Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Zvezda dočekuje omiljenog gosta: Da ispariramo fizički Makabiju i verujemo u pobedu

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.11.22. | 10:29

"Da trijumfujemo, a onda da uživamo u fudbalu", ističe Nikola Ivanović, dok Filip Petrušev prognozira pobedu Srbije protiv Brazila, uz dva pogotka Aleksandra Mitrovića

Vezali su košarkaši Crvene zvezde tri pobede od promene na klupi i dolaska Duška Ivanovića, dve u Evroligi. Sada ih u sklopu 10. kola elitnog takmičenja čeka još jedan težak zadatak. Manje od 48 sati posle velikog trijumfa nad Albom u Berlinu, dočekuju Makabi Tel Aviv u dvorani Aleksandar Nikolić (17.30).

Meč je u specifičnom terminu, kako bi navijači srpskog šampiona mogli da isprate i reprezentaciju Srbije na premijeri u Kataru. Utakmica Svetskog prvenstva u fudbalu između Orlova i Brazila na programu je od 20.00, a Zvezda je u Pioniru obezbedila i direktan prenos na dva velika video bima.

Izabrane vesti

Crveno-beli su u glavnom gradu Nemačke još jednom pokazali pobednički karakter. Iako su imali problema sa ofanzivnim skokom rivala, raspoloženim Džejlenom Smitom, nisu padali ni na -9 u trećoj deonici, ni kada je Amerikanac sa hrvatskim pasošem sredinom odlučujuće vezao dve trojke za +7, pa ni kada je flouter Nemanje Nedovića za pobedu ostao na prvom obruču. Ostali su smireni, verovali u pobedu i u produžetku slomili Albu.

"Malo teža nedelja, ali veliki posao smo uradili u Berlinu, pogotovu zbog načina na koji smo pobedili - bili u zaostatku u poslednjoj četvrtini, odigrali stabilno u produžetku i dobili utakmicu", rekao je Nikola Ivanović.

Važan posao centri Crvene zvezde uradili su na Luku Sikmi, ključnom igraču za sistem berlinskog tima.

"Uvek nalazi nove načine da pomogne svojoj ekipi, ali bili smo čvrsti sa njim u kontaktu, nismo mu dali jedan na jedan da kreira. Pokušao je za ostale, ponekad je uspevao, ali iskontrolisali smo njegovu jedan na jedan igru. Veliki je deo njihove ekipe i to je sigurno uticalo na pobedu", ističe Filip Petrušev.

Košarkaši tima sa Malog Kalemegdana su utakmicu sa nemačkim šampionom okončali u utorak oko 22.15. Već ujutru su krenuli put Ciriha, gde su hvatali let za Beograd. Stigli su na aerodrom Nikola Tesla tek oko 14.00, da bi koji minut posle 16.00 bili na parketu dvorane Aleksandar Nikolić. Posvetili su se oporavku i dogovoru za duel sa Ponosom Izraela.

"Ekipa deljuje sve bolje i bolje i želimo da nastavimo da napredujemo. Ključno je da u utakmicu uđemo sa verom u pobedu. Svesni smo da imamo kvalitet, veliki broj iskusnih igrača koji godinama igraju na visokom nivou. Treba smo da sve to primenimo na terenu. Taj pristup i mentalna priprema su izuzetno važni za ovako težak raspored i veliki broj utakmica", dodaje Ivanović.

Crveno-beli su se dosad sastali 14 puta sa Makabijem u Evroligi i bili uspešniji sa osam pobeda. Samo jednom su izgubili kod kuće i to u prvom okršaju, da bi nanizali šest trijumfa pred svojim navijačima protiv izraelskog velikana. Sastav iz Tel Aviva pritom nema nijednu pobedu na strani ove sezone u elitnom takmičenju.

"Makabi u nekim semgemntima sličan Albi. U rešavanju napada za prvih pet sekundi, sa bekovima koji nalaze dobra rešenja i tu će biti poseban fokus. Mislim da imaju kvalitentiju ekipu od Albe, fizički mnogo jaču i dominantniju", ističe Ivanović i otrkiva šta će biti ključ za današnju utakmicu:

"Fizički odgovor na možda atletski najpotentniju ekipi u Evropi. Da pristupimo meču da je svaka lopta bitna, Imamo dve pobede u Evroligi i obavezu da pred našim navijačima odigramo kvalitetan meč protiv Makabija".

Sastav Odeda Kataša je na pozitivnom 5-4 učinku posle devet rundi, a nakon poraza od Barselone i Partizan Mozzart Beta, pred duel sa Zvezdom savladao je Olimpijakos u Menora Mivtahim Areni (90:84). Sjajan meč odigrao je bivši igrač tima iz Pireja, Bajerna i Baskonije Vejd Boldvin (22 p), a po pravilu je među najboljima bio i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i nezvanični MVP Evrobasketa Lorenzo Braun (16 p, 6 as, 5sk).

"Obojica vole da igraju sa loptom, uz dosta dribliga. Vrhunski su jedan na jedan. Odgovornst je na bekovima koji ih budu čuvali, ali i na čitavoj ekipi. Aktivnost na strani pomoći, u odbrani, alertnost svih pet momaka na parketu je nešto što će biti najbitnije", zaključuje Ivanović, a Petrušev se nadovezuje:

"Veoma kvalitetna ekipa, možda ne toliko brza koliko Alba, ali isto igra u tranziciji i fizički i atletski je bolja. Moramo tu da ispariramo i da kontrolišemo skok u napadu. Sve se vrti oko Brauna i Boldvina".

Petruševa ne zavarava činjenica da su Izraelci prošle sedmice ostali praznih šaka protiv ekipe Željka Obradovića.

"Najvažnije će biti da ne odustajemo. Kao protiv Albe. Da, izgubili su u Beogradu, ali su imali šansu da pobede. Moramo da ispoštujemo taj fizički deo i u kontakt igri", napominje centar Zvezde koji iz meča u meč pruža sve bolje partije na oba kraja terena.

Vodio je bitke sa Sikom, gorostasnim Hristom Kumađeom, "namazanim" i borbenim Johanesom Timanom u Berlinu, a sada ga čekaju Makabijeve "zveri". Fizički dominantni Aleks Pojtres, iskusni Džarel Martin i neverovatni Džoš Nibo.

"Možda su malo niski za centre, ali su strašni atletski, u skoku u napadu i odbrani. Biće drugačiji tip utakmice, ali treba da bude isti pristup. Moramo još bolje da iskontrolišemo skok, dozvolili smo Albi malo skokova u napadu, pogotovu u drugom poluvremenu. Tu imamo mesta za napredak", zaključuje Petrušev.

Odmah posle utakmice Crvene zvezde i Makabija dvoranom će zavladati mundijalska atmosfera, pred duel Srbije i Brazila.

"Uspevamo po malo da ispratimo. Opasni su Brazilci, ali Srbija ima kvalitetan tim. Da pobedimo Makabi, a onda da uživamo u fudbalu", ističe Nikola Ivanović, dok Filip Petrušev prognozira pobedu Srbije:

"Na malo golova imamo šanse. Optimista sam, pobedićemo 2:1, uz dva gola Mitrovića".

EVROLIGA, 10. KOLO

Četvrtak

17.30: (1,90) Crvena zvezda (13,5) Makabi (2,05)

20.00: (1,15) Olimpijakos (13,95) Alba Berlin (6,00)

20.30: (2,70) Olimpija Milano (14,5) Fenerbahče (1,55)

20.45: (1,20) Real Madrid (19,0) Partizan (5,00)

Petak

19.00: (1,30) Monako (16,0) Bajern (3,90)

20.00: (1,35) Panatinaikos (16.0) Asvel (3,50)

20.30: (1,17) Barselona (20,0) Baskonija (5,50

20.30: (2,15) Virtus (14,5) Anadolu Efes (1,80)

20.45: (1,45) Valensija (15,0) Žalgiris (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivDuško IvanovićNikola IvanovićFilip PetruševLorenzo BraunAleks PojtresDžoš NiboOded Kataš

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara