Rudi Gober i Džoel Embid (©AFP)
Rudi Gober i Džoel Embid (©AFP)

Zastrašujuć potencijal francuskih tornjeva: Embid da napada, Gober da brani

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.05.22. | 16:32

Vest da bi centar Filadelfije mogao da ponese dres Trikolora uzdrmala je košarkaški svet, pa su se mnogi zapitali kako bi Kamerunac funkcionisao sa "peticom" Jute

Francuska košarkaška reprezentacija važi za jednu od najboljih na svetu. To je potvrdila osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine. Uspela je da savlada i Amerikance na startu turnira u Japanu, mada je u finalu ipak morala da pruži ruku četi Grega Popovića. Rešena je da ponovo baci rukavicu u lice selekciji SAD-a. Pokrenut je postupak za izdavanje francuskog pasoša najboljem strelcu najjače lige sveta Džoelu Embidu.

Vest je početkom tekuće sedmice lansirao RMC Sport. Postupak za dobijanje državljanstva je prema njihovim saznanjima pokrenuo upravo kamerunski košarkaš. U prvi mah se mislilo da bi mogao da pomogne Trikolorima već na Evrobasketu, ali Lekip ističe da je daleko realnije da dres Francuske obuče na Svetskom prvenstvu naredne godine ili čak na Olimpijskim igrama u Parizu.

Izabrane vesti

Naime, Embid je najavio dolazak u Pariz u junu, kako bi završio sve potrebno oko dobijanja papira za nastup u selekciji Vensana Kolea. To neće ići tako jednostavno. Centar Filadelfija Seventisiksersa ima problema sa povredom palca, koja će biti sanirana tek po okonačnju učešća ekipe iz Pensilvanije u plej-ofu NBA lige. Dakle, operacija bi mogla da odloži čitav proces.

Tako je verovatno pao kamen sa srca mnogim evropskim selekcijama, pa i Srbiji, koje ciljaju visok plasman na predstojećoj kontinentalnoj smotri. Jer kada Embid dobije pasoš, Francuska će biti drugačija vrsta sile u reprezentativnoj košarci. Ne samo na Starom kontinentu.

Mogućnost da Rudi Gober i Embid zaigraju zajedno u petorci Trikolora ugledni Lekip opisao je "moćnom i intrigantnom". Zvuči zaista bombastično, ali teško je ne zapitati se kako će dvojica centara funkcionisati zajedno na parketu? Izvesno je da neće jedan drugom grejati klupu, već da će biti najveća snaga reprezentacije ukoliko sve prođe kako se u KS Francuske nadaju.

Pokazali su Koleovi puleni pre godinu dana u Tokiju da imaju ozbiljan kvalitet. Rudi Gober je očekivano bio jedan od ključnih igrača i samo zacementirao svoju ulogu prvog centra državnog tima, koju igra od 2014. godine (debitovao 2012). Gde će onda Embid? Na četvorku.

Petostruki Ol star igrač, najbolji strelac NBA za tekuću sezonu (30,6 poena po meču) i uz Nikolu Jokića glavni kandidat za MVP odličje najjače lige sveta bi se prema rečima bivšeg pomoćnog trenera reprezentacije Francuske Kristofa Denija bez problema uklopio uz košarkaša Jute.

"Rudi Gober je najbolji u odbrani. Džoel Embid je najbolji ofanzivni centar na svetu uz Jokića. Komplementarni su. Imaju kapacitet da zajedno napreduju", ističe Deni.

Sličnog mišljenja je i dugogodišnji reprezentativac Francuske Nikola Batum, koji je otkrio da se priča o Embidu u redovima Trikolora pojavila još pre osam godina.

"Razumem zašto bi etički to predstavljalo problem, ali iz košarkaške perspektive - Embid i Gober u reketu, to bi bilo ludo. Pričali smo o toj mogućnosti još 2014. godine, kada je Džoel draftovan. Rekao mi je da je razgovarao o tome sa Borisom Dijaom - ne znam ko je počeo priču - i bio sam iznenađen. Ostalo je ipak nejasno jer je bio povređen i na kraju se nije ostvarilo. Da je sve prošlo kako treba bio bi sa nama još od 2015. godine. Nakon toga se 2018. godine i javno izjasnio po tom pitanju i to je sjajno. Ne smatram ipak da postoji potreba za tim, jer smo i dalje veoma dobri. Video sam da se ponovo aktuelizovala ta priča, Boris je i potvrdio, ali je sve još na nivou glasina. Nijedna strana se još nije zvanično oglasila", rekao je košarkaš LA Klipersa, koji je odlučio da odmori od reprezentativnih obaveza ovog leta.

Nikola Batum i Rudi Gober (©АFP)Nikola Batum i Rudi Gober (©АFP)

Francuzima nije ni strano da igraju sa dva centra u petorci. Tako je recimo Kole iznenadio Amerikance na startu Igara u Tokiju i na terenu u isto vreme držao Gobera i Vensana Poarjea iz Real Madrida. Bivši igrač Baskonije i Boston Seltiksa je imao ulogu krilnog centra i to je bio pun pogodak.

"Destabilizovali su Amerikance sa Goberom i Poarjeom na terenu u završnici susreta. To je samo dokaz da takva kombinacija može da bude izuzetno uspešna", nastavlja Deni.

Naravno, očigledno je da bi Embid bio još bolja opcija od Poarjea. As Filadelfije je nezaustavljiv u napadu, a ume i te kako dobro da šutira sa distance (37 odsto za tri poena ove sezone, uz skoro četiri pokušaja po meču).

"Embid bi bio težište napada, veoma je jak kada je leđima okrenut košu i ima sposobnost da šutira. Gober i on nemaju iste kvalitete", jasan je Deni.

Kole je bio oduševljen tandemom Gober - Poarje. Kako li će se tek osećati ako centra Jute spoji sa Embidom?

"Sanjao sam o ovoj saradnji Poarjea i Rudija Gobera. Idealizovao sam je. Omogućava nam da budemo visoki, da imamo više opcija i lakše se nosimo sa problemima tokom takmičenja. Njegova mobilnost, mogućnost da dodaje i šutira omogućavaju mu da raste sa Rudijem. Protiv SAD smo odlučili da probamo, dominirali u reketu i odatle išli dalje", pričao je selektor Francuske oduševljeno posle trijumfa nad Amerikancima i uspešnog centarskog eksperimenta.

Centri Reala i tima iz Solt Lejk Sitija su izgleda bili začetnici novog trenda u Francuskoj, jer će u budućnosti morati da bude mesta za još jednog visokog igrača u petorci, ne samo u rotaciji - Viktora Vembanjamu. Talentovanom centru Asvela se predviđa blistava budućnost, čak i prvo mesto na NBA draftu 2023. godine. Poput Embida može i da šutira sa distance, napadački je dominantan.

"Ne verujem da bi Vembanjama mogao da igra na krilu. I dalje može da bude opasan u napadu, ali bi se mučio sa odbranom na poziciji trojke. Njegova budućnost u reprezentaciji je četvorka", rekao je Deni.

Embid nije ni obukao dres, a izgleda da je već dobio naslednika...

Embid i Gober u duelu (©AFP)Embid i Gober u duelu (©AFP)

Kako bilo, u teoriji tandem Gober - Embid zvuči pakleno. Uklapaju se gotovo savršeno, neće smetati jedan drugom na parketu, ali mogli bi da postoje problemi druge prirode. Šta protiv timova sa izrazitom niskim i brzim petorkama? Kako bi se dva gorostasa snašla protiv četiri igrača spoljne linije?

Nešto slično pokušao je da izvede i bivši selektor Srbije Aleksandar Đorđević na Mundobasketu u Kini. Otišli su Orlovi u najmnogoljudniju zemlju sveta za impresivnom centarskom linijom i to pokušali da iskoriste na maksimalan način. Rotirali su se Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Boban Marjanović i Miroslav Raduljica na centarskim pozicijama, to je izgledalo sjajno u početnim fazama, ali... Kada su stigli Španci, sa praktično Markom Gasolom kao jedinim "teškim" centrom (drugi je bio Vili Ernangomez), nastao je problem. Slično je bilo potom i protiv Argentinaca i Luisa Skole.

Visoki i sporiji igrači teško mogu da isprate bekove i često im ostavljaju previše prostora pri kašnjenju u preuzimanju. U tim "mismeč" situacijama centri su u velikom hendikepu kada se brane, mada i u ogromnoj prednosti kada napadaju. Ipak, mobilnije petorke će lakše pokriti nedostatke u odbrani i neretko je to prevaga u modernoj košarci. S razlogom se teži ka "smol bol" petorkama, što ostavlja sve manje prostora za eksperimente kakav planiraju da naprave Francuzi.

Kratkoročno bi takvo rešenje moglo da proizvede željeni efekat. Na to u Francuskoj verovatno i računaju. Utisak je da zaista planiraju da spoje Embida i Gobera pred Olimpijske igre u Parizu i napadnu zlato kod kuće. Ukoliko uspeju da podrede ostatak tima (petorke) potrebama i nedostacima gorostasnog dvojca, na turnirskim takmičenjima mogu do visokog, pa i najvišeg plasmana.


tagovi

košarkaška reprezentacija FrancuskeRudi GoberDžoel EmbidVensan KoleVensan Poarije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara