©twitter.com/GSBasketbol
©twitter.com/GSBasketbol

Vasa Pušica ima novog trenera u Istanbulu: Itudisov pomoćnik Pistiolis preuzeo Galatasaraj

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.03.22. | 16:34

Klub iz Istanbula se rastao sa Ekremom Memnunom posle eliminacije iz FIBA Lige šampiona

Sarađivao je sa Dimitrisom Itudisom u Panatinaikosu, gde je bio deo stručnog štaba Željka Obradovića. Nastavio je da sarađuje sa zemljakom u Banvitu, a potom i u CSKA, gde mu je bio prvi asistent nepunih osam godina. Sada je Andreas Pistiolis konačno dobio šansu da se samostalno dokaže. Kako je i zvanično potvrđeno, grčki stručnjak je novi trener Galatasaraja.

Nasledio je Ekrema Memnuna, kojem se uprava istanbulskog kluba zahvalila na saradnji posle eliminacije iz FIBA Lige šampiona. Galata je posle pet rundi Top 16 faze i teoretski ostala bez šansi da nastavi borbu na međunarodnoj sceni, pošto je upisala samo jedan trijumf (74:71 protiv Hapoel Holona).

Izabrane vesti

Imaće zato Pistiolis pune ruke posla u turskom prvenstvu, s ozbirom da preuzima ekipu sa osmog mesta i učinkom od 13 pobeda i devet poraza. Kako stoje stvari vodiće veliku borbu sa Tofašom, Bahčešehirom, pa i Bursom oko plasmana u doigravanje. Imaće kvalitetnu ekipu na raspolaganju, svakako sposobnu za bolje rezultate, a sarađivaće i sa srpskim košarkašem Vasilijem Pušicom koji je nedavno stigao u redove turskog kluba.

U sezoni 2013/14 je već radio u Turskoj kao Itudisov asistent u Banvitu, a posto je i peti grčki trener u tamošnjoj košarci posle pomenutog šefa struke moskovskog CSKA, Elijasa Zurosa (Efes, Tofaš), Vangelisa Angelua (Efes) i Stefanosa Dedasa (Gazijantep, Bahčešehir).

Predsednik Armejaca se zahvalio Pistiolisu na saradnji i istakao da je bilo samo pitanje vremena kada će napustiti klub.

"Nisam ni sumnjao da će ovaj dan jednom doći. Dugo je već očigledno u čitavoj košarkaškoj Evropi da Pistiolis ima znanje, talenat, iskustvo i želju da napreduje kako bi postao vrhunski trener", rekao je Andrej Vatutin i dodao da njegov odlazak nije povezan sa ratom u Ukrajini koji je naterao brojne sportske radnike da napuste Rusiju: "Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa Andreasom jer je divna osoba, porodični čovek i vrhunski stručnjak, maksimalno poštovan od igrača i kolega. Njegova odluka nije imala ništa sa političkom situacijom, trener Pistiolis je dobio ponudu koju prosto nije mogao da odbije i klub nije hteo da mu staje na putu".

Itudis je prezadovoljan što se Galatasaraj odlučio za njegovog dugogodišnjeg saradnika.

"Kao i svi u klubu i ja sam srećan što je Andreas dobio ovu priliku. Generalni menadžer Galatasaraja Turgaj Zejtingez je naš stari prijatelj i drago mi je da su se dogovorili. Andreas je bio važan deo naših uspeha u prethodnih osam godina, želim mu puno sreće i zdravlja, kao i njegovoj porodici. Ubeđen sam da je pred njim blistava karijera".

Pistolis je iskoristio priliku da se zahvali svima u klubu.

"Kažu da je život jedan trenutak. Imao sam privilegiju da budem deo neverovatne organizacije osam godina, da sarađujem sa jedinstvenim ljudima, slavim pobede, osvajam trofeje. Imam veliko poštovanje za predsednika Andreja Vatautina i potpredsednicu Nataliju Frajevu. Hvala vam. Želim da se zahvalim i svom mentoru i prijatelju, treneru Dimitrisu Itudisu. Nikada neću zaboraviti sve što sam naučio kraj tebe. Čuvaću u srcu sva sećanja i trenutke koje sam imao sa ovim igračima, kolegama, navijačima. Veliko hvala CSKA za neverovatno putovanje koje nikada neću zaboraviti", istakao je novi trener Galatasaraja.



tagovi

KK GalatasarajKK CSKA MoskvaDimitris ItudisAndrej Vatutin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara