Vasilije Micić MVP Evrolige!

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.05.21. | 12:55

Velika čast za srpskog asa

Vasilije Micić zvanično je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige za sezonu 2020/21, objavljeno je na zvaničnom sajtu elitnog takmičenja!

Velika čast ukazana je srpskom plejmejkeru koji je odigrao još jednu vrhunsku sezonu, verovatno poslednju u ovom boravku na evropskom tlu pošto će od naredne sezone izvesno nositi opremu Oklahome Siti Tandera. Momak rodom iz Kraljeva je i ove sezone bio prva violina Efesa koji je odveo do plasmana na Fajnal for, gde će u petak od 18 časova odmeriti snage protiv moskovskog CSKA. Micić je MVP priznanje dobio zahvaljujući glasovima navijača, novinara, trenera i kapitena svih ekipa.

Izabrane vesti

Petak, 20.30: (1,35) Crvena zvezda (16,0) Budućnost (3,50)

Micić je ligaški deo sezone završio kao statistički četvrti najkorisniji igrač sa prosečnim indeksom 16,3, te deveti asistent sa 4,8 završnih dodavanja po utakmici, s tim da je u Efesu bio lider u obe kategorije. Jedini je igrač Evrolige ove sezone sa bar 70 pogođenih trojki i minimum po 100 uspešnih šuteva za dva poena i sa linije slobodnih bacanja. Kao najveća pretnja sa svih pozicija Micić je bio najzaslužniji čovek za preokret Efesove sezone koji je sa skora 8-9 stigao do 14 pobeda u završnih 17 utakmica prve faze. Takođe je svojim rolama u četvrtfinalnoj seriji protiv Real Madrida pogurao ekipu ka plasmanu na F4.

Micić je postao 15. različiti MVP prvog dela sezone otkako je nagrada uvedena 2005. godine. Prvi je u istoriji Evrolige izabran i od strane trenera i kapitena klubova, jer je broj glasača proširen ove sezone. On je prethodno svrstan i u idealnu petorku takmičenja uz Kevina Pangosa, Vladimira Lučića, Nikolu Mirotića i Edija Tavaresa.

U sezonu je ušao sa 124 odigrane evroligaške utakmice, ali je u narednih 38 uspeo da obori ili izjednači lične rekorde u osam različitih statističkih kategorija. Rekorde karijere u broju poena (37) i indeksa korisnosti (44), što je inače drugi i treći najviši broj u celoj sezoni, došli su u utakmici 26. kola kada je Efes razneo Fenerbahče rezultatom 106:74 čime je ekipa Igora Kokoškova na bolan način završila niz od deset pobeda. Tada je postigao šest trojki i 11 slobodnih bacanja, što je takođe najbolji njegov učinak. Jedan je od trojice igrača ove sezone koji su po dva puta ove sezone postizali 30 ili više poena. Takođe je izjednačio lični rekord od 13 asistencija u pobedi na gostovanju Albi u Berlinu na početku sezone. Imao je pet ukradenih lopti po prvi put u karijeri u brejku nad Asvelom u Vilerbanu (102:80). Osam skokova je upisao u 15. kolu kada je u Istanbulu slavila Olimpija, dok je osam pogodaka za dva skupio u porazu od Zenita u Sankt Peterburgu.

On je bio samostalan MVP sedmice ili je delio to priznanje triput ove sezone i sve je pokupio u završnici sezone, između 24. i 31. kola. Jedini je igrač u Evroligi sa indeksom 30 u pet ili više navrata, a poslednji od 34 zabeležio je u doigravanju s Realom. Četvrtfinale je završio kao najbolji strelac među svim timovima sa 86 poena, te treći u prosečnom broju ubačenih poena (17,2).

Samo on je u modernoj eri Evrolige postigao bar 138 dvojki, 70 trojki i 132 slobodna bacanja. Sa ukupno 618 poena ulazi na Fajnal for u Kelnu, kao ukupno drugi strelac u istoriji takmičenja u jednoj sezoni, dok je ispred njega samo Aleksej Šved sa 740 poena, koliko ih je postigao u takmičarskoj 2017/18. Micić je tek četvrti igrač u istoriji Evrolige sa bar 100 dvojki, 70 trojki i 100 slobodnih bacanja. Tako nešto uspeli su samo Šved u već pomenutoj sezoni 2017/18, zatim Serhio Ljulj u izdanju 2016/17, te Majk Džejms u poslednje dve sezone.

Vrsni plejmejker je Evroligu igrao sa Bajernom, Crvenom zvezdom i Žalgirisom, pre nego što je 2018. potpisao za Efes. Na završnom turniru u Vitoriji 2019. beležio je 17,5 poena prosečno i vodio je zajedno sa Šejnom Larkinom Efes do prvog evropskog finala u istoriji kluba. Tada se titulom okitio moskovski CSKA. Tada je Micić bio član druge petorke takmičenja za tu sezonu.

Srbija može da bude ponosna, jer bi uskoro zvanično mogla da ima najkorisnije igrače u dva najjača košarkaška takmičenja na planeti - Evroligi i NBA ligi!



tagovi

Vasilije MicićMVP EvroligeAnadolu Efes

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara