Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

U Vilerbanu ne sme da se izgubi: Zvezda za devetu pobedu i nove plej-of snove

Vreme čitanja: 5min | uto. 09.01.24. | 13:08

Bez trijumfa u Francuskoj uloženi napor protiv Fenerbahčea i Partizana bio bi gotovo uzaludan

U Evroligi nema lakih protivnika, ali nema ni lakšeg od tima koji je od 19 odigranih utakmica dobio tri i savladao samo dva od 17 rivala. Asvel je dobio samo Žalgiris (dva puta) i berlinsku Albu, ekipe sa kojima se zbog slabih rezultata izdvojio na dnu evroligaške lestvice ove sezone. Zato je jasno šta se od Crvene zvezde očekuje u 20. rundi elitnog takmičenja (20.30), posebno nakon što je u prethodnoj sedmici upisala dve velike pobede protiv Fenerbahčea i Partizan Mozzart Beta.

Ipak, iako je na papiru veliki favorit, Crvena zvezda će to na terenu morati i da opravda, a nekoliko faktora joj otežava posao. Prvi je činjenica da je od starta kalendarske godine već odigrala tri utakmice i u procesu ostala bez Nikole Topića na četiri do šest nedelja. Sa povredama su se mučili i Luka Mitrović, Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj, ali su sva trojica trenirali sa ekipom pred večerašnji meč, te se očekuje budu u sastavu, ali ostaje da se vidi kakva će biti odluka Janisa Sferopulosa i njegovih pomoćnika pred sam početak utakmica.

Izabrane vesti

Veliki uložen napor i posledice koje je ostavio doveli su do neočekivanog poraza od Cedevite Olimpije u 15. kolu ABA lige, dok je s druge strane Asvel nije imao obaveza u domaćem prvenstvu i praktično od 3. januara nije bio na putu, te je bez dileme odmorniji, što će mu biti jedan od glavnih aduta. Uz sve to, francuski sastav je napravio dve velike promene u odnosu na minulo kolo Evrolige, u kojem je savladao Žalgiris prilično ubedljivo (93:79), pa se očekuje i reakcija ekipe. Đanmarka Poceka je na klupi zamenio dugogodišnji asistent u klubu Pjerik Pupe, dok je igrački kadar osvežen prekaljenim evroligaškim krilom, Dešonom Tomasom.

Predsednik Toni Parker je posle uručivanja otkaza drugom treneru od starta sezone (Poceko je nasledio Ti Džej Parkera) udario po italijanskom stručnjaku i istakao nezadovoljstvo njegovim radom, pa nema sumnje da se u klubu nadaju da će Pupe doneti boljitak, a njegov glavni zadatak će definitivno biti da popravi odbranu.

Asvel u proseku prima 87,4 poena i to je treći najgori rezultat u takmičenju i prema svim defanzivnim parametrima je lošiji od Crvene zvezde. Pri samom dnu Evrolige je i prema blokadama (3,1), a protivnici trofejnog francuskog kluba šutiraju sa 57,8 odsto uspešnosti za dva (17. rezultat lige) i 39,5 odsto za tri (16. rezultat lige), što ukazuje da ostavljaju previše otvorenih pozicija rivalima. Što se tiče napada, takođe je tim sa Malog Kalemegdana značajno bolji, a jedine stavke u kojima Asvel ima blagu prednost su skok pod svojim košem (23,1 - 22,9) i procenat za tri (35 - 34,5 odsto).

S ozbirom na povredu Nanda De Koloa, kao tri udarne igle Asvela izdvojili su se Pariz Li, Timoti Luvavu Kabaro i Jusufa Fal. Sva trojica su odigrali izvanredne mečeve u trijumfu nad Žalgirisom, te u dobrom raspoloženju dočekuju Zvezdu. Amerikanac je sa pozicije plejmejkera ubacio 22 poena i razigravao saigrače sa osam asistencija. Bivši košarkaš Mege i dugogodišnji NBA igrač je konačno počeo da ispunjava svoj potencijal i u Evroligi, pa je u prethodnom kolu upisao rekord karijere sa 27 poena. Fal je sa visinom od 221 centimetra standardno nezgodan za sve protivnike koji nemaju u svojim redovima gorostasa njegovih fizičkih karaktersitika (kao što nema ni Crvena zvezda), pa je u susretu sa timom iz Kaunasa ubeležio dabl-dabl sa 22 poena i 12 skokova, te je bio jedan od najboljih igrača 19. runde sa ukupnim indeksom korisnosti 36.

20.30: (2,25) Asvel (15,00) Crvena zvezda (1,80)

Zato je jasno da i pored dolaska Tomasa crveno-beli moraju posebnu pažnju da posvete ovoj trojici pomenutih igrača. Dešon će doneti novu napadačku opciju, doprineti i širini u ofanzivi s ozbirom na "meku" ruku sa distance. Većim delom tekuće sezone je igrao veoma dobro u Huventudu, ali je u poslednjih nekoliko mečeva pao, te je u Vilerban stigao sa respektabilnim prosekom od 13,4 poena i tri skoka na 11 odigranih mečeva u Evrokupu. Sa distance je šutiraos a skromnih 25 odsto uspešnosti.

Ipak, uz dužno poštovanje francuskom timu, čak i u njegovom domu će se za sve pitati Zvezda. Kao i većina gostiju ove sezone. Ukoliko pristupi susretu sa istom dozom energije i agresivnosti kao što je to uradila u Istanbulu ili protiv Partizana kod kuće minule sedmice i uspe da održi koncentraciju na visokom nivou u većem delu susreta, ne bi trebalo da se nađe u problemu. U oba pomenuta susreta je Miloš Teodosić odigrao ključnu ulogu, ali izvanredan posao su odradili i njegovi saigrači.

Protiv Fenera je iskočio Džoel Bolomboj, u susretu sa večitim rivalom je razliku napravio Fredi Gilespi, vrlo dobar je bio i Nemanja Nedović, a na oba meča su od velike vrednosti bile i role Adama Hange i Rokasa Giedraitisa – u napadu i odbrani. Mađarski internacionalac je postigao i neke bitne poene, Litvanac se vraški borio i na poziciji „četvorke“ kada se od njega to tražilo. Uz sve to, uprkos porazu, u utakmici protiv Cedevite Olimpije je samopouzdanje dobrom partijom podigao i Jago dos Santos, pa sve i da doprinos Teodosića i Mitrovića bude ograničen, s ozbirom da su pod najvećim znakom pitanja, jasno je da Sferopulos, uz adekvatan pristup i energiju koji su izostali u Ljubljani minule subote, ima dovoljno oružja da izađe na kraj sa Asvelom.

Pobeda bi dala vetar u leđa ekipi pred još jedno bitno gostovanje u Milanu protiv direktnog konkurenta za mesta među 10 najboljih, dok bi poraz bacio u vodu sav trud koji je ekipa uložila da nanese prvi poraz Fenerbahčeu kod kuće i savlada Partizan Mozzart Bet u večitom derbiju. Zato je jasno, utakmica sa posrnulim velikanom francuske košarke spada u red onih koje moraju da se dobiju, da bi se zadržale realne šanse za dugo čekani plasman u plej-of Evrolige.

EVROLIGA - 20. KOLO

Utorak

18.30 (1,35) Fenerbahče (16,00) Partizan Mozzart Bet (3,70)

19.00 (1,45) Monako (16,00) Baskonija (3,20)

20.00 (3,70) Bajern (16,00) Real Madrid (1,35)

20.15 (1,35) Panatinaikos (16,00) Efes (3,70)

20.30 (2,25) Asvel (15,00) Crvena zvezda (1,80)

20.30 (1,20) Olimpija Milano (19,00) Alba (5,50)

20.30 (1,35) Valensija (16,00) Žalgiris (3,70)

Sreda

20.30 Barselona - Olimpijakos

21.00 (1,70) Makabi (15,00) Virtus Bolonja (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK AsvelAsvelJanis SferopulosMiloš TeodosićLuka MitrovićJusufa FalParis LiTimoti Luvavu

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara