Vlado Šćepanović (©Star Sport)
Vlado Šćepanović (©Star Sport)

Vlado Šćepanović: Partizan igrački bolji i kompletniji, ovakav Real ne može da se nosi 40 minuta u igri čovek na čoveka

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.05.23. | 08:38

"Real će biti prinuđen da igra sa Tavaresom sve vreme, jer na toj poziciji nema alternativu. Po meni, ključ Realove igre u odbrani je Tavares. To je igrač na kome se bazira kompletna Realova igra u oba polja. Ne sumnjam da je Željko pripremio najbolji mogući napad protiv takve odbrane", nema dilemu nekada vrsni strelac u javljanju za Mozzart Sport

Sve što je bilo više ne važi, za Partizan Mozzart Bet ostaje još samo jedna utakmica da snove celog kluba i navijača pretvori u javu i nađe se među četiri najbolja kluba u Evropi.

Real Madrid se kroz iglene uši provukao sticajem čudnih okolnosti, ali i pored toga što se vratio na svoj parket i pred svoju publiku, ne stiče se utisak da je pred majstoricu (TV Sportklub, 21.00) u toliko ozbiljnoj prednosti kao što bi to verovatno bio slučaj u nekim prošlim vremenima. Tako razmišlja i čuveni košarkaš, reprezentativac i vrsni strelac Vlado Šćepanović.

Izabrane vesti

Po njegovom mišljenju, sada će psihološki momenat odigrati najvažniju ulogu u konačnom raspletu, a Partizan Mozzart Bet može po treći put da nadigra Kralja u Madridu i napravi poslednji korak ka Fajnal foru.

"Sve se svelo na jednu utakmicu. Jednostavno, po meni nema velikih tajni. Posle četiri utakmice ekipe se košarkaški vrlo dobro poznaju i odlučivaće psihološki momenat", rekao je Šćepanović za Mozzart Sport.

Kome dajete veće šanse?

"Po meni su šanse 50-50. Partizan ima svoje prednosti, Real igra opet na svom parketu i uradiće sve da se ovog puta ne ponovi scenario iz prva dva meča".

Šta vidite kao ključ večerašnjeg susreta?

"Partizan je igrački u mnogo boljoj poziciji od Reala. Deficitarni su na poziciji četiri i ne znam da li će uspeti da pronađu rešenje na toj poziciji protiv Ledeja koji je četvrti meč odigrao fenomenalno. Veliko je pitanje sa kojim igračem će oni to da pokriju. Dek ne igra, a on može da pokrije pozicije tri i četiri, zbog čega je jako važan igrač u njihovoj rotaciji. Otvorili su karte jedni i drugi na ove četiri utakmice i sada, ko bude bolje psihološki spreman i mirniji, uz bolji procenat šuta koji će igrati veliku ulogu".

Ne pamti evropska košarka ovako dramatičnu seriju, pogotovo sa četiri brejka...

"Čudna situacija tokom sve četiri utakmice, pogotovo one druge koja je odredila tok ostatka serije. Onaj incident dogodio se bespotrebno i nesumnjivo je više išao naruku Realu nego Partizanu. Da se to nije desilo, sada bismo verovatno pričali o Fajnal foru i Partizanovoj utakmici sa Barselonom", kaže bivši igrač i trener Partizana, pa dodaje:

"Nažalost, to se dešava i u Evroligi. Isti je promenio ceo tok serije, Real je uspeo da vrati oba brejka i vrati seriju nazad, da izbori petu utakmicu".

Igrači gledaju ka Kevinu Panteru, da li će on ponovo biti zrak sunca koji će obasjati crno-bele?

"On je verovatno malo ispao iz ritma utakmica. Izuzetno je bitan i iskusan igrač i ne verujem da će za njega odsustvo da predstavlja veliki problem. Imaće sigurno veliku minutažu. Igrači koji nose, sa obe strane, igraće najveći broj minuta. Zato očekujem da i Tavares odigra svih 40 minuta, ako ne uđe u problem sa faulovima. Ovo je jedna utakmica, koja vodi na Fajnal for".

Real Madrid se u prethodne dve utakmice oslanjao na zonsku odbranu i prisustvo Edija Tavaresa u oba reketa, da li mislite da će Čus Mateo ostati veran istoj taktici i uz Panterovo prisustvo na terenu?

"Mateo je jednostavno prinuđen na to. Real Madrid u ovom igračkom sastavu ne može da parira Partizanu 40 minuta u igri čovek na čoveka. To smo definitivno videli. Oni su baš zbog Panterovog odsustva usmeravali sve snage na Tavaresa i poremetili su u dobroj meri napadačku igru Partizana. Sada je potpuno druga situacija, otvara se šut spolja. Sigurno će Mateo koristiti promene odbrana da bi poremetio Partizanov ritam u napadu koji je mnogo potentniji od Realovog. Po meni, ključ Realove igre u odbrani je Tavares. To je igrač na kome se bazira kompletna Realova igra u oba polja. Ne sumnjam da je Željko pripremio najbolji mogući napad protiv takve odbrane".

Iz vašeg igračkog i trenerskog iskustva, kako neutralisati centra Tavaresovih karakteristika?

"Real će biti prinuđen da igra sa Tavaresom sve vreme, jer na toj poziciji nema alternativu. Poarje je igrao jednu utakmicu povređen, nemaju drugu peticu. Kada je Tavares na terenu, a očekujem da bude sve vreme, treba igrati u većem ritmu, sa dosta trčanja. On je čovek koji sa svim gabaritima fizički verovatno ne može da isprati bržu igru sa dosta trčanja i tranzicije. Pokušaće možda da umire igru pet na pet kako bi usmeravali sve na Tavaresa. Oni nemaju alternativu, sve zavisi od njega i u drugoj utakmici se najbolje videlo koliko je lako napadati Real kada on nije na parketu".

U četvrtom susretu videli smo odlične role Zeka Ledeja i Joanisa Papapetrua, ali i nešto slabije Matijasa Lesora i Džejmsa Nanelija. Panteru će biti potrebno da oni izbalansiraju energiju i podele odgovornost…

"Partizan mora da pogodi spolja, poeni unutra su svedeni na minimum kada je tu Tavares, videlo se već. Lesor protiv svih u Evropi može da igra i dominantan je, osim protiv Tavaresa. Videli smo nekoliko situacija kada završava akciju kroz rol, on izbacuje loptu van. Jer Tavares je toliko dominantan da se ni Lesor čak ne oseća lagodno protiv njega. Mnogo će zato zavisiti kakav će Partizan da ima šut spolja. To je i Željko naglasio posle četvrte utakmice, bez dobrog šuta Real ne može da se dobije. Reket će sigurno biti zatvoren, zato ostaje da se u što boljem procentu ubacuju trojke, a pre svega slobodna bacanja".

Još pre četvrtog duela provejavalo je razmišljanje da će Partizanu biti lakše da dobije eventualnu majstoricu, nego u Beogradskoj areni, posle bure emocija koje su preplavile Srbiju zbog tragičnih događaja…

"Gledajte, loptica psihološke opterećenosti se sada prebacila u Realovo dvorište. Igraju kod kuće, svi očekuju da sa povratkom serije u Madrid Real bude pod većim pritiskom nego Partizan. I kada je serija počinjala, Real je uslovno bio favorit. Sada se ponovo loptica vraća Realu, videli smo i u javnosti kako su ispraćeni za Beograd posle 0:2. Sada su očekivanja takva da moraju da opravdaju ulogu favorita, što bi mogla da bude Partizanova prednost. Momci na parket mogu da izađu rasterećeni, plus zaista verujem da je Partizan igrački kompletniji i bolji u ovom momentu", zaključuje zlatni reprezentativac Jugoslavije.



tagovi

Vlado ŠćepanovićKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Real Madrid

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara