Screenshot - twitter.com/Virtusbo
Screenshot - twitter.com/Virtusbo

Virtus predstavio dva pojačanja, Džejms dve godine u Monaku, Polonara ide Ozilovim koracima

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.07.22. | 18:27

Pojačali se i Asvel, Zenit, Galatasaraj...

Vrela letnja pijaca se nastavlja. Virtus iz Bolonje je u sat vremena predstavio dva velika pojačanja. Ugovore sa klubom su potpisali centri Džordan Miki i Ismael Bako. Francuski mediji najavljuju da se Majk Džejms dogovorio sa Monakom i da će potpisati dvogodišnju saradnju, a Eurohups saznaje da se Akile Polonara iz Fenerbahčea seli u Anadolu Efes.

Od timova iz Evrolige pojačao se i Asvel, koji je predstavio krilnog košarkaša sa Florida Stejta Entonija Polajta. Bivši igrač Crvene zvezde Dilan Elis se preselio u Tursku i potpisao za Galatasaraj, dok je Zenit i zvanično predstavio Treja Tompkinsa kao novo pojačanje.

Izabrane vesti

Pratio je Virtus dešavanja na pijaci, pažljivo birao pojačanja i na kraju se odlučio za Mikija i Bakoa. Klub je potvrdio da je postigao dogovor sa dvojcem, mada nije obelodanjeno na koliko su Amerikanac i Belgijanac potpisali.

Miki je posle tri godine u NBA stigao u Evropu 2018. godine i potpisao za Himki. Igrao je potom za Real Madrid, da bi se na kratko vratio u Himki, a minulu sezonu proveo je Zenitu. Kao član kluba iz Sankt Peterburga bio je MVP finala VTB lige, a proglašen je i za Defanzivca godine. U Evroligi je beležio oko 10 poena u proseku, 15 u VTB ligi.

Bako je na veliku scenu zakoračio u dresu Asvela sa kojim je osvojio titulu u Francuskoj i Kup. Prešao je minulog leta u Manresu i beležio oko 10 poena i šest skokova u ACB ligi, kao i 8,7 poena i šest uhvaćenih lopti u FIBA Ligi šampiona, gde je sa četom Pedra Martineza stigao do velikog finala.

Našoj javnosti poznat je po dobrim rolama u dresu reprezentacije Belgije protiv Srbije. U kvalifikacijama za Mundobasket Belgijanci su nam naneli dva poraza, u prvom je Bako upisao dabl-dabl (14 poena i 11 skokova), dok je početkom jula u Nišu brojao do 17 uz šest uhvaćenih lopti.

Nedavno je najavljeno da je Majk Džejms odlučio da ostane u Monaku, a BasketNews tvrdi da je postignut i dogovor. Sjajni Amerikanac ostaje u ekipi Saše Obradovića još dve godine, a procenjuje se da će inkasirati 2.000.000 evra po sezoni.

U sezoni za nama bio je uvršten u idealnu petorku Evrolige, s obzirom da je beležio 16,4 poena i 5,8 asistencija po meču (prosečan indeks 18,1) i sa Kneževima stigao na prag Fajnal fora.

Njegov ostanak bio je prioritet uprave Monaka, koja je na kraju uspela da ga ubedi da produži saradnju. Nove ugovore dobili su i Donta Hol (tri godine), Alfa Dijalo (tri godine), Donatas Motiejunas (dve godine) i trener Obradović (tri godine).

Očekuje se još dolazak Džona Brauna, Džordana Lojda, Elija Okoboa i Džerona Blosomgejma.

Nedavno se povela polemika oko sudbine italijanskog reprezentativca Polonare. Pisalo se da je na izlaznim vratima Fenerbahčea i da ga u svojim redovima žele Anadolu Efes i Virtus. Eurohups tvrdi da je postigao dogovor sa prvakom Evrope oko dvogodišnje saradnje (1+1).

Polonara navodno nije bio u planovima Dimitrisa Itudisa, što je upalilo alarm u komšiluku i navodno su dve strane utanačile sve detalje. U narednim danima se očekuje i zvanična potvrda. Izgleda da italijanski reprezentativac ide koracima Mesuta Ozila, koji je nedavno dres Fenerbahčea zamenio Bašakšehirovim.

Itailjan je u sezoni za nama beležio 10 poena i 5,7 skokova u Superligi, 7,3 poena i 4,3 uhvaćene lopte u Evroligi. Prethodno je dve sezone proveo u Baskoniji, što mu je bilo prvo iskustvo van domovine. Na Apeninima je branio boje Terama, Varezea i Ređo Emilije.

Sa velikim promenama nastavio je i francuski Asvel. Brojni igrači napustili su klub po isteku saradnje, a danas je tim Tonija Parkera predstavio i peto pojačanje - krilnog košarkaša Entonija Polajta.

Američki košarkaš dolazi sa koledža, gde je pet godina proveo na Florida Stejtu. Sa timom iz Vilerbana je potpisao saradnju na dve sezone.

"Entoni će nedostatak iskustva u evropskoj košarci nadoknaditi energijom, posvećenošću i odlučnošću. Ubeđeni smo da će se savršeno dopunjavati sa Dejvidom Lajtijem na trojci", rekao je zamenik generalnog menadžera Asvela Mišel Vejrone.

Pre njega Asvel je angažovao plejmejkera Parkera Džeksona Kartrajta, bekove Retina Obasohana, Džonu Metjuza i iskusnog Nanda De Koloa. Ugovor sa klubom produžio je i trener Ti Džej Parker, brat vlasnika i bivšeg NBA košarkaša Tonija Parkera.

Zenit naredne sezone neće igrati u Evroligi, ali se ozbiljno pojačava. Posle Džoa Tomasona iz Manrese, potpisao je iskusnog krilnog centra Treja Tompkinsa.

Amerikanac u Sankt Peterburg stiže iz Reala, gde je sedam sezona sarađivao sa Pablom Lasom i osvojio Evroligu, četiri titule u ACB ligi, tri Kupa kralja i četiri Superkupa Španije. Već je igrao u Rusiji, gde je u sezoni 2014/15 branio boje Nižnjeg Novgoroda.

Nekadašnji igrač Mege i Crvene zvezde koji ima i srpski pasoš Dilan Enis, posle tri godine napušta Španiju i seli se u Tursku. Potpisao je dvogodišnji (1+1) ugovor sa ekipom Galatasaraja.

Enis je posle dve sezone u Saragosi, minulu proveo u Gran Kanariji i beležio 14,6 poena u Evrokupu i ACB ligi. Vraća se u FIBA Ligu šampiona, u kojoj će Galata predvođena Andreasom Pistiolisom imati velike ambicije.



tagovi

Košarkaški transferiDžordan MikiVirtus BolonjaMajk DžejmsKK MonakoAkile PolonaraAnadolu EfesKK FenerbahčeTrej TompkinsKK ZenitAsvelDilan EnisKK Galatasaraj

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara