. Paskval se zbog loše pozicije ruskih klubova na evrosceni nalazi na prekretnici i ima dovoljno vremena da odluči o sledećem koraku u karijeri. Zenit se poslednjih godina kod Paskvala digao na nivo ozbiljnog kandidata za četvrtfinale, a ove sezone do suspenzije bio u dobroj poziciji da napadne i prednost domaćeg terena u plej-ofu. On sa Zenitom ima ugovor do juna 2024. godine koji je potpisao prošlog leta posle odlične sezone i borbe sa Barselonom u četvrtfinalu do majstorice.

Laso je pre samo dve sedmice propustio šansu da sa Realom osvoji treću evropsku krunu u petom finalu. Blankosi su bili konkurentni, ali je Efes sa Vasilijem Micićem i Tiborom Plajsom odbranio tron. Status nekadašnjeg plejmejkera Reala godinama se dovodi u pitanje kad god se ekipa nađe u krizi rezultata, ali i on i klub uvek su dosad pronalazili način da isplivaju i zapuše usta kritičarima. Njegova saradnja oročena je do 2023. godine, ali i pored neuspelog pokušaja da Beograd učini svojim taličnim gradom teško je zamisliti da bi mogao da napusti Real i pređe u Makabi.

Gigant iz Tel Aviva moraće da vodi računa oko izbora trenera i zbog pravila Ministarstva sporta po pitanju zahteva koje eventualni kandidat iz inostranstva mora da ispuni. Kao domaće rešenje pominje se Oded Kataš, mada se njegov radni rezime još ne uzima u ozbiljnije razmatranje. Klub se uveliko priprema za potpunu revoluciju, čak se pominju odlasci Skotija Vilbekina i Anta Žižića, ali i da će se možda vratiti Dragan Bender. Pisali smo nedavno da je na radaru Zek Ledej, a na listi želja su još letač Činanu Onuaku iz Bnei Herzlije, krilo Gacijantepa Džarmar Gali, zatim dvojac Lokomotive Krasnodar Darijus Tompson – Džonatan Motli.

Zanimljiv bi mogao da bude slučaj Ergina Atamana. Temperamentni stručnjak nekoliko puta javno je govorio kako je sposoban i spreman da vodi neki NBA klub, a nedavno je poznati NBA insajder Adrijan Vojnarovski javio da je dvostruki uzastopni šampion Evrope sa Efesom na radaru nekoliko klubova sa one strane Atlantika. Čak i da bi uskoro mogao da dobije zvanične ponude. Još nisu poznata imena franšiza koje ga prate, ali ako bi Ataman otišao to bi izvesno značilo i da će MVP Fajnal fora Vasilije Micić da menja sredinu, možda čak da se zaputi u SAD zajedno sa dugogodišnjim šefom. Što bi svakako otvorilo još jedno slobodno mesto na klupi...

Treneru godine u Evroligi Jorgosu Barcokasu istekao je ugovor sa Olimpijakosom, ali je realno očekivati da će dobiti uskoro ponudu za nastavak saradnje. Ti Džej Parker je dugo bio na izlaznim vratima Asvela koji vodi njegov brat Toni, ali se sada ipak najavljuje da će potpisati ostanak do daljeg. Sličan je primer i Izraela Gonzalesa u Albi kome klub sprema nekoliko atraktivnih pojačanja. Na papiru bez angažmana ostaće i Jorgos Vovoras u Panatinaikosu, mada je grčki velikan bez finansijskih sposobnosti da privuče neko jako ime i verovatno će nastaviti zajedno. Žalgiris je još ranije objavio da je Jurija Zdovca zamenio Kazisom Maksvitisom... Osvajač Evrokupa Virtus nastavlja sa Serđom Skariolom, izvesno i milanska Olimpija sa Etoreom Mesinom, dok navodno Gran Kanarija traži novog stratega.

Od srpskih trenera u Evroligi sigurnu poziciju ima Saša Obradović koga Monako želi da zadrži. Aleksandar Đorđević će čekati šansu na novoj adresi pošto se Fenerbahče okreće drugim rešenjima, a posle iskustva u Panatinaikosu, Bajernu, Virtusu i Istanbulu ponude neće izostati. Dušan Alimpijević ima stabilan ugovor u Bursi, mada bi poziv iz višeg nivoa takmičenja i te kako mogao da bude primamljiv, dok je Branko Maksimović posle odlaska Jevgenija Pašutina iz Lokomotive ostao kao privremeno rešenje i dobro se pokazao u ostatku sezone.


tagovi

Dušan AlimpijevićAleksandar ĐorđevićErgin AtamanDimitris ItudisĆavi PaskvalJanis SferopulosEvroligaEvrokupAnadolu EfesKK FenerbahčeKK CSKA MoskvaKK Makabi Tel AvivKK AsvelZenit Sankt PeterburgBranko MaksimovićKK Lokomotiva KubanjPablo Laso

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara