Bogdanović, Derozan, Braun, Kuzma (©AFP)
Bogdanović, Derozan, Braun, Kuzma (©AFP)

Vodič za poslednji dan prelaznog roka u NBA ligi: I Bogdanović bi mogao da bude trejdovan

Vreme čitanja: 6min | čet. 08.02.24. | 15:43

Očekujte i neke poteze koji nemaju toliko veze sa terenom koliko sa ekonomijom

NBA svet je spreman na velika uzbuđenja, a danas u prvom planu nisu košarkaški tereni nego kancelarije i društvene mreže. Češće od igrača sledećih će se sati pominjati Adrian Vojnarovski i Šams Čaranija, najpoznatiji NBA novinari-insajderi koji će se takmičiti ko će da ima prve i bolje informacije o svemu onome šta će se da se događa u NBA ofisima. Tamo će sigurno biti užurbano, jer je poslednji dan prelaznog roka, odnosno poslednji dan za trejdove.

Posle 21 sat po srednjoevropskom vremenu klubovi će moći da se pojačaju samo slobodnim igračima. Kojih će sigurno biti jer će klubovi da otpuštaju neke veterane, ali to je neka druga tema. Sada nam je u fokusu “trejd dedlajn”.

Izabrane vesti

Pre nego se posvetimo onome što bi moglo da se dogodi, da istaknemo jednu važnu stvar oko pojedinih poslova. Naime, u celoj priči nikako ne sme da se zaboravi seleri kep, odnosno granica poreza na luksuz. Trenutno je iznad te granice devet klubova šta im donosi novčane kazne koje se onda dele na ostatak lige, ali i neke druge zabrane koje će da postaju sve veće narednih godina nakon što i svaka stavka novog generalnog ugovora počne da bude primenjiva. Zato ne treba da vas čudi ako neki klubovi odrade neke poslove koji nemaju neke preterane veze s igrom koliko s ekonomijom.

Blizu granice za luksuz su Los Anđeles Lejkersi i Filadelfija, nije daleko ni Majami, pa može da se dogodi da neko od njih pokuša da se spusti ispod i ne plaća penale. Ovi ostali su previše udaljeni od granice, ali i oni mogu da naprave poneki trejd kako bi smanjili ceh koji plaćaju. Recimo, Golden Stejt je trenutno van mesta koje vodi u plej-in turnir, a najviše troši na plate pa samim tim i na porez. Voriorsi trenutno moraju da plate tačno 186.282.983 dolara kao porez na luskuz.

Dakle, svaki od 21 kluba koji je ispod granice za porez će od Voriorsa da dobije ček na nešto više od 8.870.618 dolara. Da se bore za visoki plasman, kao šta je slučaj s Kliperisma koji plaćaju 142.342.446 dolara poreza, onda bi to bilo opravdano. Ovako bi i oni mogli da pokušaju da smanje taj iznos. S druge strane, Čikago, Minesota, Nju Orleans, Klivlend i Dalas su toliko blizu granice seleri kepa da sigurno neće da naprave neki potez kojim bi ga prešli.

Šta se tiče onoga što se očekuje danas, gotovo da je sigurno da se neće dogoditi nekakav ogroman trejd kao šta je bio onaj prošle godine kada je Kevin Durant iz Bruklina prešao u Finiks. Nijedan superstar nije na tržištu, a nema puno ni onih velikih zvezda koje bi mogle da promene klubove. Tri imena koja su se pominjala oko toga su uglavnom maknuta s tržišta. Toronto je već poslao Paskala Sijakama u Indijanu i O-Dži Anunobija u Njujork, a Čikago za Zeka Lavina nikako nije mogao da nađe kupca i pre nego je on otišao na operaciju zbog koje će da propusti ostatak sezone. Moguće je i dalje da će neko da posegne za Lavinom, ali Bulsi trenutno nemaju nikakvu cenu za njega pa je pitanje da bi li pristali na bilo šta samo da ga se reše.

Postoji ipak nekoliko jačih imena koja su na tržištu, a jedno od njih svakako je Levinov saigrač Demar Derozan. On je u poslednjoj godini ugovora, Čikago je u rezultatskom limbu iz koga ne može ni gore ni dole pa bi za pravu ponudu, a to je pik prve runde na draftu, Derozan mogao da nađe novi klub. Situacija u kojoj se Bulsi nalaze od njih pravi prodavca, a imaju još nekoliko igrača koji bi mogli da promene klub. Jedan od njih je Aleks Karuzo, odbrambeni genijalac kojeg bi htela svaka ekipa, a drugi Andre Dramond, rezervni centar koji ima veoma dobru sezonu i koji bi mogao da pomogne izazivaču za titulu u epizodama od desetak minuta po meču.

Osim Čikaga svakako treba da se obrati pažnja na Atlantu, pre svih na Dežonte Marija. Pokazalo se da on nije dobar partner Treu Jangu, Hoksi se nalaze u sličnoj rezultatskoj situaciji kao Bulsi, a američka javnost već dugo priča kako su praktično svi igrači Atlante, osim Janga i Džejlena Džonsona, dostupni za trejd. Mari je u prvom planu, a odmah do njega je Bogdan Bogdanović koji opet ima vrlo dobru sezonu. Srpski reprezentativac je velika želja velikog broja klubova, ali je pitanje šta će Atlanta da traži za njega. Jedan pik prve runde na draftu sigurno, ali tu se postavlja i pitanje jesu li Hoksi spremni da puste i Marija i Bogdanovića.

Jedan drugi Bogdanović, Bojan, je zaslužio da promeni klub. Hrvat igra dobro u Detroitu i nije zaslužio da s 34 godine igra u najgoroj ekipi lige. Pik prve runde će biti potreban i za njega.

Dva igrača su još u fokusu. Jedan je Brus Braun koga bi Toronto mogao da trejduje s obzirom na to da može da dobije pik prve runde za njega, a ionako je u ribildingu. Braun je pomogao Denveru da osvoji titulu, može da pomogne bilo kome, ali svi oni koji se nadaju da će da se vrati u Nagetse moraju da znaju da Denver to jednostavno ne može da izvede. Oni nemaju nikoga s čijom bi platom mogli da izednače onih 22.000.000 dolara koliko Braun zarađuje ove sezone.

Drugi igrač je Kajl Kuzma čiji Vašington izgleda dosta loše. Vizardsi su spremni na trejd, ali pitanje je ko želi da uzme Kuzmu koji ima velike amplitude u igri i ponašanju. Bolje od njega na tržištu stoji saigrač mu Tajus Džons, plejmejker koji s klupe može da ima dobru ulogu u bilo kojoj ekipi.

Imena poput Kevina Hurtera, Dorijana Fini-Smita, Malkolma Brogdona, Pi-Džej Vašingtona, Kelija Olinika, Gerija Trenta, Spensera Dinvidija, Ti-Džej Mekonela i Luka Kenarda se takođe pominju po američkim medijima, a nas zanima hoće li Voriorsi zbog gore opisane situacije možda da trejduju Krisa Pola da uštede na plati? Ne znamo ko bi ga uzeo s obzirom na ugovor od 30.800.000 dolara za ovu i još isto toliko za sledeću sezonu, ali u NBA ligi je sve moguće.

A, ko bi mogli da budu kupci?

Svi klubovi koji su u igri za plej-of sigurno žele da se pojačaju koliko god je to moguće. Lejkersi se često pominju, ali oni mogu da naprave nešto samo ako u trejd uključe Dianđela Rasela, a on nije previše zanimljiv tržištu. Zanimljivo bi bilo ako bi Oklahoma odlučila da ide u neki trejd. Tamo imaju prostora na seleri kepu, igrače kojim bi mogli da “mečiraju” bilo kakvu platu te još jako puno pikova kojima bi mogli da nagovore svaki klub da im da svog superstara. Uz činjenicu da bi tim poslom narušili hemiju koju imaju kao mladi tim, problem je i to što, kako smo napisali na početku teksta, nema previše superstara koji bi danas mogli da budu trejdovani.

Ili se ipak varamo? Saznaćemo večeras najkasnije u 21 po srednjoevropskom vremenu.

Piše: Emir FULURIJA

NBA

01.00: (1,40) Indijana (14,0) Golden Stejt (3,35)

01.00: (1,22) Orlando (16,0) San Antonio (5,00)

01.30: (2,95) Bruklin (13,0) Klivlend (1,50)

01.30: (2,50) Njujork (13,0) Dalas (1,65)

02.00: (2,95) Memfis (13,0) Čikago (1,50)

02.00: (1,80) Milvoki (12,5) Minesota (2,25)

03.00: (1,40) Finiks (14,0) Juta (3,35)

04.00: (2,50) LA Lejkers (13,0) Denver (1,65)

04.00: (1,50) Portland (13,0) Detroit (2,95)



tagovi

Bogdan BogdanovićAtlanta Hoks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara