Luka Mitrović i Zek Ogust (©MN Press)
Luka Mitrović i Zek Ogust (©MN Press)

Završnica o kojoj će se pričati, Zvezdu skupo koštali promašaji sa penala i greške (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pon. 16.05.22. | 20:49

Igraće se majstorica

Ludnica u Stožicama dostigla je vrhunac. O završnici četvrte četvrtine će se tek pričati. Zvezda je bila na ivici ambisa, a onda ju je u poslednji čas izvukao Luka Mitrović. Poenima pod faulom, a onda i realizovanim bacanjem na 0,1 sekundi do kraja izborio je produžetak i dao crveno-belima novu šansu. Ipak, u dodatnih pet minuta domaćin se bolje snašao i odneo pobedu - 88:80 (76:76).

U poslednjim sekundama prava drama. Crveno-beli su promašili nekoliko slobodnih bacanja, kojima su mogli da poravnaju, ali su ipak došli u poziciju da izbore produžetak. Nikola Ivanović je opalio sa distance, promašio dodatnih pet minuta, a onda je Mitrović iz ofanzivnog skoka pogodio i to pod faulom. Sudije su gledale snimak i procenile da je centar Zvezde na vreme uradio sve, priznale su poene i poslale ga na crtu. Bivši kapiten je pogodio i izborio produžetak.

Izabrane vesti

Iako se u prvi mah činilo da je zakasnio, sudije su mu priznale pogodak i poslale ga na crtu jer je faul bio načinjen pre isteka vremena. Samim tim, vreme je moralo da bude zaustavljeno, a koš priznat jer je centar srpskog šampiona već poleteo ka košu. Utisak je bio da bi Radonjićevi puleni mogli da imaju psihološku prednost u nastavku, ali Cedevita je odigrala veoma sigurno u dodatnih pet minuta i na kraju došla do pobede.

Pričao je Dejan Radonjić još po okončanju ligaškog dela sezone u ABA ligi da njegova ekipa neće biti na zadovoljavajućem nivou u polufinalu plej-ofa zbog prevelike pauze. Tri sedmice bez utakmica, ali Crvena zvezda je odigrala odlično pred svojim navijačima i činilo se da je uspela da postigne željeni nivo igre u pravo vreme. A onda je eksplodirala u Stožicama, meč otvorila sa sedam pogođenih šuteva u nizu, brzo stekla 11 poena prednosti i delovalo je da će se iz Ljubljane vratiti sa kartom za sedmo uzastopno finale. Ipak, kako je meč odmicao, tako su rasli problemi srpskog šampiona. Napad je počeo ozbiljno da trokira, nije bilo raspoloženih pojedinaca, a domaćin je to umeo da iskoristi i pored dobre odbrane gostiju iz Beograda. Ušlo se u neizvesnu završnicu, u kojoj je Zvezda u poslednjim trenucima izborila produžetak. U dodatnih pet minuta se ipak nije najbolje snašla, pa je četa Jurice Golemca izborila treću utakmicu (termin će naknadno biti poznat).

Zvezda je meč otvorila sa 5/5 van linije za tri poena, a onda u nastavku šutirala 9/37 sa distance. Imala je čak 18 izgubljenih lopti, neke prodala u ključnim trenucima. Sa linije penala košarkaši branioca trona šutirali su svega 6/15, a većinu bacanja izveli su u odlučujućim momentima.

Pobednički sastav je sa 21 poenom predvodio Edo Murić, koji je trojkom pod faulom i realizovanim bonus bacanje verovatno i presudio timu sa Malog Kalemegdana u produžetku. Ispratio ga je Jaka Blažič sa 12 poena (10/14 sa linije penala), dok su po 11 poena dodali Jogi Ferel i Zoran Dragić. Dvocifren sa 10 poena i Alen Omić (8sk).

Kod Crvene zvezde se na kraju istakao Ognjen Dobrić sa 15 poena (indeks 17), po 14 su dodali Nejt Volters i Ostin Holins, a dvocifren je bio još samo Luka Mitrović sa 11 poena.

---------------------------------------

CEDEVITA OLIMPIJA - CRVENA ZVEZDA 88:80 (76:76)

/24:29, 19:15, 16:10, 17:22, 12:4/

Dvorana: Stožice (Ljubljana)

Sudije: Milivoje Jovčić, Milan Nedović, Igor Dragojević

Cedevita Olimpija: Pulen 8, Ferel 11, Edžam 6, Murić 21, Ogust 9, Blažič 12, Hodžić, Ščuka, Omić 10, Dragić 11, Radovanović, Mulalić

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 14, Davidovac 2, Mitrović 11, Lazić 5, Kalinić 9, Dobrić 15, Holins 14, Ivanović 3, Marković, Vajt 7, Kuzmić

---------------------------------------

Sjajno je branilac trona otvorio meč. Vezali su sedam poena, potom je Cedevita upisala pet zaredom, a onda se nastavila šuterska rapsodija srpskog šampiona. Nanizali su još 11 poena i poveli 16:5. Ubacili su prvih sedam šuteva na meču, šutirali 5/5 van linije za tri poena. Nije ipak sjajan početak beogradskog tima slomio domaćina. Džejkob Pulen i Zoran Dragić su mic po mic vraćali Ljubljančane u igru. Serijom 11:3 prišli su na četiri poena zaostatka i ušlo se u egal završnicu prve deonice. Mitrović je u poslednjim sekundama pogodio pod faulom, realizovao je i dodatno bacanje, pa su crveno-beli na prvi odmor otišli sa pet poena viška.

Opao je tempo u nastavku, a Cedevita je posle slobodnih bacanja Blažiča nakon tri i po minuta igre u drugoj deonici stigla do preokreta i prvog vođstva na meču. Srljala je Zvezda u napadu, ali nije dozvolila domaćinu da stekne ozbiljnuju prednost. U finišu deonice Volters vezuje pet poena, a onda trojkom sa zvukom sirene Ognjen Dobrić vraća prednost Zvezdi pred odlazak na veliku pauzu (44:43).

Nije se mnogo promenilo ni u trećem periodu. Prava plej-of košarka u Stožicama, velika borba za svaki posed i kako je meč odmicao rivali su sve teže dolazili do poena. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, Zvezda se mučila u napadu, ali je to uspevala da nadomesti dobrom igrom u odbrani. Ipak, pogađala je kada je trebalo, kada se činilo da bi domaćin mogao da uđe u seriju i odlepi se. Na kraju vrlo loše četvrtine za crveno-bele podnošljivih -5, iako su Radonjićevi izabranici ubacili svega četiri šuta iz igre za 10 poena.

Kada je posle minut i po igre u nastavku domaćin poveo sa 62:54, delovalo je da će se crveno-beli teško vratiti. Ipak, Dobrić i Volters nisu bili spremni da odustanu. Pet vezanih poena srpskog košarkaša, a onda i trojka iskusnog Amerikanca i očas se razlika istopila (64:62). Usledila je serija grešaka srpskog šampiona u napadu.. U odbrani je igrao jako dobro i to je bio jedini razlog što Cedevita još ranije nije rešila pitanje pobednika. Na nešto više od tri minuta do kraja, posle dva bacanja Eda Murića domaćin je imao devet poena viška.

Detalj sa utakmice (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)Detalj sa utakmice (Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Usledio je ekspresan odgovor Zvezde. Trojka Ivanovića, trojka Holinsa i monstruozno zakucavanje Dobrića i razlika je odjednom bila svega pola koša. Usledila je totalna drama, a Radonjićeva ekipa je u nekoliko navrata imala priliku da sa linije za slobodna bacanja poravna rezultat. Ipak, mašili su Mitrović i potom Holins (oba), da bi Dobrić na četiri i po sekunde do kraja pogodio dva i doveo crveno-bele na pola koša zaostatka. Usledio je tajm-aut gostiju i brz faul nad Murićem, ali se bivšem košarkašu Partizana nije zatresla ruka. Nakon toga triler. Ivanović gađa za tri, ali maši. Nije bio kraj, jer Mitrović hvata loptu i u letu je šalje ka košu pod faulom! Gledao se snimak, sudije su priznale koš i poslale Luku na liniju penala. Pogodio je i dodatno bacanje i odveo meč u produžetak!

Bolje je Cedevita otvorila produžetak. Vezala četiri poena, Zvezda dva minuta nije mogla do poena. Kalinić je konačno probio led i položio loptu u koš pod faulom, ali nije uspeo da realizuje bonus bacanje. Usledila je trojka Murića na drugoj strani i to pod faulom Kalinića, kojem je to bio peti prekršaj. Bivši igrač Partizana pogađa i penal za +6. Nije Radonjićeva četa imala snage da se vrati, pa su Zmajčeki odbranili domaći teren. Igraće se majstorica u Beogradu.

OLUFINALE PLEJ-OFA ABA LIG

Prve utakmice

Partizan - Budućnost 82:66 (1-0 u seriji)

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 93:82 (1-0 u seriji)

Druge utakmice

Nedelja

Budućnost - Partizan 72:71 /1-1 u seriji/

/Popović, Peri 15 - Ledej 28/

Ponedeljak

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 88:80 (76:76) /1-1 u seriji/

/Murić 21 - Dobrić 15/

* Plasman u finale ostvariće ekipe koje ostvare dve pobede


tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaNejt VoltersOgnjen DobrićDejan RadonjićLuka MitrovićNikola KalinićOstin Holins

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara