Nejt Volters (©Star Sport)
Nejt Volters (©Star Sport)

Volters opet prodisao protiv “svojih“, Zvezda slavila u Kazanju Uniksovim oružjem

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 14:56

Nekoliko crtica o najsvežijem evropskom podvigu crveno-belih

Kada je letos sastavljao mozaik za takmičarsku 2021/22, Dejan Radonjić se vodio idejom da okupi proverene snage, dobro poznata lica. Bez izrazitog napadačkog talenta, gde koncepcijski sve kreće iz odbrane. Takav pristup zahteva da na delu sve karike "vuku" jednako ili da bar većim delom stvari funkcionišu kako treba. U suprotnom bi ispadanje samo jednog elementa ili odstupanje od zacrtanih ciljeva povuklo sa sobom niz posledica.

Kako stvari zapravo funkcionišu najbolje se videlo kroz prethodne dve evropske utakmice - poraz od Monaka posle vođstva od 20 poena u drugoj četvrtini gde je ekipa ubrzo počela da gubi korak opterećena visokim ritmom igre, umorom i dobrom napadačkom reakcijom gostiju, te pobedu nad Uniksom u Kazanju gde je održan timski kontinuitet u oba smera, koji je delotvorno uticao na pojedince.

Izabrane vesti

Nejt Volters prošao je fazu pada forme koja ne može da se smatra krizom, iako samo letimični pogled na statistiku kaže da je do utakmice protiv “svog“ Uniksa bio u kontraritmu, zbog čega na momente nije bio svoj. Razlog leži u toliko pominjanoj pauzi zbog ulaska virusa korona u svlačionicu. Radonjić je nekoliko puta napominjao da se kod nekih igrača još osećaju posledice preležanog virusa, plus boravka u izolaciji koji je onemogućio igrače da se bave fizičkim aktivnostima bez negativnih nalaza i odrađenih testova.

Nedelja, 18.15: (2,70) Gazijantep (14,5) Fenerbahče (1,55)

Kao jedan od lidera Crvene zvezde uz Nikolu Kalinića Volters je na papiru imao donekle obavezu da se pre ostalih vrati u redovne tokove i proigra brže. Pogotovo jer se radi o motoru ekipe, glavnom kreatoru i jednom od igrača sa najviše poena u rukama. To, međutim, nije bilo realno, jer organizam nije mogao da isprati strahovit ritam u kojem se Zvezda našla. Da slika bude jasnija, protiv Uniksa je odigrana osma utakmica od 21. januara i gostovanja Asvelu. U onom prvom naletu snage bio je jedan od ključnih faktora važne pobede nad Cedevitom Olimpijom u Ljubljani, ali je od tada usledila devalvacija koja se nije ogledala samo kroz umanjenje statističkih brojki, već i minuta provedenih na terenu.

U osvajanju Pireja odigrao je skoro 23 minuta, ali se i tada videlo da u njegovoj igri fali prepoznatljiva rutina, pa je tako od devet poena samo dva ubacio u drugom delu. Morao je da dobije predah. Protiv Mornara i Mege Mozzart - nije uputio šut ka košu - u ABA ligi proveo je po deset minuta, dok je u mečevima sa milanskom Olimpijom i Monakom odigrao 19, odnosno 13 minuta. Statistički pad osetio se posebno kroz napadački učinak u Evroligi, gde je u pet utakmica posle korone bio na 45,2 odsto (14/31) za dva – u celoj sezoni 56,5 odsto –, značajno manje je šutirao za tri poena – samo sedam šuteva uz tri pogotka –, a beležio je i nešto više direktnih grešaka.

Jasna razlika vidi se i kroz uporedni učinak jučerašnjeg nastupa u kojem je zabeležio 19 poena (8/13 iz igre, 2/3 za tri), 60 odsto za dva i 66 odsto za tri, četiri skoka, dve asistencije i jednu ukradenu loptu za 24 minuta - Nikola Ivanović nije igrao -, sa prethodna četiri nastupa. Protiv Asvela, Olimpijakosa, Olimpije i Monako ukupno je imao 22 poena, 10 skokova i 13 završnih dodavanja, uz 38 odsto za dva (8/21) i 1/4 za tri. Uz 18 minuta po meču.

Ukratko, Volters je učinio sve što je mogao da ga dobro zapamte navijači i nekadašnji saigrači u klubu koji je pogurao ka finalu Evrokupa i povratku u Evroligu. U ključnoj fazi utakmice proigrao je Kalinića za trojku, zatim i sam pogodio dalekometni hitac kojim se Zvezda odlepila na 75:71, da bi Ostin Holins još jednim velikim hicem presudio Uniksu.

Zanimljivo, Crvena zvezda je pobedu u Kazanju izvojevala Uniksovim glavnim oružjem – ukradenim loptama. Ekipa Velimira Perasovića ove sezone je bez premca po pitanju “krađa“ sa 9,3 po utakmici, gde je kolovođa Džon Braun sa gotovo tri oduzete lopte po utakmici! Sinoć je učinak bio ispod proseka, Uniks na sedam, a Braun na jednoj “krađi“. Opet, Zvezda je naterala Uniks na čak 18 izgubljenih poseda, čime je izjednačen ovosezonski negativni rekord ostvaren protiv Barselone u 22. kolu. Podaci na sajtu Evrolige kažu da je Radonjićeva ekipa ostvarila 12 ukradenih lopti – takođe ovosezonski rekord, klupski u Evroligi 14 ostvaren protiv Asvela decembra 2019. godine  –, što znači da je dve trećine Uniksovih “prodatih“ poseda završilo u Zvezdinim rukama iz čega je direktno došlo 22 poena! Kapiten Branko Lazić, te Ostin Holins i Eron Vajt upisali su po dve presečene lopte.

Zvezdi treba Nejt Volters iz Kazanja. Približava se vreme odbrane prvog od tri pehara, a pogotovo zbog kompletnog programa u narednih mesec dana biće potrebne sve raspoložive snage.


tagovi

KK Crvena zvezdaNejt VoltersUNIKS KazanjEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara