Dueli u fokusu (©MN Press, ©Star Sport)
Dueli u fokusu (©MN Press, ©Star Sport)

Tri duela u fokusu

Vreme čitanja: 7min | pon. 23.11.20. | 12:57

Ko bi mogao da reši duel u Hali sportova?

Partizanove muke s povredama uoči prvog večitog derbija u sezoni ozbiljno kvare planove Saša Filipovskog da nastavi pobednički niz i napumpa samopouzdanje ekipi pred nastavak sezone, dok je Crvena zvezda zategnuta kao struna uprkos umoru od svih obaveza otkako se ušlo u novembar i namerava da iskoristi priliku, te brejkom na terenu najvećeg takmaca popravi utisak posle anemičnog izdanja u Blaugrani pre tri dana.

Crvena zvezda poslednjih godina se pretplatila na pobede u prvom sudaru dva sveta i ima znatno bolji učinak u međusobnim okršajima, ali samo taj podatak ne garantuje još jednu recku u tefteru. Bez obzira na to što neće biti najboljeg igrača Ognjena Jaramaza, sve izvesniji izostanak prvog šutera Markusa Pejdža, magle u kojoj se nalazi Erik Mika i nedovoljnu uigranost Vila Mozlija posle oporavka Partizanova ideja nije da izađe na parket s unapred podignutom belom zastavicom, već da napadne svim silama sa raspoloživim snagama.

Izabrane vesti

Ove večeri, baš kao što je to bio slučaj i nekih prethodnih godina imaćemo derbi trenerskih debitanata na klupama Partizana i Zvezde. Sašo Filipovski se tek aklimatizovao na novi posao, dok će Saša Obradović postati jedan od retkih članova Zvezdine porodice koji je objedinio učešće u večitom derbiju kao igrač i trener. Što se igračkog kadra tiče, Partizan ima svega dvojicu novajlija - Kodija Miler Mekintajera i Erika Miku, ako uopšte bude zaigrao, s obzirom da ga nije bilo u prethodne dve evropske utakmice. Nemanja Dangubić će takođe ući u retko društvo, ali onih sa večitim derbijem u nogama noseći dres oba kluba. Kod crveno-belih sličnu poziciju ima Kori Volden, dok će svoje prve nastupe na najvećoj svetkovini srpske košarke upisati Lengston Hol, Džordan Lojd, Džoni O’Brajant, Duop Rit i Emanuel Teri.

S tim na umu u fokusu će biti dueli nekih svežih lica, ali i starih rivala na parketu...

KODI MILER MEKINTAJER - DŽORDAN LOJD

Za obojicu ovo će biti prvi večiti derbi, pa će samim tim verovatno imati posebnu motivaciju da se pokažu u najboljem svetlu. Kodi Miler Mekintajer u poslednje vreme ne igra tako dobro u regionalnom takmičenju, iako taj manjak šuterske i igračke forme uspeva da nadoknadi kroz dobre partije u Evrokupu. Posle ona 23 poena protiv FMP i 17 poena Cedeviti Olimpiji Miler Mekintajer je drastično pao i u poslednje tri utakmice ubacio je ukupno 19 poena na svega 19,9 odsto pogođenih šuteva iz igre, odnosno 1/10 za dva i 3/11 za tri poena. Devet poena dao je Igokei, a Zadru i Ciboni po pet. Iskupio se važnim rolama u završnicama susreta protiv Uniksa i Huventuda, ali je u situaciji kada Jaramaza i verovatno Pejdža neće biti u rotaciji pritisak na njegovim leđima nikad veći. Kako je bio na listi želja Saše Obradovića tokom leta, tako su u Crvenoj zvezdi dodatno upoznati s njegovim kvalitetima i koliko je zapravo opasan kada ga krene šut ili se ostavi malo slobodnog prostora za dvokorak.

Kodi Miler Mekintajer - granica poena 13,5

Džordana Lojda je u Barseloni stigao umor pošto je izneo veliku pobedu nad Olimpijom u Milanu, pa je utakmicu sa Barselonom u Blaugrani završio sa samo dva poena i bez pogodaka iz igre. Nijednom dosad Lojd nije izgledao tako bespomoćno kao protiv katalonskog Drim tima. Sve je to negde i normalno uzimajući u obzir koliko je minuta, šuteva, duela i prodora izneo, odnosno koliko je puta dosad poneo taj herojski plašt. Ni izdanje protiv Splita nije mu bilo baš najblistavije. Ubacio je samo osam poena i imao nekih promašaja iz otvorenih situacija (3/8 iz igre, 1/4 za tri), ali je kao prva violina ekipe u apsolutnom fokusu protivničkih odbrana. Večiti derbi i sam vidi kao priliku da pokuša još jednom da prebaci granicu od 30 poena, pogotovo ako Partizanova odbrana bude na nivou nekih prethodnih utakmica.

Džordan Lojd - granica poena 16,5

Kodi Miler Mekintajer

Prosek poena: 11,1 (37% iz igre);

Prosek skokova: 2,6;

Prosek asistencija: 2,9.

Džordan Lojd:

Prosek poena: 14,8 (58% iz igre);

Prosek skokova: 3;

Prosek asistencija: 2,8.


RAŠON TOMAS – DŽONI O’BRAJANT

Rašon Tomas je starosedelac u ovim susretima naspram Džonija O’Brajanta, pa je s te strane iskustvo na njegovoj strani. Ipak, Tomas nema baš neke zapažene role kada je na drugoj strani terena Crvena zvezda, pošto je oba prošlosezonska meča odigrao dosta skromno. Ove godine Tomas je prošao dugačak i trnovit put. Tokom leta bio je viđen za jednog od lidera ekipe, da bi onda ušao u konflikt s Vladom Šćepanovićem i stekao zvanje “lošeg momka“, dok kod novog šefa tek traži svoju pravu ulogu. Sveprisutan je na skoku, što je godinama bio Partizanov trejdmark i mnogo je korisniji pod košem i u situacijama oko reketa, nego van linije za tri poena jer mu šut sa distance definitivno nije jača strana. Ako bude ostao u svojoj zoni komfora i izborio se sa Zvezdinim dugajlijama na skoku, što osim sekundarnih napada može da donese i neke lake poene sa linije slobodnih bacanja, Partizan će imati veliku korist od njega.

Džoni O’Brajant je tek izdanjem u Milanu zapravo položio prijemni ispit i postao ravnopravni član ekipe. Odigrao je partiju kakvu je verovatno Saša Obradović negde i zamišljao u svojoj glavi kada ga je dovodio, što daje pozitivne impulse za nastavak sezone. I on je, baš kao Lojd, podbacio u Blaugrani pa je meč završio sa samo pet poena (1/5 iz igre). Ali tada je praktično ceo tim bio u ozbiljnom padu zbog iscrpljenosti. On je još u fazi ulaska u takmičarsku formu, a zbog premalo vremena za treninge i ekipni rad kriva sporo dostiže svoju najvišu tačku. Protiv Splita pre osam dana ubacio je lični rekord u Zvezdinom dresu sa 18 poena, ali je na taj broj poena ispalio čak 15 lopti, što je trn u oku i tačka spora u košarkaškoj javnosti, pogotovo zbog onih debitantskih izdanja u Evroligi kada je radio nešto slično. Saša Obradović je uspeo da ga pronađe kao dobro rešenje na centarskoj poziciji i vrlo je izvesno da će tu ulogu imati i večeras, možda čak i s većom minutažom nego inače.

Rašon Tomas - granica poena 10,5

Rašon Tomas

Prosek poena: 8,3 (52,5% iz igre);

Prosek skokova: 6,1;

Prosek asistencija: 0,9.

Džoni O’Brajant

Prosek poena: 14 (38,2% iz igre);

Prosek skokova: 4,7;

Prosek asistencija: 1,3.

Džoni O'Brajant - granica poena 12,5

RADE ZAGORAC – DEJAN DAVIDOVAC

Obojica sada već imaju pozamašno iskustvo u večitom derbiju, a s obzirom na njihove uloge i status u timu imaće potencijalno važne uloge. Takođe igrači su sličnih karakteristika – imaju dobru kontrolu lopte, pa mogu da posluže kao sekundarni kreatori, raspolažu sasvim respektabilnom leđnom tehnikom i šuterskim kvalitetima, a i statistika im je gotovo identična. Rade Zagorac će zajedno sa Kodijem Miler Mekintajerom imati tu obavezu da podeli zaduženja i odgovornost na spoljnim pozicijama. Moraće da pronađe ritam iz poslednjeg meča s Uniksom ili iz duela protiv Igokee ili FMP, kada je bio koristan za Partizan u više statističkih kolona – koristan na šutu, skoku, razigravanju saigrača, u odbrani... Zagorac i dalje izgleda kao da se bori s nekakvom barijerom koja mu ne dozvoljava da iznese sav svoj potencijal na parket, pa tek s vremena na vreme to uradi i onda izgleda sjajno. S obzirom da zna kako se pobeđuje Crvena zvezda i šta je potrebno da se do toga dođe, verovatno je i sam svestan da će večeras saigračima biti potrebna ona top verzija Radeta Zagorca u desetkovanom sastavu. A, možda je i vreme da upiše svoju drugu dvocifrenu partiju protiv Zvezde kao igrač Parnog valjka.

Rade Zagorac - granica poena 9,5

Dejan Davidovac je znao u prošlosti mnogo češće od svog direktnog protivnika da demonstrira svoje kvalitete, ali se ove sezone malo izgubio njegov doprinos u kontinuitetu jer je konkurencija velika. Saša Obradović pokušava iz njega da izvuče mnogo više ali Davidovac, delimično svojevoljno, delimično zbog prisustva mnogo većih mački u svlačionici, prihvatio je tu ulogu pretnje iz drugog plana i uglavnom kada bi dobio loptu znao bi da nađe pravo rešenje. Pokrivao je određenu dozu minuta i kao četvorka u nižim petorkama, ali zbog svoje svestranosti, dobre leđne tehnike i hladnokrvnosti malo šta je nemoguće za njega. Prošle sezone je dosta namučio crno-bele u onom drugom derbiju pre prekida takmičenja, pogotovo jer je igrom u reketu izvlačio faulove i poene s crte, pa bi to moglo da bude njegovo usmerenje i večeras. Nešto slično uradio je i godinu dana ranije kada je i zabeležio 18 poena, uz čak šest iznuđenih faulova rivala, a ako ga saigrači budu dovoljno “gledali“ može da izvuče i nešto više.

Dejan Davidovac - granica poena 6,5

Rade Zagorac

Prosek poena: 10,3 (55% iz igre);

Prosek skokova: 4,1;

Prosek asistencija: 1,7.

Dejan Davidovac

Prosek poena: 9 (57,1% iz igre);

Prosek skokova: 3;

Prosek asistencija: 1,2.

Još bi nekoliko bitnih sudara potencijalno moglo da napravi prevagu, poput onog između Nemanje Gordića i Korija Voldena... Ali, ograničili smo se na samo tri koja smo obradili u tekstu. Svaki večiti derbi rađa svoje heroje i ona priča da favorita u ovakvim utakmicama favorita nema nije samo ispucana floskula. Bogata istorija dvoboja dva najveća sportska kolektiva u zemlji nam je to jasno pokazala...


tagovi

Džordan LojdKodi Miler MekintajerDžoni O'BrajantRašon TomasDejan DavidovacRade Zagorac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara