Ko će do prstena? (©Reuters)
Ko će do prstena? (©Reuters)

Vraća nam se NBA: Lejkersi sa četiri izazivača, Bogdanović u Atlanti, Pokuševski u Oklahomi...

Vreme čitanja: 15min | uto. 22.12.20. | 09:00

Ko može koliko u novoj sezoni?

NBA liga je došla do početka nove sezone. U ovoj ludoj godini sve je izgledalo drukčije, pa je nakon završetka prošle sezone u "balonu" u Orlandu ostalo malo vremena u kojem se moralo odraditi sve ono što se inače događa između sezona. Draft je tako odrađen bez treninga "licem u lice", za trejdove i potpise slobodnih igrača bilo je puno manje vremena nego inače, Letne lige nije bilo, trening-kampovi su trajali samo dve-tri nedelje, a igrači i svi drugi članovi klubova, osim na košarku, moraju da paze i na Kovid oko kojeg su dobili upute šta se sme, a šta ne sme da se radi na 134 stranice.

No, sve je to iza nas. Ispred nas je košarka, koja će i dalje biti osiromašena jer neće biti navijača, a prvih par sedmica će se osetiti činjenica da su trening kampovi bili kratki pa su ekipe neuigrane, ali najbolja košarkaška liga na svetu počinje i to treba da veseli svakog košarkaškog navijača. Tim povodom mi vam donosimo jednu najavu sezone u kojoj smo ekipe podelili u neke kategorije, zavisno od toga šta od njih očekujemo sledećih meseci.

Izabrane vesti

ŠAMPIONI

/Los Anđeles Lejkers/

Lejkersi stvarno moraju da dobiju kategoriju za sebe. Ne samo da su aktualni prvaci, pa zbog toga moramo da ih poštujemo, nego su se između sezona još značajno pojačali. Kada u šampionsku ekipu dodate najboljeg šestog igrača lige (Montrezl Harel), igrača koji je nešto malo više zaslužio tu titulu najboljeg šestog igrača (Denis Šreder) te dva veterana koja i te kako još mogu da pomognu (Mark Gasol, Vesli Metjus), a da pri tome niste izgubili niti jednog previše važnog igrača, onda je jasno da ste odradili odličan prelazan rok. Lejkersi imaju dvojicu od deset najboljih igrača lige, imaju pojačanja, a sada imaju i taj šampionski gard pa su s razlogom najveći favoriti za osvajanje lige. Kako bi se reklo - njihovo je da naslov izgube.

IZAZIVAČI

/Bruklin Nets, Denver Nagets, Los Anđeles Klipers, Milvoki Baks/

Ovo su ekipe koje se sigurno žestoko nadaju naslovu NBA prvaka, ali svaka od njih ima svoj problem zbog kojeg je ne možemo staviti rame uz rame s Lejkersima.

Nikola JokićNikola Jokić

Klipersi su pred početak prošle sezone bili u statusu prvog favorita lige, tokom regularnog dela nisu igrali sjajno, ali su uvek opravdavali tu ulogu favorita, a onda su u "balonu"... Pa, bilo vrlo loši. Imali su objektivnih problema s koronavirusom, što se najviše videlo na formi Montrezla Harela, ali bilo je tu i drugih stvari zbog kojih ih je Denver zasluženo izbacio iz trke za šampionsku titulu. Trener Dok Rivers je dobio otkaz, zamenio ga je njegov pomoćnik Tajron Lu, a od značajnih promena u rosteru otišao je Harel, a umesto njega je tu Serž Ibaka koji bi mogao da se i bolje uklopi u stil igre Klipersa bez obzira što je Harel bio najbolji šesti igrač lige. Došao je i Luk Kenard, koji je lani bio odličan u Detroitu, pa se može reći da su Klipersi odradili dobar posao, ali kod njih je ionako glavno pitanje kako će u najvažnijim utakmicama izgledati Kavaj Lenard i posebno Pol Džordž.

A u najvažnijim utakmicama prošle sezone sjajno su izgledali Nikola Jokić i Džamal Mari u Denveru. Nagetsi su nas sve iznenadili s odličnom igrom u plej-ofu nakon šta su bili u ponoru i protiv Jute i protiv Klipersa. Jokić i Mari su se potvrdili kao ponajbolji mladi duo u ligi, a na tim krilima Denver ima šampionske ambicije. U prelaznom roku se nisu pojačali, naprotiv, ostali su bez važnog Džerami Grenta, pa i Tonija Krejga, ali oni ionako imaju unutrašnjih rezervi u Majklu Porteru koji bi trebalo da bude treći deo njihovog trougla. Kako da se to pokrije u odbrani, ali i kako posložiti sve rotacije s obzirom da ima i nekih nezadovoljnih igrača, glavno je pitanje za trenera Majkla Melouna.

Šta se Istoka tiče, bez obzira na sve šta smo videli u plejofu, Milvoki je i dalje najveći favorit, odnosno najveći izazivač za naslov prvaka. Uprava Baksa je najveći zadatak imala u tome da uveri Janisa Adetokunba da produži ugovor koji mu je isticao sledećeg leta. Zato su i doveli Džrua Holideja u trejdu u kojem su definitivno dali previše pikova, zato su i požurili s idejom da dovedu Bogdana Bogdanovića gde su prekršili neka pravila zbog kojih će verovatno biti kažnjeni. No, to im nije toliko važno jer je Janis potpisao novi ugovor, a Baksi su na kraju, bez obzira na sve, odradili dobar posao jer su, osim Holideja, doveli još Bobija Portisa, Di-Džej Ogustina, Brina Forbsa i Torija Krejga, sve redom igrače koji mogu da pomognu Janisu u borbi za prsten. Najveće je, naravno, pitanje kako će oni izgledati u plej-ofu i hoće li trener Majk Budenholzer odustati od nekih ideja koje je čvrsto držao iako je svima bilo jasno da one nisu najbolje.

Nekima možda pomalo iznenađujuće, ali rame uz rame Milvokiju stavljamo Bruklin Netse. Razlog je jednostavan - Kevin Durent je na pripremnim utakmicama izgledao jako dobro. A kako je on ipak jedan od najboljih košarkaša na svetu, a ostatak ekipe Bruklina je odlično posložen, onda je jasno da se od Netsa već u prvoj pravoj zajedničkoj sezoni može očekivati puno toga. Novi trener Stiv Neš ima možda i najdublju ekipu u ligi pa će biti potrebno da pronađe način da, osim Durenta i Kajrija Irvinga, u dobroj formi zadrži Karisa Leverta i Spensera Dinvidija, a i dalje je moguće da Bruklin odradi još neki veliki trejd pa dovede, recimo, Džejmsa Hardena. Bruklin bi mogao puno toga dobroga da napravi, ali bi mogao da ima i velikih problema, posebno ako Neš ne bude mogao da zadrži sve igrače koncentrisane isključivo na rezultat, a ne na, recimo, kađenje dvorane u Bostonu pre utakmice, što je pre nekoliko dana radio Irving .

PLEJ-OF S VEĆIM AMBICIJAMA

/Boston Seltiks, Dalas Maveriks, Fildalefija Seventi-siksers, Golden Stejt Voriors, Hjuston Rokets, Juta Džez, Majami Hit, Portland Trejl Blejzers, Toronto Reptors/

Ovih devet ekipa bi trebalo da budu sigurne da će igrati u plej-ofu, a većina njih sanja o tome da pokvari planove ovim ekipama koje su smeštene u kategorije iznad njih. Sve one imaju i šansu da naprave nešto ozbiljnije, zavisno od hemije koju stvore, stvarima koje se mogu poklopiti, te eventualnim pojačanjima za vreme sezone.

U Juti se nadaju da bi mogli da izbore prednost domaćeg terena u plej-ofu, odnosno da budu među četiri najbolje ekipe na Zapadu. Zadržali su sve najvažnije igrače od lani. Nakon operacije odlično se vratio Bojan Bogdanović, a pod košem i Derik Fejvors koji bi mogao da bude dobra zamena Rudiju Goberu, ali i da se nadopunjava s njim kad budu zajedno na parketu. Najveće je pitanje može li Donovan Mičel celu sezonu da odigra kao šta je igrao u "balonu", ali i kako rešiti pitanje odbrane gde su mnogo slabiji nego u napadu.

S odbranom problema nemaju u Majamiju koji je lani bio najveće iznenađenje i sjajno izgledao u plej-ofu. Nije Hit uspeo da dođe do naslova prvaka, a u novu sezonu ulazi u gotovo istom sastavu, s novim ugovorima za Bema Adebaja, Gorana Dragića, Majersa Leonarda i, naravno, Judonisa Haslema. Otišli su Džej Krauder i Derik Džons, došli Ejveri Bredli i Moris Karkles pa je to tu negde, na nuli, a Majami ima velike rezerve u tome da mladi igrači Tajler Hiro, Dankan Robinson i Kendrik Nan imaju još puno prostora za napredak. Pod vođstvom "ludog" Džimija Batlera, Majami će i ove sezone biti tvrdi orah za sve.

U Bostonu su kao prvi plan prelaznog roka imali pokrivanje na poziciji centra šta su dobro odradili dovođenjem Tristana Tompsona. Međutim, nisu računali da bi Gordon Hejvord mogao da ode, a kako za njega nisu dobili ništa, ostali su s rupom u rotaciji. Bez obzira na to što je imao dosta povreda, Hejvord je bio dosta važan za Boston koji sada stvarno nema puno opcija na klupi. Džejson Tejtum izgleda kao jedan od najboljih igrača lige, a još bi mogao dosta da raste. Džejlen Braun mu je odličan partner, a Kemba Voker uvek može da odigra dobru partiju, ali klupa je stvarno mršava.

Portland je odradio možda i najbolji prelazni rok u poslednjih desetak godina. Nove ugovore su dobili Rodni Hud i Karmelo Entoni, a došli su Robert Kovington, Enes Kanter, Derik Džons i Heri Džajls, sve igrači koji i te kako mogu da povuku. Dodajte tu sada Demijana Lilarda, Si-Džej Mekaluma i Jusufa Nurkića, pa Džona Kolinsa, Gerija Trenta i Anfernija Simonsa i shvatićete da Blejzersi imaju jako duboku ekipu, a Lilard možda i najbolji tim od kada je u klubu.

Kakav tim ima Luka Dončić? Slovenački košarkaš je prošle sezone potvrdio da već sada pripada najvećem košarkaškom vrhu, a zanimalo nas je kako će Dalas da složi ekipu oko njega. Učinjen je jedan važan potez - došao je Džoš Ričardson umesto Seta Karija, što je definitivno dobra stvar, a mogao bi da pomogne i Džejms Džonson. Kod njih je najveći problem šta će biti s Kristapsom Porzingisom. Letonac ima velikih problema s povredama, neće igrati prvih nekoliko sedmica u sezoni, a ako on ne bude potpuno zdrav, onda ni Dončićeva genijalnost neće moći da odvede Dalas do najvećih rezultata.

Golden Stejt stvarno nema sreće s povredama. Vest da se Klej Tompson povredio na treningu i da će propustiti celu sezonu je najtužnija vest uoči nove NBA sezone, a nakon toga su Voriorsima pale i ambicije koje su bile jako visoke. Realno, s Tompsonom se Golden Stejt možda mogao priključiti i statusu izazivača, ali i ovako su opasni. Stef Kari izgleda dobro, Endrju Vigins i Keli Ubre bi mogli biti dobri dodaci njemu i Drejmondu Grinu, a čekamo i da vidimo kako će drugi pik drafta, Džejms Vajsmen, da se uklopi. Biće to dobro, ali nema Kleja...

Toronto je ostao bez dva važna centra, Marka Gasola i Serža Ibake, pa je to na neki način nastavak osipanja šampionske ekipe. Reptorsi ove godine neće igrati u Kanadi nego u Tampa Beju, a nije bilo nikakvih razmišljanja oko toga hoće li novi ugovor dobiti Fred van Vlit. Paskal Sijakam ove sezone treba da odgovori na pitanja koja nas muče od plej-ofa, a to je može li on da nosi ekipu u najvažnijim utakmicama, Kajl Lauri je tu da pomogne, od O-Dži Enunobija se može očekivati novi skok, a zanimljiva će se borba voditi pod košem između Erona Bejnsa i Krisa Bušera. Toronto ima dosta zanimljivih rešenja na bekovskim pozicijama, igraće brzu i agresivnu košarku, što je dosta da sigurno izbore plejof. Za neku borbu za titulu, ipak, nemaju dovoljno oružja.

Kako će izgledati Hjuston? Još uvek nije jasno hoće li Džejms Harden početi sezonu s Roketsima, ali mi ovo pišemo kao da će 'Brada' ostati u Teksasu celo vreme. Ekipa je nova, novi je trener (Stefan Sajls), nema više Majka D'Entonija ni idejnog vođe Derila Morija, ali ni Rasela Vestbruka koji je poslat u Vašington u razmeni za Džona Vola. Vol izgleda dobro nakon povratka na parket posle povrede, a Hjuston će promeniti stil igre i imati centra gde su došli Kristijan Vud, koji je imao odličnu sezonu u Detroitu, te Demarkus Kazins, koji je izgledao dobro u pripremnim utakmicama. Ako Harden prelomi i odluči da i dalje ostane u Hjustonu, ovo je tim koji bi bez problema trebalo da uđe u plej-of. Nešto više teško mogu da učine.

Gore pomenuti Deril Mori otišao je u Filadelfiju, a iako su neki očekivali da bi odmah mogao da trejduje Bena Simonsa ili Džoela Embida, to se nije dogodilo. U Filadelfiju je došao i trener Dok Rivers pa će sigurno Simons i Embid dobiti još jednu šansu da pokažu da mogu da igraju zajedno. Zato je Mori poslao Ala Horforda u Oklahomu, a Džoša Ričardsona u Dalas i za njih dobio Denija Grina i Seta Karija. Siksersi imaju problema sa šutem, sada bi ovaj dvojac to mogao da im reši, ali njima je ionako puno veći problem to šta sa Simonsom i Embidom. Ako njih dvojica naprave iskorak, onda nikakvih problema neće biti.

BORBA ZA PLEJ-OF

/Atlanta Houks, Finiks Sans, Indijana Pejsers, Memfis Grizlis, Nju Orleans Pelikans, Orlando Medžik, San Antonio Spars/


Neke od ovih ekipa ćemo sigurno da vidimo u plej-ofu, a svaka od njih se nada da će to biti baš ona. Sve imaju razloga za nadu, ali i neke probleme zbog kojih nisu sigurni da će biti među 16 najboljih u ligi.

Nju Orleans je dobro poslovao u prelaznom roku. Za Drua Holideja su dobili svu silu pikova od Milvokija, ali i Erika Bledsoa koji bi im mogao biti koristan. Pokrpili su i centarsku poziciju dovođenjem Stivena Adamsa, a Brendon Ingram je dobio zasluženi novi bogati ugovor. Ako Zajon Vilijamson bude zdrav, miks mladosti i iskustva bi mogao biti dovoljan da pod novim trenerom Stenom Van Gandijem uđu u plejof.

Atlanta je odradila odličan prelazni rok dovođenjem Bogdana Bogdanovića i Danila Galinarija pa se Hoksi nadaju ulasku u osam najboljih. Realno, s Trejom Jangom, Džonom Kolinsom i ostalim mladim i dobrim igračima, imaju čemu da se nadaju, ali veliki problem ostaje igra u odbrani, posebno na bekovskim pozicijama. Došli su Radžon Rondo i Kris Dan, koji bi mogli pomoći na toj strani parketa, ali je pitanje koliko će oni biti u igri u najvažnijim trenucima utakmice.

I Finiks je napravio dobar posao u prelaznom roku. Došao je Kris Pol, koji bi mogao biti onaj glas koji će Devona Bukera i Deandrea Ejtona odvesti do pravih stvari. I ostala pojačanja (Dejmian Džons, Etvaun Mur, Lengston Galovej) su dobro odrađena. Dario Šarić je dobio novi ugovor i igraće na poziciji centra, a mladi igrači Mikal Bridžes i Kameron Džonson su zaduženi za krilne pozicije. Sansi bi trebalo da budu bolji nego lani, videćemo hoće li im to biti dovoljno za plej-of.

Blizu plej-ofa prošle je godine bio Memfis koji u ovom prelaznom roku nije napravio puno toga. Nije bilo ni potrebno jer imaju odličnu mladu ekipu, a njihov najveći problem je to što su se ostale ekipe na Zapadu pojačale, pa će im biti teško da odbrane lanjski rezultat, a kamoli da ga i poprave. Treba i videti šta je sa povredom Džerena Džeksona, a sigurno je samo da će nas Dža Morant opet oduševljavati svojim potezima.

Ni Indijana nije puno menjala što se igračkog kadra tiče. Na klupi je bilo promena jer je došao Nejt Bjorkgren, dosadašnji pomoćnik Niku Nursu u Torontu. Pejsersi imaju ekipu koja bi po imenima trebalo da bide sigurna u plejofu, ali je očito da se tamo nešto događa, odnosno da nešto ne funkcioniše najbolje. Dosta se pisalo o trejdovanju Viktora Oladipa i Majlsa Tarnera. Obojica su ostala u klubu, ali nas ne bi čudilo da odu za vreme sezone. Treba videti može li Ti-Džej Voren da igra približno onako dobro kao u "balonu", kao i kako će nakon povrede izgledati Domantas Sabonis. Vraća se i Džeremi Lemb, tu je i Malkolm Brogdon pa je jasno da Indijana ima dobrih igrača.

Koliko dobrih igrača ima San Antonio? Sparsi su lani propustili plej-of, a u prelaznom roku samo su dali nove ugovore Jakobu Poeltlu i Druu Jubanksu. Doduše, ruki Keldon Džonson bi mogao biti krađa drafta, ali neće on doneti neku razliku u igri. Derik Vajt je u "balonu" bio najbolji igrač ekipe, ali i dalje će puno toga da zavisi od LaMarkusa Oldridža i Demara Derozana. Obojica su specijalisti za šut s poludistance, a znamo da je to u modernoj NBA ligi šut koji niko ne voli da uzima. Sparsi su u nekom prelaznom razdoblju za koje nije jasno kako će da se završi.

Još jedna ekipa koja nije puno menjala je Orlando. Dvejn Bejkon je jedini igrač koji je došao u klub, a napustio ga je jako važni Di-Džej Ogastin. Džonatan Ajzak će propustiti celu sezonu zbog povrede, Mo Bamba se mesecima mučio s posledicama korona virusa pa će opet sve da padne na Nikolu Vučevića. Ovo je zadnja šansa Eronu Gordonu da potvrdi svoj potencijal.

NADAJU SE BORBI ZA PLEJ-OF

/Čikago Buls, Minesota Timbervulvs, Sakramento Kings, Šarlot Hornets, Vašington Vizards/

Sigurni smo da u ovim ekipama misle da mogu u plej-of. Nismo sigurni da znaju kako.

Čikago Bulsi su najveću promenu napravili na mestu trenera gde je otišao Džim Bojlen, jedan od najgorih trenera u NBA ligi poslednjih nekoliko godina, a došao Bili Donovan. Bulsi imaju zanimljivu mladu ekipu u kojoj je Zek Levin neupitni broj jedan u napadu, a tu su i Lauri Markanen, Kobi Vajt, Vendel Karter, a priključio im se i zanimljiv ruki Patrik Vilijams. Čikago bi mogao da ima neke jako dobre utakmice, ali će sigurno biti i dosta padova jer će igračima biti potrebno dosta vremena da uhvate Donovanov način rada i odbace sve negativno šta je Bojlen napravio.

Minesota ima legitimnog ol-Star igrača (Karl-Entoni Tauns), jednog koji je zasluženo bio na ol-Staru (Dianđelo Rasel), iskusnog i dobrog plejmejkera (Riki Rubio), prvi pik drafta (Entoni Edvards) i mladog beka koji je potvrdio da je dobar igrač (Malik Bisli). Tu je i lanjski šesti pik drafta (Džeret Kalver) i još par solidnih igrača, ali i dalje ih niko ne vidi dalje od ovog ranga. Previše se lošeg događalo u ekipi poslednjih godina da se svi pitaju može li se to uopšte raščistiti. Ako može, onda bi Minesota mogla da bude dobra. Za sada je previše znakova pitanja pred njima.

Srpska kolonija u Sakramentu je spala samo na Nemanju Bjelicu. Vlade Divac je objektivno zaslužio da bude smenjen, a Bogdan Bogdanović je otišao u Atlantu i Sakramento nije dobio bilo šta za njega. To je tako tipično za Kingse koji su na draftu dobili dobrog Tajrisa Helibartona, ali kod njih je najvažnije da vidimo kako će funkcionisati Dearon Foks, koji je potpisao novi ogromni ugovor, Badi Hild i Marvin Begli.

Majkl Džordan je odlučio da proba Šarlot da gurne prema boljim pozicijama, pa je rizikovao s potpisivanjem Gordona Hejvorda, a na draftu je uzeo Lamela Bola. Lani je stvoreno zanimljivo mlado jezgro (Devonte Grehem, Pi-Džej Vošington, Majls Bridžes, Malik Monk), sad treba da vidimo hoće li Hejvord i Bol popraviti rezultate.

Šta napisati o Vašingtonu? Otišao je Džon Vol, došao Rasel Vestbruk, a Bredli Bil je lani pokazao da je jedan od najboljih bekova u ligi. Imaju nekoliko zanimljivih mladih igrača među kojima i Denija Avdiju koji se u pripremama dobro predstavio, ali imaju velikih problema s odbranom zbog kojih teško mogu da naprave neki veći rezultat.

NE NADAJU SE NIČEMU

/Detroit Pistons, Klivlend Kavalirs, Njujork Niks, Oklahoma Siti Tander/

Ne bi se ove četiri ekipe mogle staviti u isti rang po ambicijama, ali realno bi nas začudilo da bilo koja od njih napravi neki značajni rezultat, pa smo ih mi smestili zajedno.

Ako nešto može da veseli navijače Njujorka, onda je to činjenica da nova uprava na čelu s bivšim menadžerom Lionom Rouzom nije napravila nikakav loš potez čemu smo i te kako svedočili prethodnih godina. Niksi su bili jako mirni, na draftu uzeli zanimljivog Obija Topina, a ostale promene su bile kozmetičke prirode. Ovo je sezona u kojoj Ar-Džej Beret, Mičel Robinson, pa i Kevin Noks, moraju da dokažu da su spremni da imaju neku važniju ulogu u nekom bolje posloženom rosteru kojeg Rouz želi da složi. Biće zanimljivo i videti kako će se na klupi snaći Tom Tibodo nakon loše epizode u Minesoti.

Sigurni smo da će biti dosta onih koji će reći da je Detroit dosta nisko stavljen na ovu listu, ali jednostavno ne verujemo Pistonsima. Promenili su previše igrača, praktično su samo Blejk Grifin, Derik Rouz i Svjatoslav Mihajluk ostali od prošle sezone, doveli su sumnjive centre (Mejson Plamli, Džalil Okafor). Pitanje je može li Džeremi Grent biti efikasan u većoj ulozi koju će dobiti u odnosu na ono šta je igrao u Denveru, a ima i dosta mladih igrača koji bi trebalo da imaju važne uloge. Ukratko, previše upitnika.

Klivlend upitnika nema. Oni nisu previše menjali roster, otišao je samo Tristan Tompson, a došao zanimljivi ruki Ajsak Okoro, a na ovom rosteru je najvažnije kako će funkcionisati Darijus Garland i Kolin Sekston, odnosno da li će Kevin Lav biti zdrav i hoće li eventualno biti trejdovan.

Oklahomu ništa ne zanima. Neće oni biti kriminalno loši, ipak su tu Šej Gildžes-Aleksander i Al Horford, koji bi mogli imati odlične sezone, ali Tanderu je najvažnije da razvije mlade igrače i što bolje iskoristiti sve one pikove koje imaju u sledećim draftovima. Očekujte da će Aleksej Pokuševski imati jako dobru sezonu u tim uslovima.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Oklahoma Siti TanderNjujork NiksKlivlend KavalirsDetroit PistonsVašington VizardsSakramento KingsŠarlot HornetsMinesota TimbervulvsČikago BulsSan Antonio SparsOrlando MedžikNju Orleans PelikansMemfis GrizlisIndijana PejsersFiniks SansAtlanta HoksToronto ReptorsPortland TrejlblejzersMajami HitJuta DžezHjuston RoketsGolden Stejt VoriorsFiladelfija SeventisiksersDalas MeveriksBoston SeltiksMilvoki BaksBruklin NetsDenver NagetsLos Anđeles KlipersLos Anđeles LejkersNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara