Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezda u sledećih mesec dana: Odbrana Žućkove levice, večiti derbi i pet mečeva za novu nadu u Evroligi

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 11:29

Potencijalno 11 utakmica u tri različita takmičenja

Prkosi Crvena zvezda svim izgledima i ne dopušta da je napusti poslednji tračak vere da je ipak moguće obezbediti prolaz među osam najboljih evropskih klubova. Rovovska borba i pobeda u Kazanju to savršeno pokazuju, kao i reči udarne igle Nikole Kalinića posle utakmice da će ekipa “uz prave stvari raditi na plasmanu u plej-of“.

Crvena zvezda se i pored revanša Uniksu nalazi u neugodnoj poziciji jer mora da nadoknadi bar tri pobede zaostatka za najbližim konkurentima, zbog čega bi narednih pet utakmica moglo da bude ključno za eventualni preokret evropske sezone. U tih pet kola Zvezda će četiri puta igrati kod kuće! Posle završnica nacionalnih kupova ekipu Dejana Radonjića čeka gostovanje Panatinaikosu, potom i utakmice protiv Fenerbahčea, Baskonije, Real Madrida i Makabija iz Tel Aviva. Respektabilna niska protivnika, gde će se ukrstiti koplja protiv tri kandidata za Top 8, a domaći teren mogao bi da bude dodatni motiv za crveno-bele da još jednom napadnu viši plasman. Pogotovo jer u dosadašnjem toku sezone faktor domaćeg terena nije imao toliko važnu ulogu za Zvezdu kao nekih prethodnih godina kada su evropski giganti nevoljno dolazili u "grotlo".

Izabrane vesti

01.30: (1,65) Toronto (13,0) Denver (2,50)

Od jedanaest dosadašnjih utakmica u Beogradu ostvareno je pet pobeda – Žalgiris nadigran u Beogradskoj areni –, s tim da je dvorana Aleksandar Nikolić u elitnom takmičenju izgubila na “težini“. Naime, Zvezda je u čuvenom hramu košarke odigrala deset mečeva u kojima su nadigrani Asvel, Panatinaikos, Olimpijakos i Bajern Minhen, uz poraze od Albe, Uniksa, Barselone, Zenita, Olimpije Milano i Monaka. Interesantno, Zenit i Uniks su nadigrani u gostima, mada i dalje postoji rezultatski deficit koji treba da se nadoknadi. Uniksov teren postao je 16. različiti gde je Zvezda kao gost slavila u elitnom takmičenju, a sama činjenica da više ne postoji preterana razlika između toga da li igra kod kuće ili na strani ostavlja i dosta prostora za razmišljanje...

Što se tiče narednih protivnika u Evroligi, Fenerbahče je u ozbiljnom usponu i vezao je pet pobeda uprkos izostancima Nanda de Koloa i Jana Veselog, Makabi Tel Aviv je ostvario četiri trijumfa u minulih pet kola, Baskonija ređa poraze, dok je Real Madrid značajno pao i sa dva uzastopna poraza prepustio prvo mesto Barseloni. Panatinaikos se konačno pokrenuo ima polovičan učinak u protekle četiri runde.

U obzir treba uzeti i faktor korone zbog čega su brojne utakmice otkazane, pa tako Crvena zvezda u odnosu na neke rivale ima utakmicu-dve manjka ili viška, što znači manji ili veći obim posla do kraja ligaškog dela. Crvenoj zvezdi je ostalo još jedanaest utakmica do spuštanja zavese na prvu fazu, a u šest kola pre nego što se podvuče crta četiri puta biće gost. No, da ne idemo toliko daleko, jer tim Dejana Radonjića tokom narednih mesec dana čeka potencijalno jedanaest utakmica u tri različita takmičenja!

Već u nedelju od 19 časova gost Beograda je Zadar, posle čega sledi put u Niš na odbranu Žućkove levice. Da bi došla u poziciju da brani nacionalni kup Zvezda mora da odigra tri utakmice u četiri dana, a prvi rival je kragujevački Radnički.

Posle kraćeg predaha ide se u Atinu na noge Panatinaikosu 25. februara, a dva dana kasnije stiže Fenerbahče. Trećeg dana marta dolazi Baskonija, posle čega sledi drugi ovosezonski večiti derbi u kojem je domaćin Partizan. Ovaj meč biće od velike važnosti Crvenoj zvezdi u nameri da se sačuva prvo mesto na tabeli ABA lige, a tačan termin biće naknadno objavljen. Prema kalendaru takmičenja plan je da se susret odigra u periodu od 4. do 7. marta, s tim da je najrealnije da to bude 5. ili 6. marta s obzirom da Real Madrid stiže na Međunarodni dan žena. Do kraja ovog ciklusa utakmica ostaju još Makabi 10. i Studentski centar u danima između 11. i 14. marta.

Jedina dobra stvar za Crvenu zvezdu je ta što će granice Srbije napustiti samo jednom i to za pomenuto gostovanje Panatinaikosu. Videćemo koliko će dugo ekipa da se zadrži u Nišu, svi ostali megdani zakazani su u Beogradu.

Ko poznaje Dejana Radonjića i njegove igrače, zna da se gotovo nikada ne gleda dalje od sledećeg izazova. Tako su sada na listi prioriteta Zadar i Kup Radivoja Koraća. Pobeda nad ekipom iz poznate hrvatske luke ne dovodi se u pitanje, dok bi osvajanje prvog domaćeg trofeja moglo značajno da podigne samopouzdanje i posluži ne samo za revitalizaciju energetskih resursa, već i kao injekcija dodatne motivacije potrebne da se produži serija pobeda u Evroligi i možda zaprži čorba onima koji su već viđeni u sledećoj fazi.

Za početak Zadar, pa da se osvoji niška tvrđava.

RASPORED CRVENE ZVEZDE

ABA LIGA – 13. februar: CRVENA ZVEZDA - Zadar

KUP RADIVOJ KORAĆ – 17. februar: CRVENA ZVEZDA - Radnički Kragujevac

19. i 20. februar - potencijalno polufinale i finale KRK

EVROLIGA – 25. februar: Panatinaikos - CRVENA ZVEZDA

EVROLIGA – 27. februar: CRVENA ZVEZDA - Fenerbahče

EVROLIGA – 3. mart: CRVENA ZVEZDA – Baskonija

ABA LIGA – 4-7. mart: Partizan – CRVENA ZVEZDA

EVROLIGA – 8. mart: CRVENA ZVEZDA – Real Madrid EVROLIGA – 10. mart: CRVENA ZVEZDA – Makabi Tel Aviv

ABA LIGA – 11-14. mart: CRVENA ZVEZDA - Studentski centar


tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićEvroligaABA ligaKup Radivoja Koraća 2022.

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara