Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer (© ABA Liga)
Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer (© ABA Liga)

Vredelo je čekati ih: Frenk zaseo u tenk, Pi Džej pokazao zašto ga zovu Pribrani

Vreme čitanja: 5min | uto. 31.10.23. | 10:12

Kaminski i Doužer obeležili drugi derbi

"Nekada je potrebno šest meseci da se neko adaptira na novu sredinu", bio je odgovor Alekse Avramovića na pitanje o Frenku Kaminskom i Pi Džej Dožeru posle izvanrednih izdanja i pobede u drugom večitom derbiju u svega četiri dana.

Pokazalo se još jednom da Željko Obradović zna kako da iskoristi Amerikance i usmeri ih u pravu stranu, tako da zablistaju i pomognu ekipi. Dovoljno je samo da se pogledaju primeri Majka Batista kojeg je iz Amerike doveo u PAO i napravio legendu evroligaške košarke, kasnije Bobija Diksona koji je eksplodirao u Fenerbahčeu... Ili prošle sezone Dantea Egzuma koji je iz Humske čekirao povratak u NBA. Sada su Frenk i Pi Džej dva američka asa koji polako, ali sigurno sve više blistaju u crno-belom dresu, a na svojoj koži su to najbolje osetili igrači Crvene zvezde u ponedeljak uveče.

Izabrane vesti

Kada je Frenk posle osam godina NBA iskustva došao u Beograd i obukao crno-beli dres Partizan Mozzart Beta, svi su se oduševili, ali ubrzo i razočarali. Mnogima nije bilo jasno zašto se novi centar ponaša na parketu kao da se tek probudio, kao da je potpuno nezainteresovan za sve što se dešava oko njega. Ubrzo su krenule i šale na račun momka koji je stekao nadimak Frank "the Tank".

Ko je početkom ovog veka gledao sada već kultni film "Old skul", zna o čemu se radi, ali objasnićemo i ovde u par rečenica. Film prati sredovečnog čoveka koga tumači legendarni komičar Vil Ferel kako živi mirnim životom sa suprugom koja se uvek plaši da se Frenk ne vrati starim navikama - žurkama, opijanju i ludovanju po kojem je bio poznat tokom fakultetskih dana, kada je stekao nadimak "Tenk" i status legende. Već u prvim scenama filma Frenk biva nagovoren da popije jedno pivo i tu nastaje ludnica.

"Čim mi je dotaklo usne (pivo), znao sam koliko je bilo dobro", glasni legendarna rečenica filma koja pokreće čitavu radnju.

Baš tako je izgledao u ponedeljak uveče Frenk Kaminski. Doduše, nije osetio pivo na usnama, ali jeste specifičnu atmosferu i pritisak večitog beogradskog derbija. Krcata Arena, više od 20.000 navijača, svaki koš se proslavlja kao gol i odjednom je pospani Partizanov dugajilja postao Frenk the Tenk... Nezaustavljiva sila u reketu koja nemilosrdno puni koš protivnika. Nešto po čemu je Kaminski bio poznat u koledž danima u Viskonsinu, baš kao i lik iz filma.

Odigrao je u ponedeljak uveče Kaminski ubedljivo najbolju partiju od kako je stigao u Humsku. Statistika kaže da je na parketu bio nešto manje od 22 minuta, ali za to vreme je ubacio 22 poena (5/6 za dva, 1/1 za tri, 9/10 sa linije za slobodna bacanja), uhvatio tri skoka, iznudio čak sedam faulova i sve to za indeks 27 što je sasvim dovoljno za titulu MVP-a utakmice.

Izmenjao je sve moguće čuvare Janis Sferopulos na Kaminskom, ali je rezultat uvek bio isti. Koš za Partizan. Osetili su i saigrači u Partizanu u kakvom je momentu Amerikanac pa su tokom treće deonice skoro svi napadi išli preko Frenka koji nije imao nameru da stane sa žurkom.

"Timska pobeda, znali smo da će biti teško da ih dva puta nadigramo. Oni su dobra ekipa, ali smo uspeli da ispunimo naše ciljeve. Što se mene tiče, samo sam pokušao da pomognem ekipi da dođemo do ove bitne pobede. Posle poraza od Mege moramo da odigramo svaku utakmicu na vrhunskom nivou. Uz ovakve navijače kao što mi imamo, imam osećaj da možemo da uradimo šta god poželimo na terenu, bilo je ovo sjajno iskustvo", rekao je Kaminski posle pobede.

Međutim, nije samo Kaminski taj koji zaslužuje pohvale. Izdanja Pi Džej Doužera su definitivno vredna pomena. Momak je letos stigao sa nezahvalnim zadatkom da popuni prazninu koju je ostavio Dante Egzum. Na dva derbija protiv Zvezde je pokazao da nije nerealno što se to od njega zahteva. Možda nema karakteristične prodore Australijanca kada se zaleti i surva ka reketu protivnika, a onda bude ili koš ili faul... Dovoljno je da pitate Džoela Bolomboja kako se prošle sezone proveo u duelu sa Egzumom.

No, nije ovde reč o Egzumu, već o Doužeru koji je pokazao izuzetan nivo kvaliteta. Sjajna odbrana, svestrana igra, pokrivanje kompletnog parketa, pa na kraju i organizacija napada što se posebno videlo sinoć kada je imao osam asistencija. Od kojih su neke bile fantastične! Uz to je dodao četiri skoka i 12 poena.

"Mi smo profesionalci, moramo da budemo bolji svakog dana. Obojica smo uneli dosta ponosa u našu igru i sami sebi smo najveći kritičari. Imamo obojica još dosta toga da uradimo, nastavićemo da bismo bili još bolji“, rekao Pi Džej Doužer o sebi i Frenku Kaminskom .

I na prvom večitom derbiju koji je odigran u četvrtak Pi Džej je pokazao zbog čega je u Denveru kod Nikole Jokića dobio nadimak PJ Composure, što u slobodnom prevodu znači Pi Džej Pribrani. Zaista je pokazao pribranost u prvom derbiju kada je energijom u drugom poluvremenu probudio tim, a kasnije pokazao smirenost kada je pogodio vrlo bitnu trojku.

Sada kada Partizan igra na pogon dva NBA Amerikanca, izostatank Kevina Pantera i Mateuša Ponitke može mnogo lakše da se prevaziđe, a prilika da pokažu da blesak protiv Zvezde nije nikakva slučajnost imaće već u petak u Vitoriji protiv Baskonije i Duška Ivanovića u Evroligi. Znali su svi da ih treba sačekati i vredelo je. Čekanje je polako počelo da se isplaćuje. I tek će! Jer, Kaminski i Doužer su i dalje u nekoj fazi privikavanja na evropsku košarku i mogu još volje od ovoga.

A Partizanovim navijačima ostaje još jedna lekcija o strpljenju i poverenju. Egzum, Kaminski, Doužer... Sada treba sačekati i Ponitku, Pa novog centra...

"Setite se kako je izgledao Dante u ovo vreme. Potrebno je vremena, ne može preko noći. Duga je sezona i tek počinju prava iskušenja", rekao je sinoć Željko Obradović.



tagovi

Frenk Kaminski JuniorPi Džej DoužerKK PartizanKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara