Reprezentacija Španije (Foto: Reuters)
Reprezentacija Španije (Foto: Reuters)

Zabrinjavajuća budućnost španske košarke: Šest igrača u NBA, samo dvojica u 50 najboljih strelaca ACB lige

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.11.21. | 17:45

Velika generacija završava sa državnim timom, a šta će iza nje ostati?

Španija je poslednje dve decenije prava košarkaška velesila, ali se čini da bi uskoro mogla da se nađe u problemu. Još od zlatne generacije sa kraja prošlog i početka ovog veka uspevala je u kontinuitetu da proizvodi vrhunske košarkaše, ipak, sada se se sa pravom postavlja pitanje - da li je izvor presušio? Delom zbog sve većeg uticaja stranih košarkaša na dešavanja u ACB ligi, ali zabrinjava i to što se drastično smanjio broj španskih igrača u NBA.

01.00: (2,95) Klivlend (13,0) Bruklin (1,50)

Izabrane vesti

Velika i trofejima okićena generacija se polako osipa. Pau i Mark Gasol su po okončanju Olimpijskih igara u Tokiju odlučili da se povuku iz državnog tima. Stariji Pau je proveo 20 godina u reprezentaciji i osvojio po četiri zlatne i srebrne medalje na velikim takmičenjima, kao i tri bronzane. Mark je od 2006. godine nosio dres sa državnim grbom, a domogao se četiri zlatna odličja, tri srebrna i dva bronzana. Tačku na košarkašku karijeru minulog leta stavio je i Felipe Rejes, posle 13 medalja u svim selekcijama, pre tri godine Huan Karlos Navaro, sezonu kasnije Hoze Kalderon, a na zalasku su i legende evropske košarke Rudi Fernandez (36 godina), Serhio Rodrigez (35 godina) i Serhio Ljulj (34 godine).

Ko će ih naslediti? Ostaće Španija jaka u to nema sumnje, ali teško da će moći da se smatra velesilom kao kada su njene boje u najboljim igračkim godinama branili gorenavedeni velikani. O zabrinjavajućoj sudbini španskog reprezentativnog tima možda najbolje govori i spisak igrača na koje Skariolo računa za predstojeće mečeve u okviru kvalifikacija za Mundobasket.

Kao kapiten će selekciju predvoditi 33-godišnji Kino Kolom, dok će najveće uzdanice državnog tima biti Haime Fernandez iz Unikahe, iskusni Đoan Sastre iz Tenerifa i Oriol Pauli iz Andore. Tu su još Viktor Arteaga, Alberto Dijaz, Ćabi Lopez Arostegi, Haime Pradilja, Jonatan Bareiro, Dani Dijez, Đoel Para, Migel Salvo, Dario Brizuela, Fran Kera, Dani Perez i centar poreklom iz Gambije Jankuba Sima.

Naravno, nedostaju Skariolu igrači koji imaju obaveze u NBA ligi i Evroligi, ali i njih je sve manje.

Riki Rubio (Foto: AFP)Riki Rubio (Foto: AFP)

U najjačoj košarkaškoj ligi na planeti u ovom trenutku nastupa šest potencijalnih reprezentativaca Španije. Jedan od njih je 32-godišnji Serž Ibaka, za kojeg je pitanje da li će više obući dres Crvene furije, s ozbirom da ga je poslednji put nosio na Svetskom prvenstvu pre sedam godina. Drugi je 20-godišnji Santi Aldama, koji je posle dve godine na prestižnom Merilend koledžu stigao minulog leta u NBA - Memfis ga je izabrao kao 30. pika na draftu. Krilni centar još traži mesto pod suncem, upisao je sedam nastupa u tekućoj sezoni uz prosek od 2,7 poena po meču. Kreće se između prvog tima Grizlisa i filijale u Razvojnoj ligi - Memfis Hasla.

Dakle, na dvojicu od šestorice predstavnika u najjačoj ligi sveta Španija teško da trenutno može da računa. Dobra stvar je da se u Aldami krije ozbiljan potencijal, te bi u godinama koje dolaze mogao da bude uzdanica državnog tima.

Preostala četvorica igraju važne uloge u državnom timu, ali nemaju svi i važne role u NBA. Talentovani Usman Garuba se još kali u Hjustonu, Huančo Ernangomez igra oko tri minuta u proseku u dresu Bostona, njegov brat Vili je upisao svega četiri nastupa za Nju Orleans (uz prosek od pet minuta u igri). Titulu najboljeg španskog igrača u NBA nosi Riki Rubio. Standardan je u redovima Klivlenda, jedan i od najvažnijih igrača ekipe. U proseku beleži oko 15 poena i 6,4 asistencije po susretu.

Nikola Mirotić (Foto: Shutterstock)Nikola Mirotić (Foto: Shutterstock)

Dolazimo i do ACB lige, gde stanuju pomenute legende poput Fernandeza i Ljulja. Tu su i Viktor Klaver iz Valensije, povređeni Aleks Abrines, Nikola Mirotić i Pjer Oriola iz Barselone, Alberto Abalde iz madridskog Reala od igrača koji imaju važnije role u reprezentaticiji. Ipak, ove sezone od pomenutih samo Mirotić igra na visokom nivou u Endesi.

Kada se pogleda lista najboljih strelaca španskog prvenstva, dolazi se do još jednog zabrinjavajućeg podatka. Uz Mirotića je samo Haime Fernandez među 50 najboljih poentera. Barsin as je sedmi u ligi sa prosekom od 14 poena po meču, Unikahin plejmejker 34. sa 11,3.

Stranci vode glavnu ulogu u Endesi, pa je tako najbolji strelac Fuenlabradin Nigerijac Obi Emegano (16,6), prati ga Amerikanac Ajzea Tejlor iz Mursije (15,7), dok je treći strelac lige bosanskohercegovački reprezentativac Džanan Musa iz Breogana (15,5). Ispred Mirotića su i Valensijin Bojan Dubljević (15), Urugvajac Bruno Fitipaldo iz Tenerfiea (14,6) i Andorin američki plejmejker Klevin Hena (14,2). Treba napomenuti da uzorak nije mali, s ozbirom da je odigrano već 11 kola i teško će se situacija drastičnije promeniti. Utisak je da nema ko da se umeša.

Dakle, trenutno Španiji ne cvetaju ruže, ali ne deluje da bi stvar mogla mnogo da se promeni u skorijoj budućnosti. Od mladih košarkaša se pored Aldame i Garube izdvajaju i Realovi Karlos Alosen i Huan Nunjez, ali još nisu dostigli važne uloge na klupskom nivou, te tek treba da se vidi koliko im je zaista potencijal. Talentovani su, u tom nema sumnje, ali koliko god Madriđani bili poznati kao klub koji daje šansu mladim igračima, činjenica da su tokom leta doveli dva pojačanja na bekovskim pozicijama (Najdžel Vilijams Gos i Toma Ertel) govori da su rezultati ipak u prvom planu.

Pritom, U19 selekcija Španije nije osvojila medalju na šampionatima sveta još od 1999. godine. Pre dve godine se nije ni kvalifikovala na završni turnir, dok je na poslednjem završila kao peta.

Pritisak za ostvarivanjem rezultate španske timove tera na ne tako popularne poteze. Dovode se strani igrači, pretežno Amerikanci, kako bi ekipa na takmičarskom planu imala što bolje izglede. U čitavoj težnji ka ostvarivanju uspeha, u drugom planu ostao je razvoj mladih igrača, što nije karakteristično za jednu košarkašu silu kakva je Španija. Moraće Horhe Garbahosa (predsednik Saveza) i njegovi saradnici da sednu za sto, dobru zasuku rukave i što brže delaju, kako bi špansku košarku vratili na pravi put. Čini se da je pošla stranputicom.


tagovi

košarkaška reprezentacija ŠpanijePau GasolMark GasolRudi FernandezSerhio LjuljSerđo SkarioloUsman GarubaRiki RubioNikola MirotićHaime Fernandez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara