Momenat sa utakmice Velika Britanija - Grčka (FIBA)
Momenat sa utakmice Velika Britanija - Grčka (FIBA)

Zbog prozora i dalje duva promaja u svetskoj reprezentativnoj košarci

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.11.21. | 11:21

Prvi mečevi kvalifikacija za Svetski kup daleko od realnih kvaliteta nacionalnih timova

Prvo, dubok naklon Milošu Teodosiću, Marku Jagodiću Kuridži i svim ostalim momcima koji su bili na terenu, na klupi za rezervne igrače, kao i na stolicama pored, zatim selektoru Svetislavu Pešiću i njegovim saradnicima koji su privukli gledaoce da popune dozvoljeni kapacitet Pionira (30 odsto) iako je Srbija u proboj ka Svetskom kupu krenula u istoj večeri kada su, treba biti iskren, miljenici nacije, fudbaleri Crvene zvezde i Partizana igrali mečeve u evropskim takmičenjima.

Odigrali su srcem, znanjem i, zašto ne reći košarkaški prepoznatljivim srpskim inatom koji se nije udavio u pljusku trojki Letonaca. Inat je ovog puta, nažalost kao i prethodnih sezona, pokazala i FIBA, ne samo time što je u Beograd poslala trojicu arbitara daleko ispod kvaliteta dva rivala i značaja utakmice, što potvrđuju izjave selektora Letonije Luke Bankija i reakcije Pešića tokom meča, nego i samim formatom takmičenja koji se u igra u vremenu kad mu vreme nije. Nimalo ne razmišlja o kvalitetu glavnog proizvoda, onog zašto su se i nacionalni savezi okupili u FIBA. A to je košarka.

Izabrane vesti

Jer bez obzira koliko jako bila izražena nacionalna pripadnost, a u Srba jeste, bar u sportu, pogotovo trofejnom, teško da će iole ozbiljan ljubitelj košarke reći da će ovakav vid kvalifikacija u kome selektori od meča do meča, prave "hokejaške" izmene, te senzacionalni rezultati poput pobede Velike Britanije nad Grčkom, Belorusije nad Turskom, Estonije nad Nemačkom, podići kvalitet na duge staze. Naprotiv, oni samo stvaraju još gušću maglu kroz koju već godinama, od prozora do prozora, luta reprezentativna košarka.

Ko ne veruje neka samo pročita "zapažanje" jednog prijatelja selektora Pešića da se Srbija provukla posle rezultatski tesne pobede... Može li neko da zamisli kakva bi reakcija bila da se "nije provukla"?

Nije teško setiti se kako je trojka Alekse Avramovića u poslednjem napadu kvalifikacionog meča za Svetski kup 2019. protiv Austrije u predgrađu Beča, sprečila istovar drvlja i kamenja na prinudni kombinovani tim tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića, ali je "iskipovan" dve godine kasnije na Igora Kokoškova i njegov takođe značajno oslabljen sastav posle trojke švajcarskog reprezentativca Dušana Mlađana u kvalifikacijama za Evrobasket.

Posle takvih senzacija ne prolaze bolje ni druge velike reprezentacije, na primer Grčke koja je pre čarter leta i poraza od Velike Britanije "upozorena" da igra sa reprezentacijom koja na putovanja ide Rajanerom (niskobudžetnom aviokompanijom)...

Malo ko u tim momentima vidi sa čim sve moraju da se bore selektori prvog evropskog ešalona - Srbije, Španije, Grčke, Turske... - kojima su najmanji problem rivali u kvalifikacijama. Najveći je, uz izostanke ogromne većine najboljih igrača koji su u NBA i Evroligi (sreća po nas da je Teodosić u Evrokupu) - vreme. Odnosno nemanje vremena da momke koji mogu i žele da se odazovu pozivu, bliže upoznaju, a kamoli da se uigraju. Jer sami sistemi takmičenja kojih ima koliko hoćete, od nacionalnih i regionalnih liga, Evrolige, Evrokupa... reprezentacijama dozvoljavaju da odrade tek nekoliko zajedničkih treninga i dve utakmice po "prozoru", pa se principi igre hvataju u letu, a zatim se od sledećeg okupljanja vide samo "preko Skajpa".

Ukratko - jedna haotična situacija iz koje je do sada, gledajući prethodna dva kvalifikaciona ciklusa, malo koja reprezentacija izvukla neki veliki benefit. Čak nisu ni one "male" koje se posle "guranja" kroz kvalifikacije, na velikim priredbama sudaraju sa za njih surovom realnošću da su i dalje u istom, a neretko i većem zaostatku za vodećima.

Zbog svega toga, FIBA, a nju ne čini samo njena vrhuška, već nacionalne federacije koje su je i osnovale, treba dobro da razmisli u kom smeru će ići, jer ovaj je daleko od pravog, ma šta pokazivale brojke na društvenim mrežama, koje su često pogrešan prikaz realnog stanja. A realno stanje je da prozori i dalje prave ogromnu promaju...


tagovi

FIBAKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara